Connect with us

Znanost

Izvor: theconversation.com, Foto: Wikimedia Commons

Wellness i prehrana

Koji je sport najbolji za zdravlje i dug život?

Milijuni ljudi diljem svijeta, uključujući i gotovo 60 % Amerikanaca, Australaca i Europljana, sudjeluju u sportu. Dostupni podaci koji potvrđuju dugoročne zdravstvene prednosti pojedinih sportskih disciplina ograničeni su, tvrdi znanstvena studija iz 2015. objavljena u British Journal of Medicine, dok nova studija iz iste publikacije pruža jake dokaze da je sudjelovanje u nekoliko uobičajenih sportova povezano sa značajno smanjenim rizikom od smrti.

Procjenjuje se da će godišnje nedovoljna fizička aktivnost izazvati više od 5 milijuna preranih smrtnih slučajeva. Kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, tumora i niza drugih kroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim i starijim osobama bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 150 minuta tjedno.

Ove procjene i smjernice uglavnom se temelje na studijama o rezultatima sudjelovanja u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta. U posljednjih nekoliko godina dolazi do rasta interesa za istraživanje utjecaja određenog područja života (kao što je rad, transport, slobodno vrijeme) i vrste tjelesne aktivnosti (hodanje, biciklizam) na zdravlje.

Hodanje i biciklizam povezuje se sa sličnim smanjenjem rizika od smrti, a tjelesna aktivnost u području slobodnog vremena i svakodnevnog života proizvodi veću korist od tjelesne aktivnosti vezane uz transportnu i profesionalnu domenu. To pokazuje da ne mora biti svejedno kojom se fizičkom aktivnošću bavite.

Koji sport je dobar za zdravlje?

Odrasli koji sudjeluju u sportu i vježbanju imaju 34 % niže šanse za smrt od onih koji nikad ili rijetko sudjeluju u sličnim aktivnostima. Međutim, to ne znači da svaki sport jednako utječe na zdravlje. Istraživanje iz 2015. godine sažima dostupne podatke o zdravstvenim prednostima sudjelovanja u 26 sportskih disciplina.

Pronađeni su uvjetno do umjereno jaki dokazi da trčanje i nogomet poboljšavaju rad srca, aerobni kapacitet, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu težinu. Dodatna prednost nogometa je i korist u mišićnoj izvedbi.

Dokazi za ostale sportove rijetki su ili nedosljedni. Radi jačanja dokaza o zdravstvenim prednostima šest zajedničkih sportskih disciplina – aerobika, biciklizma, nogometa, sportova s reketom, trčanja i plivanja analizirani su podaci 80,306 odraslih Britanaca.

Studija je pokazala 27%, 15%, 47% i 28% manji rizik od smrti.Iako je uočeno smanjenje rizika od smrti povezano s nogometom i trčanjem (18% i 13%) u istraživačkom uzorku, podaci nisu omogućili zaključke o učincima na cijelu populaciju. Ovi statistički “beznačajne” skupine ne treba pogrešno protumačiti kao “dokaz o neučinkovitosti.”

Ne zna se jesu li opaženi učinci u uzorku slučajni ili odražavaju istinske efekte u populaciji. Prethodne studije provedene među Amerikancima, Dancima i kineskim muškarcima pronalaze da je značajno smanjenje rizika (27% – 40%) od smrti povezano s trčanjem, dok studija iz 2015. otkriva prednosti bavljenja nogometom.

Treba li se uopće baviti sportom?

Godišnja stopa ozljeda među svim rekreativnim i profesionalnim sportašima iznosi oko 6 %, ali incidencije, vrste i ozbiljnosti ozljeda znatno se razlikuju u različitim sportovima. Srećom, prema stručnjacima do 50% sportskih ozljeda mogu se spriječiti. Prije više od 50 godina, Winston Churchill zamoljen je da otkrije tajnu vlastite dugovječnosti. “Sport”, rekao je on. “Nikad, nikad nisam se uključio u sport.”Iako se mogućnost sportske ozljede ili drugih sportskih negativnih zdravstvenih ishoda (poput iznenadne smrti za vrijeme vježbanja) nikada ne može isključiti, potencijalna korist sporta daleko nadmašuju rizike.

Koji sport odabrati?

Donošenje zaključaka o zdravstvenim ishodima svih vrsta sportova može potrajati još desetljećima. Hoćete li u međuvremenu sjediti ispred televizora i čekati da znanstvenici objave konačne rezultate? Slijedite vlastite preferencije i odaberite pristupačne i lako dostupne sportske aktivnosti u kojima uživate, istovremeno pazeći da minimalizirate rizik od ozljeda.

To će povećati vjerojatnost da postanete dovoljno motivirani i uključeni u aktivnosti dovoljno dugo da osjetite značajne zdravstvene beneficije.

"Stvari su mjerilo vida, a san je njihova sjena," Tin Ujević.

111 komentara

111 Comments

 1. Vuk Haler

  4 prosinca, 2016 kod 4:54 pm

  šah

 2. Zlatan Kalajžić

  4 prosinca, 2016 kod 5:22 pm

  Brzo hodanje!

 3. Selver Burekovic

  4 prosinca, 2016 kod 5:32 pm

  Zivot i rintanje na selu (bez pomagala 🙂 )

 4. Davor Pirički

  4 prosinca, 2016 kod 5:41 pm

  Sex

 5. Mythbuster Buster

  4 prosinca, 2016 kod 5:49 pm

  Pivica,malo jedna ruka pa malo druga ruka

 6. Ненад Томашевић

  4 prosinca, 2016 kod 6:03 pm

  Biciklizam

 7. BonnyM

  4 prosinca, 2016 kod 7:07 pm

  napokon jedan pametan, utemeljen, tečan i gramatički savršen novinarski uradak.. Bravo….

 8. Jasmin Hibić

  4 prosinca, 2016 kod 6:19 pm

  Pljuvanje košpica u dalj, bacanje čepova srednjim prstom i palcem, brzo ispijanje “Laškog” iz krigle, prevrtanje gume za biciklo i vuča rollschuhe-a odnosno koturaljki štrikom za veš. Izbor sporta ne zavisi od odluke i volje pojedinca nego o njegovim mogućnostima i genetici, stoga ako ste u srednjim godinama (30 i više) ili ste stariji prije početka bilo kakvog bavljenja kakvim sportom obavezno posjetite kardiologa za sportiste i tamo izmjerite pritisak, napravite pregled krvne slike (HDL, LDL i ŠUK) a zatim uradite ergo test i UZV srca.

  Meni su ovi “eksperti” iz novina rekli da mogu izgubiti kilograme brzom limun dijetom u trajanju od sedam dana (tada sam bio težak 126, sada 108) i peti dan me zamalo nije odvuklo vozilo hitne pomoći radi izrazito naglašenog bola u želucu. 😀 😀 😀 😀 😀

  Dakle ljudi… Prvo testiranje a onda bavljenje sportom ili bilo čime drugim. Novine novinarima a zdravlje doktorima i vozdra.

  • Rocky

   4 prosinca, 2016 kod 10:20 pm

   sport je svakako važan jer ono što je nekada bilo sastavni i neizostavni način života, dakle fizička aktivnost vezana uz održanje, egzistenciju itd., moderno društvo s nizom poslova koji ne iziskuju minimum fizičkog naprezanja danas fizičku aktivnost možda izdvaja iz cjelovitosti ljudskog bića i definira kao sport, ovaj ili onaj, rekreaciju ili nekakve oblike fizičkog aktivizma… članak je rezultat truda na analizi svjetskih istraživanja i naravno ne daje odgovore koje mi možda očekujemo. bravo na trudu i jasnom rječniku.

 9. Vladislav Horžić

  4 prosinca, 2016 kod 7:00 pm

  Svaki sport je dobar dok god nema takmičenja.Tada nastaju problemi jer se organizam napreže preko svih normalnih mogučnosti.

  • Märïn Sïncïc

   7 prosinca, 2016 kod 6:47 am

   Za sta da onda treniram ako ne za neku tekmu ili nesto slicno? Pa u kurac e…

  • Milos Radovanovic

   7 prosinca, 2016 kod 11:28 am

   Treniras zato sto to volis… Ne zbog pobede..

  • Мојевић М.

   7 prosinca, 2016 kod 5:47 pm

   Nikad neces postat neko i nesto ako budes tuko basket ispred skole i na igralistu trema se takmiciti i igrati utakmice 😀

  • Milorad Jovanovic

   7 prosinca, 2016 kod 7:20 pm

   postanes olimpijac i penzija debela u 40 etoj god

  • Vladislav Horžić

   7 prosinca, 2016 kod 7:55 pm

   Märïn Sïncïc – Za sebe i svoje zdravlje,ako nisi shvatio.Nemamo svi ista tijela,čak ni krvne grupe,pa nemamo niti iste predispozicije,a ovdje nije rijeć o takmičenju ,nego o zdravlju.Možeš se diviti dragsterima,njihovoj snazi i ubrzanju,ali je njegov motor dao svoje nakon jedne milje.Znaći,treba naći balans između dragstera i fiće ili nećeš baš dugo trajati.Nisu bezvraga mirovine za Olimpijce sa 40g,kako kaže Milorad.Zna se zašto je tako.

  • Branko Krle Krkalovic

   7 prosinca, 2016 kod 10:34 pm

   Pod uslovod da uzme medalju a ako ne uzme ima da rinta ka svi ostali..

  • Vojislav Skrbic

   10 prosinca, 2016 kod 2:59 pm

   ajoj covece te godine si doziveo a da ne znas ni sta je sport. Pa sport jeste pomeranje granice svojih mogucnosti. Takmicenje je samo poredjenje sa drugim ljudima. A treniranje je pravo pomeranje tvojih mogucnosti. Jao zao mi je sto nemas pojma da je sport ustvari treniranje a da su takmicenja u sportu manje vise samo provera sta si uspeo na treningu.

  • Vladislav Horžić

   10 prosinca, 2016 kod 3:45 pm

   Vojislav Skrbic – Tako i govorim jer sam došao do tih godina do kojih ti tek trebaš doći,a možda i nećeš,jer sam cijeli život u sportu i dobro su mi poznate njegove blagodati ali i ona crna strana.Ja sam svoj put prošao i sada i uživam sa jedne strane u plodovima dugogodišnjeg treniranja,ali sada itekako osjetim sve one “Sitnice” gdje sam preforsirao,a tada sam mislio da to nije ništa.Ovo pišem baš zbog takvih kao ti,koji su lakomisleni,baš kao i ja u mladim danima,da ne stradaju,ali svatko odlučuje o svom putu,pa tako i ti !

  • Vojislav Skrbic

   12 prosinca, 2016 kod 12:44 am

   Vladislav Horžić te godine si doziveo a naucio da citas nisi? Ja sam naveo da sa toliko godina iskustva ti nemas pojma sta je takmicenje a sta je treniranje. A ti naravno ne umes to da procitas nego mi odgovaras obrnuto 😀 Stvarno je tesko pricati sa starijim a u isto vreme osobom sa manje iskustva i manje znanja. Vredja mene kad moram da ponavljam. A evo da ponovim jos jednom na moj argument zasto su treninzi naporniji od takmicenja ti apsolutno nisi izneo nikakve cinjenice sem toga sto si hteo da kazes da si mudriji zato sto si stariji. Zao mi je sto nisi, ali zaista mi je zao.

  • Vladislav Horžić

   12 prosinca, 2016 kod 5:28 pm

   Vojislav Skrbic -Hajde Vojislave nemoj pametovat.Bio sam na više takmičenja nego što češ ti ići na pišanje i nemoj pametovat jer ti je i kosa napustila “Pametnu” glavu.Tko gore govori o takmičenju ? O čemu ti to ?Na takmičenje može izaći svaka šuša koja nikada nije trenirala.Što stalno trabunjaš o takmičenjima ? Pitanje je kako vidim o sportu a ne o takmičenju.Sport je pitanje i njegov intenzitet kao i njegov utjecaj na tjelo.Ti čitaj što piše.Stariji jesam,ali ovako čelav i glup nisam !

 10. Alen Štimac

  4 prosinca, 2016 kod 8:58 pm

  Hodanje, šetnja šumama i planinama, plivanje i ronjenje….. trčanje kad nešto loviš i obratno, hvatanje predmeta koji padaju, bacanje predmeta tamo gdje im je mjesto (koš za smeće, npr.) i naravno sve ono što od tebe zahtijevaju posao, žena i djeca!

 11. Rocky

  4 prosinca, 2016 kod 10:16 pm

  sport je svakako važan jer ono što je nekada bilo sastavni i neizostavni način života, dakle fizička aktivnost vezana uz održanje, egzistenciju itd., moderno društvo s nizom poslova koji ne iziskuju minimum fizičkog naprezanja danas fizičku aktivnost možda izdvaja iz cjelovitosti ljudskog bića i definira kao sport, ovaj ili onaj, rekreaciju ili nekakve oblike fizičkog aktivizma… članak je rezultat truda na analizi svjetskih istraživanja i naravno ne daje odgovore koje mi možda očekujemo. bravo na trudu i jasnom rječniku.

 12. Dragica Tomislav Nemet

  5 prosinca, 2016 kod 9:10 am

  koji auto će duže izdržati…onaj koji se vozi svaki dan ili onaj koji je stalno na toplom i suhom i samo ponekad se provoza??

 13. Vlado Šoja Šoić

  5 prosinca, 2016 kod 1:32 pm

  Ljenčarenje uz tv 😀

 14. Bane

  5 prosinca, 2016 kod 3:10 pm

  Znate kako je jednom pametan liječnik rekao: “Ti si preko 30. Samo ti igraj nogomet, sutra si ovdije kod mene”.

  Kad prođeš 30 zaboravi sportove. Tetive i kosti se ne podmlađuju, ne vraćaju u prvobitno stanje i ne popravljaju same.

  Kad rasklimaš kosti stopala (kao ja jednom na nogometu), to se nikada potpuno ne zacijeli. Što si stariji, sve gore. Odoše tetive. I onda, kada budeš mator i nepokretan, pitaćeš se: “zašto ja slušam svakog ko piše svašta po Internetu”.

 15. Andjeo Aničić

  5 prosinca, 2016 kod 6:49 pm

  Krevet I sanjaj neki sport preznojis se

 16. Fuad Gasic

  5 prosinca, 2016 kod 7:52 pm

  Ma ko ce se umarat bez veze

 17. Milivoj Šegan

  5 prosinca, 2016 kod 11:44 pm

  ispijanje gemišta u skupu ne većoj od 1 ,kako Priroda zna i brojati.ne više od toga tako i on, reče : Bertrand Russell 🙂

 18. Dževad Babić

  6 prosinca, 2016 kod 12:43 am

  Bacanje pogleda u daljinu..:)

 19. Вујадин Вуле

  6 prosinca, 2016 kod 1:29 pm

  Најздравији спорт је нордијско трчање на скијама. То сваки спортиста зна

 20. Dusan Radojevic

  6 prosinca, 2016 kod 2:18 pm

  Objavljivanje clanaka koji ne odgovaraju na svih 5 OSNOVNIH novinarskih pitanja…ehhh

 21. Enes Terzic

  6 prosinca, 2016 kod 5:53 pm

  Ležanje

 22. Nune Gusinac

  6 prosinca, 2016 kod 6:44 pm

  MMA Enis Gusinac

 23. Kristijan Jelica

  6 prosinca, 2016 kod 10:11 pm

  gregorijansko brutalno isprdjavanje po koznom kaucu

 24. Sinisa Cvjetkovic

  6 prosinca, 2016 kod 10:30 pm

  Zdrava hrana teretana

 25. Darko Djordjevic

  6 prosinca, 2016 kod 11:15 pm

  Ma jok sedi kuci i bulji i komp i telefon to je zdravo izem ti glupo pitanje -_-

 26. Ago Brkić

  7 prosinca, 2016 kod 4:21 am

  Setnja

 27. Mirko Ignjić

  7 prosinca, 2016 kod 5:27 am

  KO JE GENETSKI ODREĐEN DA DUGO ŽIVI NIKO MU NIŠTA NE MOŽE, A KO JE GENETSKI SLAB, NI BOG MU NE MOŽE POMOĆI…SVAKI DAN NAM UMIRU MLADI OD 18-38.GODINA OD RAZNIH BOLESTI…A STARI PUŠAČI, KAFEDŽIJE, ALKOHOLIČARI ŽIVE I PREKO 80.G. SVE JE U BOŽIJIM RUKAMA…MI SMO SAMO BROJEVI…

 28. Dzenan Dzan Felic

  7 prosinca, 2016 kod 9:36 am

  Body Building ako nisi na steroidima

 29. Edin Ribic

  7 prosinca, 2016 kod 11:47 am

  SEX jer djeluje pozitivno i fizički i psihički

 30. Vuk Vukovic

  7 prosinca, 2016 kod 12:09 pm

  Sportska kladionica, pod uslovom da dobijas

 31. Marko Zivadinovic

  7 prosinca, 2016 kod 6:53 pm

  Street Workout + Gymnastics + Swimming = 🙂

 32. Elmin Sahinovic

  7 prosinca, 2016 kod 9:53 pm

  Lezanje 100% produzava zivot, i najsigurniji sport nrmoras sekirati da ces nesto slomiti ,ili uganuti

 33. Milos Jevtic

  7 prosinca, 2016 kod 9:55 pm

  Alkoholizam

 34. Dzenan Zahirovic

  7 prosinca, 2016 kod 10:14 pm

  Ribolov 🙂

 35. Stjepan Savic

  7 prosinca, 2016 kod 10:15 pm

  ispijanje piiiiva !!!

 36. Brdo Brdic

  8 prosinca, 2016 kod 7:19 am

  Sibanje..

 37. Vedran Radić

  8 prosinca, 2016 kod 2:22 pm

  Bodybuilding

 38. Admir Mukinovic

  8 prosinca, 2016 kod 3:47 pm

  Dizanje tegova + trcanje 🙂

 39. Лука Калајџић

  8 prosinca, 2016 kod 4:15 pm

  Dzijudzica

 40. Armin Ake Mehić

  8 prosinca, 2016 kod 7:08 pm

  Ja sam vise za pojest popit i poklopit

 41. Derviš Ajkić

  8 prosinca, 2016 kod 7:26 pm

  a milena

 42. Anni Alibasic

  8 prosinca, 2016 kod 7:42 pm

  Plivanje 🙂

 43. Nedeljko Canjuga

  8 prosinca, 2016 kod 8:11 pm

  piciklizam i umjetničko lizanje

 44. Veljko Stalević

  8 prosinca, 2016 kod 10:49 pm

  Bodibilding

 45. Augustin Čibarić

  9 prosinca, 2016 kod 3:53 am

  Trčanje je najbolji sport možete doma na traku ili u prirodi.

 46. Rade Calic

  9 prosinca, 2016 kod 7:44 am

  Nije sport dobar svaki ubrzan rad srca od onog prirodnog steti, rad umjeren je samo od koristi stari nijesu trcali bildovali i sl pa svi sto godina, ovo je sve ubijanje lagano

  • Joso Stefanac

   9 prosinca, 2016 kod 12:41 pm

   Rade onda nebi imali; Čorka, Parlova ,Prosinečkog ,Pršu i još puno njih

  • Rade Calic

   9 prosinca, 2016 kod 6:03 pm

   Koji je sportista zivio sto godina, a bolje je platiti onoga ko proizvodi hranu i zivi od sela, to je talenat

  • Dejan Malbasa

   9 prosinca, 2016 kod 7:30 pm

   Rade ko razumije shvatice,svaka cast za komentar.

  • Andrija Hoti

   11 prosinca, 2016 kod 8:20 am

   Jako mali broj ljudi dozivi 100! Nego najbolje zderati,lokati pivu,imati trbuscinu ko da si u 9.misecu trudnoce i govoriti kako sport nije dobar. Rade malo se educirati prije nego sto provališ takvu pizdariju

  • Petar Hrenek

   11 prosinca, 2016 kod 9:44 am

   A šta je to prirodan rad srca Rade?

  • Petar Hrenek

   11 prosinca, 2016 kod 9:46 am

   Misliš na naše stare koji su radili u polju ili na naše mnogo stare koji su trčali za ulovom?
   I mi koji sedimo za računarom ćemo biti stari za naše potomke.
   Zar na nas da se ugledaju?

 47. Aleksandar Vasic

  9 prosinca, 2016 kod 10:18 am

  TRCANJEEEEEE!!!!! UBEDLJIVO

 48. Joso Stefanac

  9 prosinca, 2016 kod 12:37 pm

  Najbolji sport.Preskakati po potrebi .doručak,ručak ili večeru

 49. Aleksa Garovic

  9 prosinca, 2016 kod 12:41 pm

  Andrija Jevtic Veslanjeeee!!

 50. Antonio Šafranko

  9 prosinca, 2016 kod 4:58 pm

  Košarka

 51. Slobodan Vrga

  9 prosinca, 2016 kod 5:49 pm

  Kopanje u njivi je najzdravije.

 52. Resad Krso

  9 prosinca, 2016 kod 6:03 pm

  Hodanje i planine to je lijek za dobro zdravlje.provjeren recept

 53. Andrej Vulovic

  9 prosinca, 2016 kod 8:46 pm

  Karanje je nauka a ne sport rodjaci!

 54. Tomislav Krpina

  10 prosinca, 2016 kod 8:34 am

  Ja se bavim 30 godina i jako sam zadovoljan.

 55. Димитрије Митаа Ивановић

  10 prosinca, 2016 kod 9:18 am

  Vojska ?

 56. Sikiric Denis

  10 prosinca, 2016 kod 12:29 pm

  renjeva

 57. Драгаш Иван

  10 prosinca, 2016 kod 1:18 pm

  Умереност у свему је најбољи спорт за здравље и дуг живот.

 58. Pavle Grebenarevic

  10 prosinca, 2016 kod 2:17 pm

  Pikado

 59. Milan Petrovic

  10 prosinca, 2016 kod 3:11 pm

  bezanje od murije, za čas povratis kondiciju

 60. Miodrag Petrović

  10 prosinca, 2016 kod 7:09 pm

  Mislim da je poenta u umerenosti… u svemu: jelu, piću, sportu, seksu…I držati se one stare narodne: Sve u svoje vreme!

 61. Petar Jeftić

  10 prosinca, 2016 kod 7:13 pm

  Auto sport

 62. Ines Dzoksy Fejzagic

  11 prosinca, 2016 kod 10:42 am

  Jok eto netrena treba se drogirati i lokati mrs!

 63. Slobodan Tomic

  11 prosinca, 2016 kod 11:57 am

  Ma jok…treba samo lezati visiti na telefonu jesti brzu hranu popiti sto vise piva.

 64. Luka Malko

  11 prosinca, 2016 kod 2:58 pm

  Gvoš na travi

 65. Marko Kosanović

  11 prosinca, 2016 kod 5:04 pm

  samo sex i to je to!

 66. Pantelija Topalovic

  11 prosinca, 2016 kod 5:55 pm

  ja mislim da je pisanje sa preponama naj tezi

 67. Damir Ikanovic

  11 prosinca, 2016 kod 6:14 pm

  Ala ga iskenjase za sve pare ..

 68. Бранко Милановић

  11 prosinca, 2016 kod 7:03 pm

  Rekreacija…profi sport ne

 69. Robert Klaric

  11 prosinca, 2016 kod 8:25 pm

  Varenje.i to tig.

 70. Karlo Bohocki

  11 prosinca, 2016 kod 11:22 pm

  Sportom se treba baviti a ne gledati na tv i tacka

 71. Admin Krekic

  12 prosinca, 2016 kod 7:49 am

  Droga vam je najbolja

 72. Zivanovic Slobodan

  12 prosinca, 2016 kod 11:54 am

  Skoro nijedan sportista nije doziveo duboku starost!

 73. mariooo

  2 siječnja, 2017 kod 9:44 am

  Pušenje lule

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh