Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Wellness i prehrana

Koji je sport najbolji za zdravlje i dug život?

Milijuni ljudi diljem svijeta, uključujući i gotovo 60 % Amerikanaca, Australaca i Europljana, sudjeluju u sportu. Dostupni podaci koji potvrđuju dugoročne zdravstvene prednosti pojedinih sportskih disciplina ograničeni su, tvrdi znanstvena studija iz 2015. objavljena u British Journal of Medicine, dok nova studija iz iste publikacije pruža jake dokaze da je sudjelovanje u nekoliko uobičajenih sportova povezano sa značajno smanjenim rizikom od smrti.

Procjenjuje se da će godišnje nedovoljna fizička aktivnost izazvati više od 5 milijuna preranih smrtnih slučajeva. Kako bi se smanjio rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, tumora i niza drugih kroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslim i starijim osobama bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 150 minuta tjedno.

Ove procjene i smjernice uglavnom se temelje na studijama o rezultatima sudjelovanja u bilo kojoj fizičkoj aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta. U posljednjih nekoliko godina dolazi do rasta interesa za istraživanje utjecaja određenog područja života (kao što je rad, transport, slobodno vrijeme) i vrste tjelesne aktivnosti (hodanje, biciklizam) na zdravlje.

Hodanje i biciklizam povezuje se sa sličnim smanjenjem rizika od smrti, a tjelesna aktivnost u području slobodnog vremena i svakodnevnog života proizvodi veću korist od tjelesne aktivnosti vezane uz transportnu i profesionalnu domenu. To pokazuje da ne mora biti svejedno kojom se fizičkom aktivnošću bavite.

Koji sport je dobar za zdravlje?

Odrasli koji sudjeluju u sportu i vježbanju imaju 34 % niže šanse za smrt od onih koji nikad ili rijetko sudjeluju u sličnim aktivnostima. Međutim, to ne znači da svaki sport jednako utječe na zdravlje. Istraživanje iz 2015. godine sažima dostupne podatke o zdravstvenim prednostima sudjelovanja u 26 sportskih disciplina.

Pronađeni su uvjetno do umjereno jaki dokazi da trčanje i nogomet poboljšavaju rad srca, aerobni kapacitet, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu težinu. Dodatna prednost nogometa je i korist u mišićnoj izvedbi.

Dokazi za ostale sportove rijetki su ili nedosljedni. Radi jačanja dokaza o zdravstvenim prednostima šest zajedničkih sportskih disciplina – aerobika, biciklizma, nogometa, sportova s reketom, trčanja i plivanja analizirani su podaci 80,306 odraslih Britanaca.

Studija je pokazala 27%, 15%, 47% i 28% manji rizik od smrti.Iako je uočeno smanjenje rizika od smrti povezano s nogometom i trčanjem (18% i 13%) u istraživačkom uzorku, podaci nisu omogućili zaključke o učincima na cijelu populaciju. Ovi statistički “beznačajne” skupine ne treba pogrešno protumačiti kao “dokaz o neučinkovitosti.”

Ne zna se jesu li opaženi učinci u uzorku slučajni ili odražavaju istinske efekte u populaciji. Prethodne studije provedene među Amerikancima, Dancima i kineskim muškarcima pronalaze da je značajno smanjenje rizika (27% – 40%) od smrti povezano s trčanjem, dok studija iz 2015. otkriva prednosti bavljenja nogometom.

Treba li se uopće baviti sportom?

Godišnja stopa ozljeda među svim rekreativnim i profesionalnim sportašima iznosi oko 6 %, ali incidencije, vrste i ozbiljnosti ozljeda znatno se razlikuju u različitim sportovima. Srećom, prema stručnjacima do 50% sportskih ozljeda mogu se spriječiti. Prije više od 50 godina, Winston Churchill zamoljen je da otkrije tajnu vlastite dugovječnosti. “Sport”, rekao je on. “Nikad, nikad nisam se uključio u sport.”Iako se mogućnost sportske ozljede ili drugih sportskih negativnih zdravstvenih ishoda (poput iznenadne smrti za vrijeme vježbanja) nikada ne može isključiti, potencijalna korist sporta daleko nadmašuju rizike.

Koji sport odabrati?

Donošenje zaključaka o zdravstvenim ishodima svih vrsta sportova može potrajati još desetljećima. Hoćete li u međuvremenu sjediti ispred televizora i čekati da znanstvenici objave konačne rezultate? Slijedite vlastite preferencije i odaberite pristupačne i lako dostupne sportske aktivnosti u kojima uživate, istovremeno pazeći da minimalizirate rizik od ozljeda.

To će povećati vjerojatnost da postanete dovoljno motivirani i uključeni u aktivnosti dovoljno dugo da osjetite značajne zdravstvene beneficije.

Možda će vas zanimati

Znanost

Znamo da provođenje previše vremena sjedeći može negativno utjecati na naše zdravlje, no kolika je zapravo potrebna količina tjelesne aktivnosti kako bismo ublažili ove...

Wellness i prehrana

Znanstvenici su imenovali osam zdravstvenih mjera koje mogu usporiti proces starenja tijela za šest godina. Održavanje tjelesne težine, razine šećera u krvi, kolesterola i...

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Neuroznanost

Muškarci čiji su roditelji razvedeni imaju znatno veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego muškarci iz cjelovitih obitelji, pokazalo je jedno istraživanje provedeno...