Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Ovo su najluđi izumi 2018. godine

Koji je vaš favorit?

Foto: SproutsIO

Sve je moguće. Pogledajte kakvi su sve neobični izumi ugledali svjetlo dana ove godine. Neki od njih su oživjeli ono što smo već vidjeli u futurističkim filmovima:

Neobični robotski pas

Foto: Boston Dynamics

Ovaj metar visoki “pas” iz Boston Dynamicsa savladava stepenice, kamenje, stijene i snijeg. Vjerojatno vas je podsjetio na Metalhead epizodu Black Mirrora. Ima hrpu kamera, žiroskop i brzinomjer. Hardverski je i softverski nadogradiv da se prilagodi raznim zadacima. Može pretraživati ruševine ili raznositi pakete.

Leteći roboti u Diseylandu

Foto: Disney

Stuntronicsi su humanoidni roboti koji mogu poletjeti dvadesetak metara u vis, raditi salta i premete te sletjeti. Ugrađeni žiroskopi i brzinomjeri su za orijentaciju u prostoru i korigiranje pokreta u letu.

Tableta koja javlja da ste ju popili

Foto: Proteus Digital Health

Antipsihotik Abilify ima ugrađenu tehnologiju koja omogućava pacijentima i liječnicima saznanje je li lijek popijen na vrijeme ili ne. Nakon gutanja lijeka reagiraju senzori koji pobuđuju električni signal. Senzor u obliku flastera uhvati taj signal i odašilje ga mobilnom uređaju.

Pločnik koji sprječava poplave

Foto: Third Nature

Kopenhagen, recimo, ceste prevlači Climate Tileom. Taj porozni materijal upija 30% više vlage. Ona kroz 5 mm široke pore prolazi u podzemne spremnike koji usput prikupljaju kišnicu s krovova. Dio vode kasnije ishlapi, a dio odlazi za navodnjavanje zelenih površina.

Kućni vrt za najveće antitalente

Foto: SproutsIO

Pametni kućni vrt ne koristi zemlju i sam slaže idealne uvjete za posađene kulture. S aparatom dolaze recepti koji odabiru točnu količinu vode, gnojiva ili svjetla. Parametri se mogu i namjestiti po želji, ako, recimo, želite rajčice točno određene slatkoće. Ovaj uređaj troši svega 2% vode koju traže nasadi u vrtu, a uzgojeno raste trostruko brže nego vani.

Kuće isprintane za 24 sata

Foto: Iconbuild

U Salvadoru kuću podignu za jedan dan. I to tako da je isprintaju iz namjenskog 3D printera. O tome smo već opširnije pisali ovdje.

Egzoskeleton kao iz Aliensa

Foto: null

Ruke Guardian GT robota su dugačke 2m, a mogu podignuti pola tone tereta i spojiti dvije cijevi, pilom rezati metal ili pritisnuti gumb. Postoje, dakako, senzori i kamere koje sve radnje i omogućuju.

Namještanje idealne temperature kavi

Foto: Paul Laufer

Termosice su zastarjele. Ember ima keramičku šalicu koja grije i hladi piće na vašu željenu temperaturu i održava je takvom dok god u njoj ima energije koju crpi iz ugrađenog punjača. Vanjski sloj je keramički, a ispod su nehrđajući čelik, termometri i elektronika pogonjena baterijom u dnu šalice. Temperatura se namješta u mobilnoj aplikaciji.

Letačko odijelo poput Iron Mana

Foto: Rich Cooper

Gravity pokreću 3 kerozinske mikroturbine. Na svakoj ruci je po jedna, dok je na leđima jedna s ukupno tisuću konjskih snaga. Spremnik goriva je dovoljno velik za 8 minuta leta. Tako su nadmašeni svi prijašnji pokušaji odjela na mlazni pogon koja su imala slab domet i puno nesigurnosti.

Možda će vas zanimati

Veliki znanstvenici

Thomas Alva Edison rodio se 11. veljače 1847. godine. Mnogi danas rijetko spominju njegovo ime, bez da se u raspravu uključi i ime Nikole...

Znanost za početnike

Povijest je iznjedrila mnoge izume, od kojih su neki gotovo neophodni i ne možemo zamisliti život bez njih, a neki su izumi izumljeni kako...

Nanotehnologija

Jeste li se ikada zapitali kako bi bilo posjedovati jedan od tri moćna dara smrti iz Harry Potter sage? Dobra vijest je da su...

Kemija

Puritanci, gotičari, umjetnici avangarde, pjesnici, modna ikona Coco Chanel – svi su vidjeli nešto posebno u crnoj boji. Novim izumom tvrtke Surrey NanoSystems, crna...