Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Zašto ne radi tipkovnica na laptopu? 7 razloga i rješenja

ne radi tipkovnica na laptopu

Ne radi tipkovnica na laptopu i ne znate što učiniti? Bez brige, ovaj vodič je osmišljen kako bi vam pomogao korak po korak, čak i ako nemate nikakvo tehničko znanje.

Tipkovnica je jedan od ključnih dijelova svakodnevne upotrebe laptopa – bez nje, jednostavni zadaci poput pisanja emailova ili pretraživanja interneta postaju izazovni. Pitate se: zašto ne radi tipkovnica na laptopu? Problemi mogu biti uzrokovani fizičkim oštećenjima, softverskim greškama ili postavkama sustava. Srećom, većinu ovih problema možete sami riješiti.

U ovom vodiču proći ćemo kroz najčešće uzroke i kako ih popraviti, koristeći jednostavne i jasne korake. Bez obzira jeste li ikada rješavali tehničke probleme, naš cilj je osigurati da sami možete riješiti situaciju u najkraćem mogućem roku. Krenimo zajedno u rješavanje ovog problema!

1. Provjerite je li tipkovnica fizički oštećena

Ako ne radi tipkovnica na laptopu, prvi korak je provjeriti fizička oštećenja. Tipke mogu biti polomljene ili zaglavljene, a tipkovnica može biti zalivena tekućinom. Fizička oštećenja su čest uzrok kvara, osobito ako laptop svakodnevno koristite ili ga nosite posvuda.

Kako provjeriti fizička oštećenja?

– Pažljivo pregledajte tipke. Jesu li sve tipke na svom mjestu? Polomljene ili nestale tipke lako se primijete.

– Provjerite ima li tragova tekućine. Ako ste nedavno prolili kavu ili vodu na tipkovnicu, to može biti razlog zašto ne radi tipkovnica na laptopu.

– Provjerite ima li prašine ili prljavštine. Zbog nakupljene prašine ili mrvica ispod tipki, one mogu postati neosjetljive.

Kako nježno očistiti tipkovnicu?

Isključite laptop prije nego što započnete čišćenje.

– Koristite mekanu četkicu ili komprimirani zrak kako biste uklonili prašinu.

– Ako se radi o tekućini, odmah isključite laptop i obrišite tipkovnicu suhom krpom. Ako je moguće, ostavite laptop da se suši na zraku.

Ako nakon pregleda i čišćenja tipkovnica i dalje ne radi, prijeđite na sljedeći korak.

2. Restartajte laptop

Jednostavan, ali učinkovit korak – restartanje laptopa može riješiti mnoge softverske probleme koji mogu uzrokovati da tipkovnica ne radi ispravno. Ponekad sustav “zamrzne” ili se dogodi privremena greška, zbog čega ne radi tipkovnica na laptopu.

Kako sigurno restartati laptop?

– Ako vam tipkovnica ne reagira, možete pokušati s mišem otvoriti Start izbornik.

– Odaberite opciju Restart. Ako ni miš ne radi, možete prisilno ugasiti laptop držanjem tipke za paljenje oko 10 sekundi.

– Kada se laptop ponovno uključi, provjerite funkcionira li tipkovnica.

izmišljena tipka za restart laptopa

U mnogim slučajevima, softverski problemi se sami riješe nakon ponovnog pokretanja sustava. Ako to ne pomogne, prelazimo na provjeru postavki.

3. Provjerite je li tipkovnica onemogućena

Ponekad, razlog zašto ne radi tipkovnica na laptopu može biti jednostavno onemogućavanje u postavkama operativnog sustava. Ovo se može dogoditi slučajno, a srećom, lako je provjeriti i ispraviti.

Kako provjeriti postavke tipkovnice u operativnom sustavu?

– Na Windowsu: Kliknite na Start i otvorite Device Manager (Upravitelj uređaja). Pronađite Keyboards (Tipkovnice) na popisu uređaja. Desnim klikom na tipkovnicu odaberite Enable (Omogući) ako je onemogućena.

– Na Macu: Idite u System Preferences (Postavke sustava), zatim u Keyboard (Tipkovnica) i provjerite postavke. Možda ste slučajno isključili opciju tipkanja ili omogućili postavke koje blokiraju funkcije tipki.

Nakon što omogućite tipkovnicu, provjerite radi li sada ispravno.

4. Ažurirajte ili ponovno instalirajte drajvere

Ako tipkovnica i dalje ne radi, problem može biti u drajverima. Drajveri su softveri koji omogućuju ispravan rad hardverskih komponenti poput tipkovnice. Ako su drajveri zastarjeli ili oštećeni, to može objasniti zašto ne radi tipkovnica na laptopu.

Kako ažurirati drajvere?

– Na Windowsu: Otvorite Device Manager (Upravitelj uređaja), pronađite svoju tipkovnicu i desnim klikom odaberite Update Driver (Ažuriraj upravljački program). Windows će automatski potražiti i instalirati najnoviju verziju.

– Na Macu: Drajveri se automatski ažuriraju putem Software Update (Ažuriranje softvera). Provjerite ima li dostupnih ažuriranja i instalirajte ih.

Kako ponovno instalirati drajvere?

Ako ažuriranje ne riješi problem, pokušajte s ponovnom instalacijom:

– Na Windowsu: Desnim klikom na tipkovnicu u Device Manageru odaberite Uninstall device (Deinstaliraj uređaj). Ponovno pokrenite laptop i Windows će automatski instalirati drajver.

– Na Macu: Ponovno pokretanje sustava obično automatski riješi ovaj problem, ali ako ne, možete kontaktirati Apple podršku.

Uz ove korake, često možete otkloniti problem i pronaći odgovor na pitanje kako popraviti tipkovnicu na laptopu.

5. Provjerite postavke jezika tipkovnice

Jedan od razloga zašto ne radi tipkovnica na laptopu može biti promjena jezika tipkovnice unutar operativnog sustava. To se često događa slučajno, posebno ako koristite različite jezike ili rasporede na tipkovnici. Na primjer, možda ste slučajno prebacili tipkovnicu s hrvatskog na engleski ili neki drugi jezik, zbog čega se tipke ne podudaraju s onim što upisujete.

Kako prilagoditi jezik tipkovnice prema preferencijama?

– Na Windowsu: Otvorite Control Panel (Upravljačka ploča), zatim idite na Region & Language (Regija i jezik) i odaberite Keyboard (Tipkovnica). Ovdje možete promijeniti jezik tipkovnice i vratiti ga na onaj koji koristite. Također, pomoću prečaca Win + Space ili Alt + Shift možete brzo prebacivati između jezika.

tipka windows key na tipkovnici

– Na Macu: Idite u System Preferences (Postavke sustava), zatim u Keyboard (Tipkovnica), i odaberite Input Sources (Izvori unosa). Ovdje možete dodati ili ukloniti jezike i odabrati onaj koji vam odgovara.

Nakon što prilagodite jezik, provjerite radi li tipkovnica ispravno. Ovaj jednostavan korak često rješava problem jer se kako popraviti tipkovnicu na laptopu ponekad svodi samo na ispravno postavljanje jezika.

6. Provjerite postavke BIOS-a

Ako ne radi tipkovnica na laptopu nakon svih prethodnih pokušaja, vrijeme je da provjerite BIOS. BIOS (Basic Input/Output System) je osnovni sustav koji upravlja hardverskim komponentama računala, uključujući tipkovnicu. Ako je tipkovnica onemogućena u BIOS-u, neće raditi ni u operativnom sustavu.

Kako ući u BIOS i provjeriti postavke?

Ulazak u BIOS uz funkcionalnu tipkovnicu: Ako vaša tipkovnica djelomično radi, ili imate vanjsku tipkovnicu, isključite laptop, zatim ga ponovno uključite i tijekom pokretanja pritisnite tipku koja omogućava ulazak u BIOS (obično F2, Delete ili Esc, ovisno o proizvođaču).

Ulazak u BIOS bez funkcionalne tipkovnice: Ako tipkovnica uopće ne radi, možete koristiti vanjsku tipkovnicu (USB ili Bluetooth). Ako nemate pristup vanjskoj tipkovnici, na Windowsu postoji opcija da automatski ponovno pokrenete laptop i uđete u BIOS. Evo kako:

  • Idite na Settings (Postavke) > Update & Security (Ažuriranje i sigurnost) > Recovery (Oporavak).
  • Pod Advanced startup (Napredno pokretanje), kliknite na Restart now (Ponovno pokreni sada).
  • Nakon što se sustav ponovno pokrene, odaberite opciju Troubleshoot (Rješavanje problema), zatim Advanced options (Napredne opcije) i UEFI Firmware Settings (Postavke UEFI firmvera). Ovdje ćete moći pristupiti BIOS-u bez korištenja tipkovnice.

Što provjeriti u BIOS-u?

Jednom kada uđete u BIOS, potražite postavke vezane uz Peripherals (Periferije) ili Keyboard (Tipkovnica). Provjerite je li tipkovnica omogućena. Ako je isključena, omogućite je, spremite promjene i ponovno pokrenite laptop.

Ovaj korak može riješiti problem zašto ne radi tipkovnica na laptopu, budući da BIOS upravlja osnovnim funkcijama hardvera.

7. Povezivanje vanjske tipkovnice

Ako niste uspjeli popraviti tipkovnicu, povezivanje vanjske tipkovnice može biti privremeno, ali korisno rješenje. Vanjska tipkovnica vam omogućuje nastavak rada dok rješavate problem s internom tipkovnicom.

Kako spojiti vanjsku tipkovnicu?

USB tipkovnica: Jednostavno spojite USB tipkovnicu u jedan od dostupnih USB priključaka na laptopu. Laptop će automatski prepoznati tipkovnicu i ona će biti spremna za upotrebu bez dodatnih postavki.

Bluetooth tipkovnica: Ako koristite bežičnu tipkovnicu, najprije uključite Bluetooth na laptopu. Zatim uparite uređaje putem postavki Bluetootha u operativnom sustavu.

bluetooth tipkovnica i miš

Vanjska tipkovnica može biti privremeno rješenje, ali ako vam je tipkovnica na laptopu stalno potrebna, važno je pronaći dugotrajno rješenje.

Zaključak: Kada zatražiti stručnu pomoć?

Ako ste isprobali sve navedene korake, a ne radi tipkovnica na laptopu, možda je vrijeme da zatražite stručnu pomoć. Problemi s hardverom, poput oštećenja matične ploče ili kabela tipkovnice, zahtijevaju profesionalnu dijagnostiku i popravak.

Kako popraviti tipkovnicu na laptopu nije uvijek jednostavno ako se radi o hardverskom kvaru, pa je bolje prepustiti stručnjaku da pregleda vaš laptop.

Pronađite ovlaštenog servisera koji će vam moći pomoći, a u međuvremenu možete koristiti vanjsku tipkovnicu kao privremeno rješenje.

Najčešće postavljena pitanja (FAQ)

1. Mogu li koristiti laptop bez tipkovnice koristeći samo ekran osjetljiv na dodir? 

Da, ako vaš laptop ima zaslon osjetljiv na dodir, možete koristiti virtualnu tipkovnicu iz operativnog sustava za unos podataka.

2. Zašto tipkovnica radi samo u BIOS-u, ali ne i u Windowsu? 

Ovo često znači da postoji problem sa softverom ili drajverima u Windowsu. Pokušajte ažurirati ili ponovno instalirati drajvere za tipkovnicu.

3. Mogu li resetirati postavke tipkovnice na zadane vrijednosti? 

Da, u postavkama operativnog sustava možete resetirati postavke tipkovnice na zadane postavke ili ponovno instalirati drajvere.

4. Može li antivirusni program blokirati tipkovnicu? 

Rijetko, ali moguće je da antivirus blokira određene funkcije ako sumnja na zlonamjerni softver. Privremeno isključite antivirus i testirajte tipkovnicu.

5. Može li Bluetooth tipkovnica raditi ako je interna tipkovnica pokvarena? 

Da, Bluetooth tipkovnica će raditi neovisno o stanju interne tipkovnice jer se povezuje putem bežične mreže.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...