Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tutoriali

Kako instalirati Google Chrome na laptopu u 5 koraka

kako instalirati google chrome

Ako se pitate kako instalirati Google Chrome, na pravom ste mjestu! Google Chrome je jedan od najpopularnijih internetskih preglednika na svijetu, poznat po svojoj brzini, sigurnosti i jednostavnosti korištenja.

Koristi ga ogroman broj ljudi jer nudi intuitivno korisničko sučelje, veliku podršku za dodatke te odlične performanse, čak i na starijim računalima.

Osim toga, Chrome je dobro optimiziran za sve platforme, bilo da koristite Windows, macOS ili Linux, a također se može lako sinkronizirati s vašim Google računom, što omogućuje jednostavan pristup vašim postavkama, oznakama i povijesti pretraživanja na različitim uređajima.

U ovom vodiču, pokazat ćemo vam kako instalirati Google Chrome na laptopu kroz nekoliko jednostavnih koraka. Slijedite naš jednostavan tutorijal i uskoro ćete biti spremni za surfanje!

Korak 1: Otvaranje postojećeg preglednika

Prije nego što započnemo proces kako instalirati Google Chrome, trebate otvoriti preglednik koji je već instaliran na vašem računalu. Ovisno o tome koji operativni sustav koristite, to može biti Microsoft Edge na Windowsima, Safari na macOS-u, ili neki drugi pretraživač koji imate instaliran.

Ako niste sigurni koji preglednik koristiti, najjednostavnije je potražiti ikonicu pretraživača na radnoj površini ili u traci s aplikacijama na dnu zaslona.

Jednom kada otvorite preglednik, u tražilicu (obično u gornjem dijelu prozora) upišite: “Google Chrome preuzimanje”. Ovo će vas dovesti do rezultata pretrage, gdje ćete vjerojatno vidjeti nekoliko opcija. Obratite pažnju da uvijek birate službenu Googleovu stranicu kako biste preuzeli najnoviju i najsigurniju verziju Chromea. Službena stranica obično se nalazi na vrhu pretrage i ima URL koji završava s “google.com”.

Kliknite na link koji vodi na službenu stranicu za preuzimanje Google Chromea. Na toj stranici vidjet ćete veliki gumb koji vas poziva da preuzmete instalacijsku datoteku. To će nas dovesti do sljedećeg koraka.

Korak 2: Preuzimanje instalacijske datoteke

Nakon što se nalazite na službenoj stranici Google Chromea, primijetit ćete plavi gumb s natpisom “Download Chrome”.  Klikom na taj gumb započinjete preuzimanje instalacijske datoteke koja vam je potrebna za instalaciju preglednika. Ovaj proces je isti bez obzira na to tražite li kako instalirati Chrome na laptopu ili stolnom računalu.

početak instalacije google chrome preglednika

Nakon što kliknete na gumb za preuzimanje, Googleova stranica automatski prepoznaje vaš operativni sustav i ponudit će vam odgovarajuću verziju Chromea. Međutim, ako se pojavi opcija da odaberete između 32-bitne ili 64-bitne verzije, uvijek je preporučljivo odabrati 64-bitnu verziju jer je brža i sigurnija. Ako niste sigurni koju verziju odabrati, većina modernih laptopa podržava 64-bitnu arhitekturu. U svakom slučaju, važno je da kliknete na opciju koja najbolje odgovara vašem uređaju.

Preuzimanje datoteke trajat će samo nekoliko trenutaka, ovisno o brzini vaše internetske veze. Kada preuzimanje završi, sljedeći korak je pokretanje instalacije.

Korak 3: Pokretanje instalacije

Nakon što ste preuzeli instalacijsku datoteku, trebate je pronaći na vašem računalu kako biste započeli proces instalacije. U većini slučajeva, datoteka će se automatski spremiti u mapu “Preuzimanja”. Da biste otvorili ovu mapu, možete kliknuti na ikonicu mape u traci s alatima ili otvoriti File Explorer (na Windowsima) ili Finder (na macOS-u) i potražiti mapu “Preuzimanja” na lijevoj strani prozora.

Kada pronađete instalacijsku datoteku, trebate dvaput kliknuti na nju kako biste započeli instalacijski proces. Vaš uređaj će vas možda tražiti potvrdu da želite pokrenuti instalaciju – to je standardna sigurnosna mjera. Kliknite “Yes” ili “Accept” kako biste nastavili s instalacijom.

Korak 4: Prolazak kroz instalacijski proces

Nakon toga, instalacijski čarobnjak će vas možda pitati gdje želite instalirati Google Chrome na svom računalu. Većina korisnika može ostaviti zadane postavke, što znači da će se Chrome instalirati na sistemsku particiju (obično C: disk).

Ako želite odabrati neku drugu lokaciju, kliknite na opciju “Change location” i odaberite odgovarajuću mapu. Međutim, za većinu korisnika koji nemaju tehničkog znanja preporučujemo da ostave zadane postavke kako bi postupak bio što jednostavniji.

Instalacijski proces traje nekoliko minuta, ovisno o brzini vašeg računala. U ovoj fazi se svi potrebni dijelovi Chromea preuzimaju i postavljaju na vaše računalo. Nakon što instalacija završi, Chrome će vas obavijestiti da je proces uspješno dovršen, a vi ćete moći odmah prijeći na sljedeći korak: pokretanje Google Chromea.

proces instalacije google chrome preglednika

Korak 5: Pokretanje Google Chromea

Nakon uspješne instalacije, Google Chrome će vam ponuditi opciju da ga odmah pokrenete. Klikom na “Finish” ili “Start Chrome”, vaš novi preglednik će se otvoriti i bit ćete spremni za surfanje internetom. Ako ste prethodno odabrali Chrome kao zadani preglednik, sve buduće internetske stranice koje otvorite automatski će se prikazivati u Google Chromeu.

Ako Chrome ne pokrenete odmah, možete ga pronaći kasnije na svom desktopu ili u izborniku Start (ako koristite Windows). Jednostavno kliknite na ikonu Chromea i preglednik će se otvoriti.

Prilikom prvog pokretanja Google Chromea, vjerojatno ćete biti upitani želite li sinkronizirati svoj preglednik s Google računom. Ako se prijavite sa svojim Google računom, Chrome će automatski povući sve vaše spremljene oznake, povijest pretraživanja, lozinke i ostale podatke s drugih uređaja na kojima koristite Chrome. Ovo je korisno ako želite imati iste postavke i na mobitelu i na računalu.

Također ćete dobiti opciju da postavite Chrome kao svoj zadani preglednik, ako to niste učinili tijekom instalacije. Preporučujemo ovu opciju jer je Chrome brz, siguran i jednostavan za korištenje. Nakon ovih osnovnih postavki, možete krenuti istraživati brojne mogućnosti koje Chrome nudi.

Što dalje nakon što naučite kako instalirati Google Chrome?

Instalacija Google Chromea je brza i jednostavna, čak i za korisnike koji nemaju tehničkog znanja. U samo nekoliko koraka možete uživati u jednom od najpopularnijih preglednika na svijetu. Chrome nudi brojne prednosti, od brzine i sigurnosti do podrške za razne ekstenzije koje poboljšavaju korisničko iskustvo. Ako se pitate kako instalirati Google Chrome ili kako instalirati Chrome na laptopu, ovaj vodič vas vodi kroz cijeli proces, od preuzimanja do prvog pokretanja.

otvoren google chrome na laptopu

Jednom kada instalirate Chrome, istražite razne dodatke poput blokatora oglasa, sigurnosnih proširenja, ili alata za povećanje produktivnosti. Chrome možete prilagoditi svojim potrebama – od vizualnog izgleda preglednika do naprednih postavki privatnosti.

Pozivamo vas da sada kada ste naučili kako instalirati Chrome, iskoristite njegove mogućnosti i prilagodite ga sebi. Pratite naš portal za još jednostavnih i praktičnih tutorijala koji će vam olakšati svakodnevno korištenje tehnologije.

Najčešće postavljena pitanja (FAQ)

1. Mogu li instalirati Google Chrome na stariji laptop? 

Da, Google Chrome radi na većini starijih laptopa, ali imajte na umu da stariji uređaji s manje RAM-a mogu imati poteškoća s brzinom i performansama.

2. Je li Google Chrome besplatan? 

Da, Google Chrome je potpuno besplatan za preuzimanje i korištenje.

3. Kako instalirati Google Chrome na macOS? 

Proces je sličan onome na Windowsu. Posjetite službenu stranicu Google Chromea, preuzmite datoteku za macOS, otvorite je i slijedite upute za instalaciju.

4. Mogu li instalirati Google Chrome bez interneta? 

Nažalost, ne. Potreban vam je pristup internetu da biste preuzeli instalacijski paket.

5. Koja je razlika između 32-bitne i 64-bitne verzije Google Chromea? 

64-bitna verzija je brža, sigurnija i preporučuje se za novije uređaje, dok je 32-bitna verzija namijenjena starijim računalima s 32-bitnim operativnim sustavima.

6. Kako ažurirati Google Chrome nakon instalacije? 

Chrome se automatski ažurira, ali možete ručno provjeriti ažuriranja klikom na tri točkice u gornjem desnom kutu, zatim “Pomoć” i “O Google Chromeu”.

7. Mogu li instalirati Google Chrome na više korisničkih računa na istom računalu? 

Da, možete. Chrome omogućuje dodavanje više profila, pa svaki korisnik može imati svoje postavke, oznake i povijest.

8. Kako ukloniti Google Chrome s laptopa? 

Na Windowsima otvorite Postavke, zatim Aplikacije, pronađite Google Chrome na popisu i kliknite Deinstaliraj. Na macOS-u povucite ikonu Chromea u Otpad.

9. Što ako instalacija Google Chromea ne uspije? 

Ako naiđete na probleme s instalacijom, provjerite internetsku vezu, osigurajte dovoljno prostora na disku ili pokušajte ponovno preuzeti instalacijsku datoteku s službene Googleove stranice.

10. Je li Google Chrome siguran za preuzimanje? 

Da, Google Chrome je siguran preglednik, posebno ako ga preuzimate s službene Googleove stranice. Chrome također redovito prima sigurnosna ažuriranja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...