AUTO MOTO

Kako postupiti kod prometne nesreće?

kako-reagirati-kod-prometne

Doživjeli ste prometnu nesreću, pogledajte što trebate napraviti.

Doživjeli ste prometnu nesreću, pogledajte što trebate napraviti. Ostanite smireni, savjesni i oprezni, iako je to u stresnim situacijama lakše reći nego izvesti. Ako se u budućnosti susretne s ovom ni malo ugodnim iskustvom, što se stvarno nadamo da ćete izbjeći, možda će vam ovaj tekst pomoći.

TEŠKA PROMETNA NESREĆA

U slučaju teških prometnih nesreća svi znamo da se odmah zove hitna pomoć (94) ili policija (92), ili 112. Sudionik u takvoj prometnoj nesreći, u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala veća materijalna šteta, dužan je:

 • ostati na mjestu prometne nesreće, s time da se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije
 • poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa

Policijski službenik dužan je uvijek obaviti očevid prometne nesreće u kojoj ima poginulih i ozlijeđenih osoba ili je nastala veća materijalna šteta.

LAKŠA PROMETNA NESREĆA

U slučaju lakših prometnih nesreća, ukoliko se automobili mogu maknuti s prometnice, dužnost nam je upravo to i učiniti kako ne bismo , omogućiti nesmetano odvijanje prometa . Ukoliko to ne učinite, policajac vas može kazniti novčanom kaznom. Označavanje mjesta nesreće trokutom također je obaveza koju morate što prije učiniti kako biste upozorili ostale sudionike u prometu.

Fotografiranje mjesta nesreće prije uklanjanja automobila s prometnice omogućit će dokaz stvarnog stanja na mjestu nesreće. U današnje vrijeme gotovo svaki mobilni aparat ima kameru. Osim toga, vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima. Prilikom prometne nesreće Europsko izvješće o nezgodi je dokument koji moramo popuniti te razmijeniti podatke s drugim sudionikom nesreće (naziv osiguravatelja, broj i valjanost police osiguranja. Osiguravajuća društva dužna su i obvezna ugovaratelju osiguranja vozila izdati Europsko izvješće o nezgodi.

Europsko se izvješće o prometnoj nezgodi ispunjava ukoliko je nastala manja materijalna šteta. Ono služi za utvrđivanje okolnosti i činjeničnog stanja prometne nezgode, a ne za utvrđivanje krivnje, niti se svojim potpisom na obrascu priznaje krivnja. Obrazac se može koristiti i ako u nezgodi nije sudjelovalo neko drugo vozilo, npr. kod kasko osiguranja u slučaju materijalne štete koju smo sami prouzročili, krađe, požara i sl.

Kako nam Europsko izvješće ne bi bilo nepoznanica i kako bismo bili sigurniji u takvim, neplaniranim i uvijek stresnim situacijama prilikom prometnih nesreća, upoznajmo njegov sadržaj:

 • datum i sat nezgode,
 • mjesto nezgode i precizna lokacija,
 • broj ozlijeđenih,
 • navesti svjedoke i njihove adrese
 • prepisati ime vlasnika vozila s prometne dozvole ili police osiguranja
 • prepisati potrebne podatke iz prometne dozvole
 • prepisati potrebne podatke iz police
 • prepisati svoje podatke iz vozačke dozvole i pregledati podatke ostalih sudionika
 • na crtežu zaokružiti, zatamniti ili označiti dio vozila na kojem su nastala oštećenja,
 • ispisati što je oštećeno na našem vozilu,
 • okolnosti nezgode – križićem označiti kvadratiće koji se odnose na naše vozilo te na kraju upisati zbroj upisanih odgovora,
 • prostor za skicu zahtjeva skicu raskrižja, ulice ili ceste, prometne trakove, prometne znakove, strelicama označiti smjer kretanja vozila, a pravokutnicima i slovima u njima simulirati sudar vozila i mjesta gdje su se vozila zaustavila,
 • osobne primjedbe, osjećaj krivnje
 • popis šteta na stvarima upisati na poleđini izvješća ili na drugi papir i tražiti ostale sudionike da potpišu

Oba sudionika nesreće ispunjavaju jedan obrazac i potpisuju ga, pri čemu nije bitno tko će ispuniti podatke za voziloA, a tko za vozilo B. Jedan primjerak potpisanog izvješća uručite drugom vozaču, sudioniku prometne nezgode, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Dokument je izdao Europski odbor za osiguranje, što ga čini pravovaljanim i upotrebljivim čak i prilikom sudara sa stranim državljaninom. Tada obavezno napravimo kopiju njegove zelene karte. Ukoliko drugi sudionik prometne nezgode posjeduje isti obrazac koji je odobrio Comité Européen des Assurances ali na stranom jeziku, imajmo na umu da su obrasci identični. Sadržaj na tom obrascu moći ćemo razumjeti uspoređujući tekst na našem obrascu. Stoga su pitanja označena rednim brojevima.

U slučaju da nam je krivac prometne nesreće ponudi određeni novca za popravak našeg vozila, bez prijave nesreće policiji, dobro razmislite. Katkada to i nije loša ideja, obzirom na dugotrajnu proceduru rješavanja papirologije, no budite oprezni.

Nemojte bježati s mjesta nesreće. Osim nemoralnog i neprihvatljivog čina takav potez Vas može ’koštati’ različitih zasluženih kazni – od 1.000,00 kuna, tri mjeseca bez vozačke dozvole i tri kaznena boda, a u slučaju težih ozljeda mogli bi neko vrijeme svoga života provest u zatvoru.

POPULARNO

To Top