AUTO MOTO

Kako voziti po kiši?

kako-voziti-po-kisi

Ukoliko se budete pridržavali ovih kratkih savjeta voziti ćete na mokrom i vodom prekrivenom putu.

Ukoliko se budete pridržavali ovih kratkih savjeta voziti ćete na mokrom i vodom prekrivenom putu.

REDOVITO KONTROLIRAJTE GUME

Prije nego što krenete na put provjerite pritisak u gumama i dubinu ripne.

USPORITE !

Kada kiša pada ona se na putu miješa sa prljavštinom i uljem stvarajući uvjete za klizanje. Najbolji način da izbjegnete klizanje je da usporite. Sporija vožnja pomaže gumama da uspostave kontakt s podlogom i postignu bolje prianjanje. Izbjegavajte naglo kočenje, a kad god je to moguće, usporavajte skidanjem noge sa papučice gasa i kočite motorom.

KAKO SE SUPROTSTAVITI KLIZANJU?

Klizanje se može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako vam se to dogodi nemojte nekontrolirano pritiskati kočnicu. Ako imate ABS nemojte kočiti isprekidano već pritisnite jako kočnicu i ne pravite nagle pokrete volanom. Držite odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas

Na mokroj podlozi je duži zaustavni put kočenja nego na suhoj. Što je potreban duži put da bi se vozilo zaustavilo to je važnije da ne vozite suviše blizu vozila ispred vas. Sa istrošenom gumom rastojanje mora biti što veće. Kontrolirajte dubinu ripne kako biste mogli procijeniti koliki razmak trebate držati.

UPALITE SVIJETLA!

Upalite svijetla čim krenete (po zakonu je obavezno imati cijelo vrijeme upaljena svijetla). Ne samo da će vam pomoći da bolje vidite ispred nego će pomoći drugim vozačima da bolje vide vas. Upaljena zadnja pozicija svijetla omogućuju vozačima iza vas da vas lakše primijete. Redovno kontrolirajte pozicijska svijetla, te kratka i duga, stop svijetla i žmigavce.

PRIPREMITE SE ZA PUT

Vožnja po kiši zahtijeva pažljivo upravljanje volanom, kočnicama i gasom jer su šanse da pogriješite i dovedete se opasnost mnogo veće nego na suhom putu. Za vrijeme kiše cipele su vam mokre, a nekad i blatnjave, i mogu lako skliznuti s papučice kočnice, kvačila ili gasa. Dobro brišite đonove prije nego što krenete.

ZAUSTAVITE SE KADA KIŠE POSTANE SUVIŠE JAKA

Jaka kiša može opteretiti brisače skoro neprekidnim mlazom vode koji se slijeva niz staklo vjetrobrana. Kada se vidljivost toliko smanji da ne možete vidjeti rubove ceste ni vozilo ispred vas sa sigurne distance treba se zaustaviti i sačekati da kiša prestane. Najbolje je stati na odmaralištima pored autoceste ili drugim zaštićenim zonama. Ako je parkiranje u zaustavnoj traci jedino rješenje učinite to i sačekajte da kiša prođe. Uključite sva četiri žmigavca kao upozorenje ostalim vozačima.

PRVA KIŠA JE NAJOPASNIJA

Na početku kiše, uvjeti na putu otežavaju vožnju pošto voda, blato i ulje formiraju veoma klizav sloj. Vozači će osetiti da je kontrola vozila umanjena i upozoravamo ih da budu pažljivi u prvih pola sata od početka kiše

OSUŠITE KOČNICE

Ako vozite kroz vodu koja je toliko duboka da može da dolazi do disk pločice, lagano pritiskujte kočnicu da biste ih osušili.

izvor : 4gume.com

POPULARNO

To Top