Kućni ljubimci

Kako saditi biljke u akvariju?

kako-saditi-biljke-za-akvarij

Ovisno o kojoj se vrsti radi, sadnja se obavlja na sljedeće načine.

Ovisno o kojoj se vrsti radi, sadnja se obavlja na sljedeće načine.

A) reznice – biljka se jednostavno zapikne (uloži) u podlogu okomito. Ako «isplovi» može se opteretiti olovnom trakom, manjim kamenčićima i sl. Biljka će pustiti korijenje u podlogu – u pravilu se sade bez korijenja.

B) biljke s korijenom – sade se korijenom okomito položenim u podlogu tako da je ukopan samo korijen – rizom mora biti iznad podloge inače će biljka trunuti

C) biljke s rizomom – one se u pravilu ne sade u podlogu, nego se samo pričvrste za panj ili za kamen (koncem ili flaksom). Ako ih posadite u podlogu, rizom mora biti iznad podloge jer će u protivnom biljka istrunuti.

D) mahovine – za početak se samo puste u akvarij na nekoliko dana ili mjeseci za prilagodbu, a onda se mogu koncem pričvrstiti za neku grublju površinu (kamen ili panj). Nakon nekog vremena konac se ukloni, a biljka se lišćem pričvrsti za podlogu.Sadnja reznice, biljke s korijenom, biljke s rizomom te mahovine.

prikaz sadnje

Tehnike sađenja

A) pomoću ruke – biljka se uhvati za donji dio (s korijenom ili bez njega) pomoću kažiprsta i srednjeg prsta (palac može pomoći kod osobito velikih biljaka) i utakne okomito u podlogu. Polako se otpušta i po potrebi se drugom rukom pridrži dok se prsti vade iz podloge. Biljka se ne smije posaditi preduboko jer će istrunuti. Početak korijena mora biti na razini površine podloge. Nakon sađenja biljku treba izvući toliko koliko je potrebno da početak korijena dođe do površine podloge.

1. Biljka se pridržava kažiprstom i srednjim prstom

sadnja biljke akvarij1

2. Okomito se ugura u podlogu

sadnja biljke akvarij2

3. Nakon vađenja prstiju podloga se izravna i biljka se malo izvuče

sadnja biljke akvarij3

B) pomoću velike plastične hvataljke – ovo je osobito koristan alat za dublje i veće akvarije – plastična hvataljka zamjenjuje ruke i prste. Kad se biljka upikne u podlogu lagani se trzajima hvataljka izvadi iz podloge. Kad jednom savladate tehniku sađenja hvataljkom, vjerojatno će vam postati draža od tehnike sadnje pomoću ruka i prstiju.

1. Biljka se uhvati za donji dio i dovede do podloge
sadnja biljke hvataljka1
2. Pomoću hvataljke biljka se ugura okomito i duboko u podlogu

sadnja biljke hvataljka2

3. Hvataljka se laganim trzajima izvadi iz podloge tako da biljka ostane na svom mjestu

sadnja biljke hvataljka3

C) pomoću pincete – ako kanite saditi biljke sitnije i osjetljive građe (pogotovo ako ih imate u dovoljnoj količini i morate ih posaditi gusto) pinceta je nezamjenjiva. Prstima je nemoguće posaditi glossostigmu, HC, i slične biljke.

sadnja biljke pinceta

D) pomoću mrežice – Ricciu fluitans možemo saditi u mrežicu ako je kanimo stavljati na dno.

Nakon što je biljka posađena ne možemo odmah očekivati čuda i čudesa. Biljci treba ponekad i nekoliko mjeseci prilagodbe na nov okoliš. Mnogi zaboravljaju da su i biljke živa bića i da su osjetljive i zahtjevne na svoj način. S biljem treba strpljenja. Kad jednom «krene», bilje u akvariju će vam vratiti sav trud koji ste uložili u njega.

akvarijnet_banner

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh