Održavanje

Kako čistiti klima uređaj?

kako-cistiti-klimu

Poznato je da klima uređaj, ako se ne čisti redovno, može biti jako pogodan za razvijanje različitih bakterija.

Poznato je da klima uređaj, ako se ne čisti redovno, može biti jako pogodan za razvijanje različitih bakterija.

Predlažemo vam da svake godine bilo to prije ili poslije ljeta izdvojite desetak minuta vašeg vremena i očistite klimu kako bi mogli i dalje upotrebljavati bez brige o vašem zdravlju. Na taj način ne samo da čuvate vaše zdravlje nego čuvate i dugotrajnost vašeg klima uređaja.

Većina ljudi čiste svoje klime prije ljetne sezone jer na taj način očiste uređaj prije nego što će ga najviše upotrebljavati, a i zbog prašine koja se nakuplja tokom cijelog zimskog mirovanja.

Filteri u klimi bi se inače trebali mijenjati svaka dva-tri mjeseca ako ju koristite i za hlađenje i za grijanje, a preporučljivo je i češće ako imate kućnog ljubimca.

Prije čišćenja, obavezno ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac klima uređaja. Otvara se vjerojatno tako da je uhvatite s bočne strane za prednju plastičnu masku i povučete najprije prema sebi, a onda u zrak prema gore. Sada kada je poklopac unutarnje jedinice otvoren, možete vidjeti filtere koje treba očistiti.

Odstranite eventualne veće objekte s filtera, a zatim filter operite toplom vodom. Po želji filter možete čistiti sredstvom za dezinfekciju (savjetujte se sa serviserom).

Ostavite filter da se osuši i zatim ga vratiti u klima uređaj. Vodite računa da se neki filteri bacaju dok se drugi samo očiste i operu. Filter obavezno treba biti suh prije vraćanja u klima uređaj.Mrežicu operite vodom i sapunom ili deterdžentom za sudove.

Vratite filtere na svoje mjesto i vodite računa da ste ih ispravno postavili i da dobro stoje.

Spustite poklopac i spremna je za upotrebu.

Čišćenje unutarnje jedinice
Čistoća i higijena unutarnje jedinice osnovni je korak za dugoročno očuvanje vašeg klima uređaja. Redovito uklonite prašinu i nečistoću što zbog zdravlja te i zbog očuvanja samo uređaja. Redovito provjeravajte dali je sve uredu s ulazom i izlazom zraka, da ne bi nešto sprečavalo normalan protok zraka. Provjerite da vam slučajno ne bi kapala voda iz dijelova koji nisu predviđeni za ispuštanje vode. To se može javiti ako vam je ispušna cijev za vodu nagnuta ili savijena.

Čišćenje vanjske jedinice
Vanjska jedinica uređaja jako je izložena svakakvim vremenskim prilikama. Osim utjecaja, sunca, kiše, vjetra, snijega…itd za vanjsku jedinicu je jednako bitno da je čista kao i unutarnju.
Pripazite da u nju ne bi zapelo lišće ili granje ili bilo kakvi drugi objekti koji bi mogli ometati normalan rad klime.

Ako niste sigurni u vezi čišćenja, vađenja filtera ili održavanja najbolje i najpametnije je posavjetovati se sa svojim serviserima.

POPULARNO

To Top