Održavanje

Kako čuvati i održavati knjige?

kako-cuvati-odrzavati-knjige

Kućnu knjižnicu, pogotovu ako je smještena na otvore­nim policama, treba redovito čistiti od prašine.

Kućnu knjižnicu, pogotovu ako je smještena na otvore­nim policama, treba redovito čistiti od prašine. Papir je kao magnet te privlači prašinu, a prašne knjige s vremenom do­biju neugodan i težak miris.

Zato ih bar dva puta godišnje temeljito očistite i to tako da ih skinete s polica i svaku knjigu posebno dobro očistite usisavačem za prašinu ili či­stom četkicom. Nikad nemojte lupati knjigom o knjigu, jer će­te tako oštetiti i uvez i stranice knjige.

Knjige koje ste očistili od prašine vratite na čistu policu. Između strani­ca svake knjige umetnite po nekoliko lovorovih listova, ko­ji štite knjige od vlage, namet­nika i prljavštine.

Osvježite stare uveze: istrljajte ih krpom namočenom u ulje, knjige u kožnom uvezu nakon čišćenja od prašine pre­mažite uljem (ali samo uvez!). Višak ulja uklonite čistom krpom. Oštećeni kožni uvez spasit ćete od daljnjeg habanja ako ga premažete tankim slojem bezbojnog laka za kožu.

Jednom tjedno očistite knjige od prašine, pritom ih ne morate micati s mjesta.

Mrlje na knjigama: masne mrlje s netom kupljene knjige uklonite bugačicom, postavite je pod zamašćenu stra­nicu. Zatim izglačajte stranicu mlakim glačalom i masna će mrlja prijeći na bu­gačicu.

Mrlje na stranicama knji­ge nastale od prašine uklonite komadićem vate namočenim u razrijeđeni superoksid. Kad prebrišete sve mrlje, ostavite knjigu raširenu da se listovi osuše.

Mrlje od tinte također se čiste razrijeđenim superoksidom. Ne zaboravite pod umr­ljanu stranicu podmetnuti bu­gačicu kako otopljena tinta ne bi zamrljala sljedeću čistu stranicu knjige.

Mrlje od prstiju očistite s knjiga čistom kičicom namo­čenom u alkohol.

Savinute uglove, ružne „uši“, na stranicama knjiga možete ispraviti ako ih pre-glačate. Na stranicu stavite navlaženu bugačicu, pa pređi­te mlakim glača­lom preko stranice.

U prostorijama u kojima ima mnogo knjiga neće se osjećati neugodan miris ako iza knjiga, na police rasporedite nekoliko komadića vate natopljenih u kamfor.

Plijesan s korica knjiga uklonite mješavinom 10 gra­ma hidroksida i 50 grama amonijaka. Tu mješavinu paž­ljivo nanesite na svaku plje­snivu mrlju, a kad mrlja ne­stane, prebrišite očišćeno mje­sto destiliranom vodom.

POPULARNO

To Top