Održavanje

Kako održavati ispravnost centralnog grijanja?

kako-odrzavati-ispravnost-centralnog

Želite li da vaš sistem centralnog grijanja radi bez problema, da vas grije po zimi i da vam pritom ne troši previše novaca?

Želite li da vaš sistem centralnog grijanja radi bez problema, da vas grije po zimi i da vam pritom ne troši previše novaca?

Redovno servisirajte svoj bojler
Voditi brigu o servisiranju cijelog sistema centralnog grijanja barem jednom godišnje, posebno kada su vam bojleri stariji. Redovnim servisom se mogu utvrditi potencijalne poteškoće i mogući kvarovi koji će ako dođe do njih prouzročiti velike troškove vašem domačinstvu. Čak i ako vam se čini da vaš sistem savršeno funkcionira, potrebno je da ga jednom godišnje pregleda stručna osoba.

Obavite ispiranje radijatora
To ćete napraviti tako da najprije skinete radijator. Izvadite ventil za odzračivanje i u cijevni spoj na jednom kraju donjeg poprečnog rebra gurnite čep ili drveni vranj. Iznesite radijator van i polegnite ga na dno. Stavite crijevo za vodu u otvoreni kraj na donjem poprečnom rebru i ispirite vodom sve dok iz otvora za odzračivanje ne poteče čista voda. Ispiranjem će se ukloniti nakupine mulja i krhotine koje su se nataložile u cijevima. Nakon ispiranja toplina će se ponovo prenositi ravnomjerno u radijatorima, a smanjit će se i energija potrebna za cirkuliranje vode. Preporučljivo je ispiranje obaviti jednom godišnje. Ispiranje nije rezervirano samo za stare sisteme, nove je također potrebno isprati i to odmah nakon instalacije kako bi se uklonile sve zaostale čestice.

Raspoređivanje temperature ravnomjerno po radijatoru
Provjeravajte radijatore kako bi kontrolirali da li se toplina ravnomjerno raspoređuje. Ako primjetite da je radijator na vrhovima hladan, a pri dnu topao, tada znate da ga treba odzračiti. Isključite cirkulacionu pumpu i otpustite zavrtanj za odzračivanje na jednom kraju gornjeg poprečnog rebra radijatora. Za to postoji poseban ključ koji odgovara četvrtastom kraju zavrtnja, a možete ga nabaviti u željezarijama. Ispod zavrtnja za odzračivanje postavite posudu ili krpu. Najprije će izaći zrak uz šištanje i ako ruku stavite na radijator, osjetit ćete kako se zagrijava. Kad dođe do vrha, budite spremni zavrnuti zavrtanj kad voda počne curiti iz njega. Ako se radijatoti uopće ne zagrijavaju, mogući uzrok je loša cirkulacija vode nastala zbog zračnih čepova u cijevima.Kako biste ih odzračili, otvorite čep za odzračivanje na vrhu cirkulacione pumpe i zatvorite ga kad voda počne teći. Pomoću malog ključa otpustite nazuvicu na pumpi. Zatvorite ju kad voda počne curiti. Ukoliko vam se to često dešava, to znači da postoji mogućnost da vam zrak negdje ulazi u sistem. U tom slučajem potrebno je obratiti se stručnjacima za pomoć.

Provjerite tlak u bojleru
Prilikom instalacije instalater podešava tlak u Vašem bojleru u skladu s preporukom proizvođača. Postoje razlike među bojlerima, stoga se uvijek treba voditi preporukom proizvođača. Ukoliko tlak padne ispod preporučene razine, možda će biti dovoljno napraviti jednostavnu prilagodbu ventila, no ako se to ponavlja često postoji mogućnost da negdje u sistemu dolazi do curenja i tada je potrebno pozvati stručnu osobu da provjeri vaš sistem.

Čudni i glasni zvukovi pri paljenju
Ako čujete glasan zvuk prilikom uključivanja centralnog grijanja to može upućivati na neki kvar. Moguće je da se nakupio kamenac ili mulj zbog čega će biti potrebno sistem kemijski tretirati. Isto tako moguće je i da se zrak nakupio u sistemu, pa će ga biti dovoljno samo odzračiti. Mrlje ili blijeđenje boje oko bojlera ukazuje na curenje vode iz bojlera, što može imati znatne implikacije. U tom slučaju, potrebno je pozvati stručnu osobu da vidi o kakvom se točno problemu radi. Zapamtite da redovnim održavanjem sistema centralnog grijanja produžujete životni vijek svog sistema, a vaši računi biti će manji.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

To Top