Održavanje

Kako napraviti sredstva za čišćenje ?

Ponekad potrošite sredstva za čišćenje i zaboravite ih kupiti ili vam je sva paleta sredstava za čišćenje preskupa pa vam zbog toga pišemo kako napraviti sredstva za čišćenje od sastojaka koje većinom možete pronaći u svojoj kuhinji.

 1. SPREJ ZA STAKLO

Pomiješajte u bocu s raspršivaćem 2 šalice vode, pola šalice octa te ¼ šalice alkohola od 70% vol. Uz to dodajte i dvije kapi esencijalnog ulja naranče radi mirisa. Taj sprej osim za stakla koristite i za prozore i ogledala.

 1. ZA ČIŠĆENJE MASNOĆA

Pola šalice bezvodnog amonijaka pomiješajte sa jednom posudom vode od 3.5 do 4 litre vode. Uz pomoć spužve nanesite tekućinu na masna područja. Ovaj sastav za čišćenje namjenjen je za roštilje.

 1. SPREJ ZA ČIŠĆENJE MRLJA

4 žlice sode. ¼ litre tople vode. Pomiješajte, posprejajte po mrlji i obrišite.

 1. PROTIV MRLJA NA SUĐU

Potrebna vam je ¼ šalice naribanog limuna. Pomiješajte s deterdžentom naribani limun te nanesite na zapečenu masnoću i izribajte. Ukoliko je teže zapečena masnoća, ponovite postupak.

 1. ČISTAĆ MRAMORA

Trebaju vam kap ili dvije blagog deterdženta za pranje suđa koji ne smije biti na citrusnoj bazi te dvije šalice tople vode. Pomiješajte deterdžent i vodu. Spužvom operite mramor te na kraju sve čistom vodom. Mramor nikada ne smijete čistiti kiselinama kao što su: ocat, limun i slično.

Od kombinacija sastojaka za čišćenje također nikada ne smijete koristiti amonijak u kombinaciji s klorom jer su vrlo opasni.

 1. ZA ČIŠĆENJE WC ŠKOLJKE

Pomiješati pola šalice sode bikarbone i 10 kapi ulja čajevca te ¼ šalice octa. Tom mješavinom izribajte wc školjku.

 1. ZA DASKU WC ŠKOLJKE

Bočicu sa raspršivaćem ispuniti sa jednom šalicom octa i nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna. Mješavinu posprejajte po wc dasci i nakon nekoliko minuta pobrišite.

 1. ZA KADE I TUŠ KABINE

Octom nasprejajte površine kade i tuš kabine. Pričekajte da prođe pola sata. Nakon toga isperite toplom vodom. Nestat će kamenac i prljavština koja je tipićna za kade i tuš kabine, budući da se na njima uvijek zadržava vlaga.

 1. DEZINFEKCIJSKO SREDSTVO

Potrebno vam je: 2 šalice vode, 3 žlice tekućeg sapuna, 20-30 kapljica esencijalnog ulja čajevca. Sve sastojke pomiješajte i dobili ste dezinfekcijsko sredstvo.

 1. ZA ČIŠĆENJE PEĆNICE

Zagrijte pećnicu na 125 °C . Uzmite raspšivač u koji trebate staviti octa.  Kad je pećnica zagrijana posprejajte je octom te na dijelove zahvaćene masnoćom stavite sol . Nakon toga isključite pećnicu te pričekajte da sol ukloni zahvaćena mjesta. Kasnije sve obrišite krpom.

 1. ZA ČIŠĆENJE MIKROVLNE

U malu šalicu stavite octa te u nju dodajte i malo limunovog soka. Tu šalicu stavite u mikrovalnu i uključite na dvije minute. Nakon toga, čekjte da još malo ispari te onda otvorite i obrišite unutrašnjost mikrovalne spužvom.

 1. ZA ČIŠĆENJE ODVODA SUDOPERA

Pomiješajte dvije šalice kipuće vode i pola šalice soda bikarbone. To ulijte u sudoper te kad ta tekućina prođe kroz njegov odvod, trebao bi se pročistiti, tj. odštopati.

 1. ZA ČIŠĆENJE PODA

Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:2. Ova mješavina ne vrijedi za čišćenje drvenih podova.

 1. SREDSTVO ZA NAMJEŠTAJ

Potrebna vam je ¼ šalice octa i ¾ šalice maslinova ulja. Tom mješavinom olaštite namještaj i drvene površine.

 1. RĐA OKO SUDOPERA

Izribajte je polovicom limuna.

 1. ZA RIBANJE STAKLA PEĆNICE

Važno je da pećnica bude zagrijana. Izribajte staklena vrata pećnice pomoću sode i žičane četke.

DODATNI SAVJETI

RUKAVICA ZA LAŠTENJE

Pamućnu čarapu koju više ne planirate koristiti, iskoristite kao rukavicu za laštenje drvenih površina.

ČETKICE ZA ZUBE

Stare četkice za zube koje više ne planirate koristiti za njihovu namjenu, iskoristite za čišćenje teško dostupnih mjesta kao što su tipkovnice računala.

STARE NOVINE

Od starih novina koje zgužvate, dobit ćete efekt krpe za pranje prozora te umjesto krpe koristite te novine za brisanje prozora, stakla i ogledala.

POPULARNO

To Top