Popravci

Kako odštopati odvod?

Razlog začepljenih odvoda najčešće su obloge od masti i sapuna, pomiješane s kosom, nečistoćom i tekstilnim vlaknima. Ako je začepljenje ograničeno na odvod u sudoperu za pranje posuđa, umivaoniku ili kadi, uzrok začepljenja se vrlo vjerojatno skriva odmah u gornjem dijelu odvoda ili nešto niže u sifonu.
U današnje vrijeme je većina umivaonika opremljena posebnim čepom kojim se upravlja pomoću ručke na stražnjoj strani armature.
S unutrašnje strane nalazi se poveznica u obliku križa na koji se skuplja najrazličitiji materijal. Prvi korak do čistog odvoda jest čišćenje toga čepa.
Kako biste izbjegli slične probleme u budućnosti, redovito provjeravajte da li je čep umivaonika čist te ga po potrebi očistite tvrdom plastičnom četkom. Za to su prikladne uske četke za staklene teglice, kojima možete očistiti i gornji dio odvodnog priključka te sifon.

Tlakom protiv nečistoće

U slučaju da je nakupina nečistoće na nedostupnom mjestu negdje u cijevima, može Vam pomoći cijeli niz mehaničkih pomagala. Pribor za odčepljivanje s gumenom kapom ili kartuše na komprimirani zrak, koje nude trgovine s opremom za gradnju i dom, rade na principu pritiska.

Njihovo je korištenje jednostavno: u umivaonik napunimo toliko vode da gornji dio gumene kape bude pokriven. Kratkim i brzim pokretima obično se nakupine odstrane u vrlo kratkom vremenu i potom ih možete isprati s nešto vruće vode.
U slučaju osobito tvrdokornog začepljenja, može Vam pomoći komprimirani zrak koji je za tu namjenu dostupan u limenkama s posebnim plastičnim nastavkom. Korištenje je načelno jednako kao i kod pribora s gumenim završetkom. Međutim, ovdje je dovoljno pritisnuti dno limenke i time ispustiti komprimirani zrak velikom brzinom. Kada voda opet počne dobro otjecati, umivaonik je potrebno još neko vrijeme dobro ispirati. Takve limenke s komprimiranim zrakom možete pribaviti za malo novca kod dobrog vodoinstalatera ili u trgovini za gradnju i dom.

I s uređajem za čišćenje cijevi s ručnom pumpom možemo izbjeći upotrebu kemijskih sredstava. Takvi uređaji imaju različite nastavke i prikladni su za sve uobičajene odvode kao što su tuš-kabina, kada, bide ili umivaonik.
Čistači za cijevi na komprimirani zrak potpuno su jednostavni za upotrebu, a ručnom pumpom možete proizvesti tlak do 4 bara.
Prije nego što počnete odčepljivati, ne zaboravite da je otvor protiv prelijevanja umivaonika potrebno začepiti vlažnom krpom ili, još bolje, komadom novinskog papira koji od vlage nabrekne, kako nam se postignuti tlak ne bi izjednačio kroz otvor.

Kemijska sredstva za hitne slučajeve

U najpoznatija pomagala za odčepljivanje odvoda ubrajamo kemijska sredstva za čišćenje, koja možete kupiti u svakoj drogeriji. Kemijska sredstva za čišćenje mogu ukloniti određeni problem, ali kod krive upotrebe mogu stvoriti nove naslage na odvodu, a možda čak I više štete nego pomoći.

Sva učinkovita sredstva za čišćenje sadrže agresivne tvari. Spomenut ćemo samo najčešće: to su natrijev nitrit ili natrijev klorid. Ta sredstva mogu biti nagrizajuća u dodiru s kožom, očima ili sluznicom, dok neke tvari oštećuju kanalizacijske cijevi.
Neki proizvođači preporučuju svoja sredstva čak i za odmrzavanje zamrznutih instalacija jer se zbog snažnih kemijskih reakcija koje nastaju stvaraju temperature više čak i od 90 °C. Kod takvih se temperatura mogu, primjerice, deformirati plastični dijelovi sifona.

Za zdravlje i okolinu osobito su opasni sastojci koji sadrže klor. Ako čovjek udiše plinove koji se pritom oslobađaju, može oštetiti pluća i dišne putove. Ako sredstvo za čišćenje sadrži kiselinu, može se stvoriti i opasan klorov plin. U nekim primjerima nastaju čak i zapaljivi plinovi, zbog čega može doći do eksplozije. Zbog toga za vrijeme čišćenja nikada ne pušite!

Kao nježnije rješenje mogu nam poslužiti sredstva koja ionako nalazimo u većini domaćinstava. Tako, primjerice, s nekoliko žlica praška za pecivo ili sode i pola čaše octa, ili koje istresemo u odvod, proizvedemo ugljičnu kiselinu koja će razgraditi nečistoće. Odvod zatvorite. Nakon nekoliko minuta temeljito ga isperite vrelom vodom. Obično je za jednak učinak dovoljna i vruća voda.
Nadalje možete upotrijebiti i visokotlačne čistilice na paru. Pomoć njih možete odstraniti naslage koje nisu skorene, ostatke praška za pranje rublja, nakupine kose itd., a cijevi će opet biti čiste i glatke.

Čišćenje sifona

Ako do sada opisane mjere ne pomognu, pomoći može jedino demontaža sifona. Iskustvo govori da se najviše nakupina nalazi u sifonu ili neposredno u priključku na odvod. Uz pomoć kliješta za vodenu pumpu uhvatite se posla i pažljivo otpustite obje matice. Čelični čeljusni ključ prekrijte mekanom krpom ili ljepljivom trakom kako ne biste oštetili zaštitu od kroma.
Opuštene matice možete potom do kraja rukom odviti i odstraniti. Ne zaboravite prije početka posla ispod postaviti lonac ili lavor za vodu!
Mogu se kupiti i posebna kliješta za armature i sifone sa zavijenim i plastikom prekrivenim čeljustima. Ona u potpunosti zahvate cijev sifona, pa imate dovoljno snage za odvijanje. Pažljivim korištenjem galvanska obloga sifona neće se oštetiti. Umjesto kliješta možete upotrijebiti i univerzalni plastični otvarač kojim možete riješiti i druge probleme u domaćinstvu, kao što je npr. otvaranje prejako zatvorenih teglica ili konzervi. U slučaju nužde djelovat će i stari, kožni remen, koji položite oko sifona, snažno presavijete i upotrijebite kao polugu.

Kada sifon u potpunosti rastavite, sve dijelove temeljito očistite tvrdom četkom. Može se dogoditi da tvrdokorne naslage morate odstraniti oštricom starog noža ili strugalicom. Nakon što sve dijelove temeljito isperete, obrnutim ih redoslijedom opet sastavite. Iskoristite ovu priliku, pa zamijenite i sve brtve i gumene manšete na zidnom priključku. Ako je cijeli sifon u lošem stanju, zamijenite ga cijeloga. Uobičajene mjere sifona za umivaonik su 1 ¼ cola s 40-mm odvodom. Pri kupnji imajte sa sobom stari sifon kao uzorak. U nekim je primjerima zamjena plastičnog sifona s fleksibilnim priključkom ionako najpraktičnije rješenje.

Savitljiva osovina 

Kod kuhinjskih odvoda razni se ostaci hrane često nakupljaju na stijenkama. Pritom pomaže jedino spirala za čišćenje cijevi, koju možete kupiti u željezariji ili trgovini s građevinskim materijalom. Poduzeća koja se bave profesionalnim čišćenjem odvoda upotrebljavaju slične naprave.
Osim ručnih izvedbi u različitim dužinama i promjerima, mogu se nabaviti i one koje pokreće električna bušilica.
Preporučujemo da ne uzmete najtanji model jer se takve spirale vole presaviti i stvaraju premalo trenja.
Upotreba:
Završetak savitljive osovine kukom potisnite tako duboko u zidni priključak da osjetite otpor. Potom izmjeničnim okretanjem ručice lijevo i desno te istovremenim potiskivanjem na trzaj možete odstraniti naslage.
Mogu se dobiti i osovine za čišćenje posebno izrađene za odstranjivanje začepljenja na zahodu. Te robusne izvedbe imaju dvoslojnu spiralu za čišćenje s jezgrom od čelične žice. Teleskopski mehanizam omogućava podešavanje od 90 do 180 cm, pa tako možete odstraniti i začepljenja u odvodnoj cijevi iza zahodske školjke. Plastična zaštita sprečava da se keramika školjke ošteti.

Spirale za čišćenje

Kod takozvanih vodenih spirala djelovanje je dodatno potpomognuto hidraulikom. Vodene spirale sastoje se od adaptera koji se pričvrsti na armaturu i duge, tanke plastične cijevi s mjedenom mlaznicom na kraju. Taj se dio potisne u začepljenu cijev i upotrijebi kao i spirala za čišćenje. Voda, koja nakon što otvorimo slavinu brizne iz uske mjedene mlaznice, dodatno povećava učinak čišćenja.

Ovu izvedbu možete upotrijebiti za čišćenje umivaonika, sudopera za pranje posuđa, tuš-kabina, kade te osim toga za čišćenje teglica, vaza, automobilskih hladnjaka i još puno toga.

Bez obzira na to što upotrijebite, nakon svakog čišćenja odvode je potrebno temeljito isprati dovoljnom količinom vruće vode. Naravno, još je bolje spriječiti da dođe do samog začepljenja. Već uz nekoliko praktičnih mjera možete puno postići. Začepljenje može spriječiti npr. uložak od sitne rešetke na kojem ostanu ostaci hrane, kosa i ostala nečistoća. Takve uloške za filtriranje možete dobiti u inačicama od plastike ili nehrđajućeg čelika.

POPULARNO

To Top