DOM

Kako prepoznati oštećenost kolektora ?

Većina ljudi kad im se pokvari određeni alat ne znaju pravi razlog. Ukoliko vam se oštetio kolektor te vam zbog toga alat ne radi pravilno, navest ćemo kako ćete prepoznati oštećenost kolektora. Postoji više situacija i razloga zašto je kolektor oštećen: od onih koje nastaju s vremenom do onih koje nastaju zbog nepravilnog postavljanja četkice.
Kolektor je oštećen kad patina (promjena boje i teksture) nije ujednačena. To znači da je njezina boja promijenila izgled. Nastaje na površini samoj metala.
1. SLUČAJ
Patina ima uočljive linije neujednačenih širina. Ta situacija nastaje zbog povećane vlažnosti, zatim zbog agresivnih plinova te uljne pare.
2. SLUČAJ
Ova oštećenost je uz linija neujednačene širine, prepoznatljiva i po habanju kolektora. Krivi korak ovdje je u odabiru materijala za četkice. Raspitajte se kod svog prodavača koji materijal i model četkice je primjeren vašem alatu te će tada šanse za oštećenje kolektora biti mnogo manje.
3. SLUČAJ
Treća situacija kod oštećenosti kolektora su mrlje na kolektoru. Te mrlje su različitih oblika i veličina. One najčešće nastaju na kolektoru zbog prljavih uvjeta na radnom mjestu.
4. SLUČAJ
Ovo je situacija u kojoj je određeni dio površine potamnio. Uzrok ovog problema su vibracije od motora. One nastaju zbog pogrešno montirane osovine, ali i zbog oštećenih ležajeva.
5. SLUČAJ
Situacija u kojoj su tamne mrlje zahvatile rubove lamela. To se događa kad su lamele izdignute.
6. SLUČAJ
Šesta situacija koja može nastati kod oštećenog kolektora je da su lamelu zahvatile crne točkice. To se događa jer kolektor nije dobro naslonjen ili pak nije bio dobar odabir četkica.
7. SLUČAJ
Sedma situacija kod oštećenosti kolektora su tamne i svijetle boje lamela koje se naizmjenično redaju. Ovdje je problem različita distribucija struje.
8. SLUČAJ
Još jedna vrsta oštećenosti kolektora su mrlje po rubovima lamela. To se događa zbog zastoja motora.
9. SLUČAJ
Ova vrsta oštećenosti kolektora gdje se primjećuju potamnjele mrlje, dogodila se zbog uvučenih lamela.
10. SLUČAJ
Problem koji je vrlo uočljiv na kolektoru su naglašene tamne površine na vrhovima lamele. To se događa zbog izdignute izolacije.
11. SLUČAJ
I u ovoj situaciji problem su tamne mrlje. Razlog ovdje su krivo savijeni lamelini vrhovi.
12. SLUČAJ
Najizraženije oštećenje kolektora su: izgorjele sredine ili vrhovi lamela. Ovdje je problem iskrenje koje se pojavljuje zbog otežanosti s komutacijom (Komutacija – izmjena redoslijeda).
13. SLUČAJ
Postoji još jedan problem kod pregorjelih lamela, a to je situacija kad se pojave svijetle točke nepravilnih oblika. Uzrok tome je iskrenje ispod četkica.

Ako sami ne možete utvrditi problem koji je nastao na kolektoru, najbolje je otići do servisera alata koji će riješiti nastalu situaciju.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh