Uređenje

Kako iskoristiti grablje u kuhinji ?

Iskoristiti grablje možete jednako u interijeru kao i u vrtu, a posebno u kuhinji. Istina da grablje u kuhinji nisu svakidašnji prizor prostorije u kojoj pripremate hranu, no mnogi predmeti bit će vam pregledni. Svrha ovog vrtnog alata u kuhinji je da posluži kao vješalica za kuhinjski pribor.

Prije, nego postavite grablje u kuhinju, potrebno ih je obraditi tj. očistiti.

PRIPREMA

Za početak, uklonite ručku grablji, ali ne u potpunosti. Ostavite dio ručke iznad zubaca. Taj dio neka bude 7 cm. Poslužit će za pričvršćivanje na zid. Markerom označite 7 cm od zubaca grablji na dršci. Pilom odrežite po označenoj crti na dršci.

Sada vaše grablje imaju kratku dršku koju trebate oblikovati s brusnim papirom kako bi joj omekšali rubove.

Sljedeći korak je čišćenje. Metalni dio gdje se nalaze zubi grablji, potrebno je očistiti i dezinficirati jer će taj dio služiti kao nosač kuhinjskog pribora. Obratite pažnju i na sigurnost. Ako su šiljci grablji oštri te postoji mogućnost da ćete se njima ozlijediti, zaštitite ih gumenim čepovima.

MONTIRANJE

Odredite područje za grablje u kuhinji gdje ćete ih montirati. Uz pomoć libele lagano naznačite olovkom područje gdje ćete postaviti grablje. Hoćete li grablje montirati tako da zupci budu dolje, a drška gore ili tako da drška bude dolje, a zupci gore, ovisit će o nagibu zubaca grablji. Ukoliko su zupci grablji lagano uvinuti prema unutra, montirajte grablje tako da zupci budu dolje, a drška gore. Ako su zupci ravni, svejedno je hoćete li grablje montirati sa zupcima okrenutim prema gore ili dolje. Razmislite prije svega o stvarima koje ćete vješati na grablje. Uzmite grablje te ih postavite uz oznake koje ste napravili olovkom. Bušilicom pričvrstite grablje na označeno mjesto na zidu.

Nakon što ste grablje u kuhinji montirali na zid, postavite kuhinjski pribor ili staklene čaše na zupce grablji. Ako se radi o plastičnom kuhinjskom  priboru, možete za njega zavezati špagicu s kojom ćete objesiti kuhinjski alat na zupce grablji. Plastični alat mogao bi klizati te pasti sa zubaca grablji te je bolje osigurati ih kratkom špagicom koja se na zupcima grablji neće micati.

Grablje kao nosači za kuhinjski pribor puno su stabilnije vješalice, nego one standardne namijenjene za kuhinju. Osim za suđe, iskoristiti grablje možete i kao vješalice za začine te kuhinjske krpe i pregače.

Osim u kuhinji,  iskoristiti grablje možete i u drugim prostorijama. U hodniku će poslužiti kao vješalice za jakne i ključeve. U kupaonici, grablje mogu biti vješalice za četke, ručnike i ogrtače. Isto tako, iskoristiti se mogu i kao stalci gdje ćete objesiti lančiće i ogrlice. U garažama, bit će izvrsni nosači za ključeve, čekiće i sličan alat. Možete ih i obojati u skladu s interijerom gdje ćete ih montirati te pospremite stvari na zupce grablji tako da budu pregledne i nadohvat ruke. Mogućnosti su bezbrojne.

POPULARNO

To Top