Vrt

Kako izabrati grablje ?

Izabrati grablje treba prema poslu koji ćete obavljati njima. U obzir treba uzeti i površinu vrta te objekte unutar vrta ili dvorišta. Imate li grmove ili ograde – ovisit će o vašem odabiru grablji.

Grablje ćete koristiti za odstranjivanje lišća i ostataka u vrtu. A pomoći će vam i kod pripreme tla.

Od vrsta grablji koje se nalaze na tržištu, odabrati možete: grablje za lišće, grablje za travu, metalne grablje, grablje za lišće, grablje za ružičnjake te ručne grablje.

GRABLJE ZA LIŠĆE

Grablje s kojima prikupljate lišće trebaju biti što dulje drške kako biste zahvatili što veći opseg lišća, no opet pazite da ta drška ne bude predugačka u odnosu na vas jer će vam tada otežati posao.

Ako ste visoki između 160 cm do 175 cm, preporučuje se da izaberete grablje duljine oko 1200 mm. Ako ste pak visoki između 175 cm i 195 cm, izaberite grablje duljine oko 1300 mm. Najbolje da prije kupnje pogledate kako vam grablje stoje u ruci da vidite kako bi rukovali s njima.

Zupci grablji za lišće trebali bi biti što gušće postavljeni kako bi se u što manje poteza prikupilo svo otpalo lišće. Glava grablji trebala bi biti što šira jer će to također pridonijeti tome da se u manje poteza prikupi više lišća.

GRABLJE ZA TRAVU

Ako imate travnato dvorište, morat ćete ga kositi. Za sakupljanje pokošene trave trebat ćete izabrati grablje dugačke drške te što gušće raspoređenih zubiju kako bi ste u što manje poteza uspjeli prikupiti svu pokošenu travu.

Kod izbora grablji za travu, vodite i brigu o tome kakve je strukture vaša trava.

Ako je trava mekše strukture i bez korova možete izabrati grablje plastičnih zubi ili čak drvene grablje, no ako je trava pomiješana s korovom, bolji izbor će biti grablje metalnih zubiju jer se plastični zubi mogu oštetiti za vrijeme zubljanja korova i krupnijeg bilja.

METALNE GRABLJE

Radi se o grabljama koje obično imaju drvenu dršku i metalnu glavu. Koriste se prilikom grabljanja: šljunka, korova, te sličnih materijala.

Obično imaju niske zupce što omogućuje bolji prolaz između grmlja ili ograde.

GRABLJE ZA RUŽIČNJAKE

Ova vrsta grablji treba biti metalna. Zupci trebaju biti što širi. Te grablje služe za rahljenje zemlje prije sadnje biljaka. Važno je i da zupci ne budu previše visoki kako bi s grabljama mogli doprijeti ispod ograde i grmlja.

RUČNE GRABLJE

Ove grablje po svojoj funkciji slične su grabljama za ružičnjake. Koriste se za rahljenje zemlje manje površine prilikom sadnje. Imaju kratku ručku i duže zupce. Mogu biti metalne glave s drvenom ručkom, a mogu biti i cijele plastične.

 

ODRŽAVANJE GRABLJI

Grablje nakon korištenja očistite od otpadaka koji su se zadržali na njima. Skladištite ih na suhim i tamnim mjestima. Grablje, naročito metalne, ne smiju biti u doticaju s vlagom jer će poprimiti hrđu. Nakon nekog vremena, metalne grablje potrebno je izbrisati s tankim slojem ulja.

POPULARNO

To Top