Vrt

Kako se brinuti o kućnim biljkama?

kako-se-brinuti-o-biljkama

Svatko voli ukrasiti svoj dom svježim cvijećem i tuguje što ono brzo vene u vazama…

Svatko voli ukrasiti svoj dom svježim cvijećem i tuguje što ono brzo vene u vazama. No, postoje neka sredstva koja će produžiti vijek trajanja vašeg reza­nog cvijeća.

Svježinu ćete rezanom cvijeću produžiti redovitim mijenjanjem vode i podreziva­njem. Osim toga u vodu stavi­te bakreni novčić ili komadić ugljena. Nekim vrstama cvije­ća odgovara da ih dohranite aspirinom ili s malo soli koje ćete ubaciti u važu.

Cvijeće treba, prije no što ga smjestite u vazu, osloboditi donjih listova koji bi u vodi trunuli i zagađivali je. Voda u vazi bit će uvijek bistra ako, osim stručka cvijeća, u nju sta­vite i grančicu bršljana. I cvi­jeće će zbog toga dulje biti svježe.

Cvijeće koje ste namijeni­li nekome na dar možete ku­piti i dan-dva ranije: stavite stručak u vazu punu vode, poškropite cvjetove vodom i sve omotajte velikom plastičnom vrećicom.

Drugi način je da kupljeno cvijeće zabodete u oguljeni krumpir. Preko stabljike cvijeće će upiti vlagu iz krumpira, a kad ga budete ponovo slagali u buket, neće biti puno vode kako bi bilo da ste ga držali u vazi.

Cvijeće u vazi brzo trune i ostavlja mastan i nimalo mi­risan trag. Kad ne pomaže deterdžent, pokušaj te ovim pri­rodnim sredstvom: u vazu na­točite vodu i jednu žlicu vina. Ostavite da stoji preko noći, a drugi dan vazu isperite čistom vodom.

Cvijeće na dugim stapkama lako je smjestiti u malu va­zu – dovoljne su samo škare. Ali, kako ćete cvijeće s krat­kim stapkama staviti u visoke vaze?
Jednostavno – nataknite svaki cvijet na slamčicu za sok!

Zalijevanje sobnih biljaka

Veoma je važno da svoje sobne biljke zalijevate u toč­nim vremenskim razmacima, uvijek u isto doba dana. U je­sen ih je dobro zalijevati uju­tro, a ljeti tek po zalasku sunca, kad se zemlja i zrak ras­hlade. Zapamtite da više bilja u loncima nastrada zbog pre­obilnog nego li zbog premalog zalijevanja.
Svakoj biljci ne odgovara ista količina vo­de.

Uz redovito zalijevanje, bilj­ke traže i dohranu. Osim ku­povnih sredstava za tu namje­nu postoje i neka koja se nađu u svakom domaćinstvu:

  • Dohranjujte svoje sobne biljke ohlađenom vodom u ko­joj se kuhalo povrće, ili sukrvicom koju ispušta odmrznuto meso.
  • Kad primijetite da su se listovi vašeg fikusa počeli su­šiti, u lonac sa zemljom stavite jedan bjelanjak.
  • I mlijeko je dobra hrana za vaše biljke! Jednom mjeseč­no ulijte čašu mlijeka u svaku posudu u kojoj uzgajate cvije­će.
  • Za cvijeće koje je počelo venuti dobra energetska injekcija bit će i blago zašeće­rena voda.

Kad želite provjeriti ima li vaša sobna biljka dovoljno vode, kucnite o lonac noktom. Ako začujete tup zvuk, sve je u redu. Ako je zvuk tanak i oštar, vaša biljka treba vodu. U tom slučaju uronite je na je­dan sat u veću posudu s vo­dom tako da voda prekrije zemlju u loncu. Zemlja je do­voljno mokra kad iz nje pre­stanu izlaziti mjehurići.

Ukrasno bilje bolje uspi­jeva ako je u dvostrukom lon­cu. Međuprostor ispunjen zemljom ili mahovinom služi biljci kao dodatni rezervoar za vodu.

Da bi listovi na vašim sobnim biljkama (fikusu, filodendronu ili drugim širokolisnatim biljkama) postali sjajni, redovito ih perite, a povreme­no u vodu kojom ih prskate dodajte malo mlijeka. Posudicu (vaporizator) napunite do polovice vodom i dodajte pola decilitra hladnog mlijeka.

Uzgajate li paprat u po­sudama, najmanje jednom mjesečno zalijte je s malo piva da joj lišće bude uvijek lijepo i svježe.

Kad zemlja u kojoj uzga­jate sobno bilje postane suha i ispucala, krajnje je vrijeme da je omekšate. U tu svrhu na­bavite malo piljevine i pomije­šajte je sa zemljom u posudi.

Vaze i posude od grnčarije veoma su lijepe, no često su porozne pa ispod njih ostaju vlažne mrlje na namještaju. Tome ćete doskočiti tako da dno posude izvana nato­pite parafinom iz upaljene svijeće. Ostavite da se dobro osuši. Posude za cvijeće od nepečene gline bit će sjajne i li­jepe ako ih namažete sred­stvom za čišćenje politiranog namještaja.

Presađivanje bilja

Cvi­jeće u loncima bi u pravilu trebalo presađivati bar jedan­put godišnje. Naročito ako se tako razraste da mu posuda u kojoj se nalazi postane prema­lena.

Ako vam cvijeće koje je prije uspijevalo i raslo te sada naglo počne propadati, provjerite ima li na površini kakvih na­metnika. Ako ih ima, zalijte bi­lje vodom u kojoj su se neko vrijeme namakali čikovi od ci­gareta (vodu prije upotrebe procijedite). Ako ne primijetite nametnike, biljku presadite i provjerite nema li u zemlji gli­sta.

Posude za cvijeće mogu biti od gline ili plastike. Pla­stične se ne lome i dugo traju, ali kroz glinene korijen može disati. Također postoji moguć­nost da korijen biljke u pla­stičnoj posudi istrune ako se previše zalijeva.

Kad presađujete biljke, odstranite zemlju koja je uz zi­dove posude, a ostavite onu koja je isprepletena s korije­nom. Također, prije presađiva­nja, provjerite u nekom pri­ručniku koje se bilje presađu­je u određeno godišnje doba.

POPULARNO

To Top