Vrt

Kako se radi žardinjera za vrt ?

Žardinjera za vrt zapravo je velika pravokutna tegla u koju možete posaditi cvijeće i različite druge biljke.

Žardinjera za vrt nešto je više poznata po tome što se u nju sadi cvijeće, no ukoliko nemate vrt ili živite u zgradi, a želite primjerice uzgojiti papriku, žardinjera za vrt bit će vam od pomoći.

U ovom projektu, zamislili smo da žardinjera bude od drveta kako biste je lakše mogli prenositi s balkona u podrum, iz podruma na terasu i slično.

Za izradu žardinjere za vrt, trebat će vam:

  • polietilenska folija
  • 2 drvene ploče 750 mm x 125 mm
  • 2 drvene ploče 300 mm x 125 mm
  • 2 drvene ploče 830 mm x 150 mm
  • držači koji će istovremeno biti podupirači te noge od žardinjere

Prvi korak kod izrade žardinjere za vrt je rezanje ploča. Stezaljkom pričvrstite dasku za stol te je odrežite na dužinu kako je gore navedeno. Na taj način odrežite i ostale ploče po zadanoj dužini.

Preporučuje se da drvene daske režete kružnom pilom. To je najlakši i najbrži način, naročito ako su vam slučajno drvene ploče došle u dodir s vlagom.

Višak drvenih letvica pričvrstite za dno ploče koja će služiti kao tlo žardinjere. Ona vam treba prolaziti cijelom širinom žardinjere. Letvica će biti podupirač donjem dijelu žardinjere, a poslužit će i kao nogice žardinjere.

Daske s kojima će biti slagana žardinjera za vrt, potrebno je izbrusiti oscilatornom brusilicom kako bi drvene daske imale finiju površinu.

Uzmite dvije ploče od 830 x 150 mm. Svaka daska za svoju stranu kutije. Daske paralelno povežite drvenom poveznicom sa svake strane te pričvrstite vijcima i bušilicama tako da čine pravokutnik.

Gledajte da su vam vijci dovoljno dugački kako bi povezali daske koje čine duljinu s bočnim daskama.

Okvir drvene žardinjere postavite naopačke. Na okvir postavite ploču koja će činiti dno žardinjere.

Ploču pričvrstite vijcima i bušilicom tako da vam vijci ulaze u ravne i bočne daske. Nikako ne po sredini jer će na taj način probiti podlogu. Vijci trebaju biti 3,5 cm.

Jako je važno paziti na duljinu vijaka. Ne možete vijkom iste duljine spajati ravne i bočne daske te s istim pričvrstiti dno drvene žardinjere za bočne i ravne daske, tj. za okvir žardinjere.

Sljedeći korak je izrada rupe na žardinjeri za drenažu. Preporučujemo da izradite 6 drenažnih rupa na dnu žardinjere, tj. na ploči koja ćini dno žardinjere. Rupe neka budu promjera 30 mm. Najlakše ćete ih napraviti uz pomoć kruna za bušenje.

Vrtlari preporučuju da unutar drvene žardinjere postavite polietilensku foliju. Na taj način ćete spriječiti kemikalije iz drveta da se miješaju sa zemljom i kompostom koji će biti unutar žardinjere.

Položite polietilensku foliju unutar žardinjere te njezine viškove koji izlaze van žardinjere zaklamajte za krajeve , a viškove odrežite.

Ako ne želite da vaša žardinjera za vrt izgleda jednostavno, možete je i obojati. Naravno, to morate učiniti prije, nego postavite polietilensku foliju unutar žardinjere.

Kad je žardinjera za vrt gotova, možete početi sa sadnjom cvijeća i ostalog bilja te uživati u njihovoj estetici.

Žardinjere od drveta ne smijete izlagati previše vodi, osim kad zalijevate biljke unutar nje. Ponekad prebrišite zaštitnim sredstvom za drvo vašu žardinjeru.

POPULARNO

To Top