Vrt

Kako uštedjeti vodu kod zalijevanja vrta ?

Vrt je veliki potrošač vode. Prilikom svakog zalijevanja voljeli bismo uštedjeti vodu, a opet da biljke u vrtu zbog toga ne ispaštaju.

Zalijevati vrt najbolje je ujutro. Tada je zemlja hladnija te joj neće biti temperaturni šok osjetiti hladniju vodu. Uz to, voda koju vrt dobije ujutro neće tako brzo ispariti. Na taj način smanjuju se i gljivične bolesti biljaka. Kod zalijevanja, pripazite da biljke ne zalijevate po lišću.

Uštedjeti vodu kod zalijevanja vrta možete i prikupljanjem kišnice. Većina biljka treba pola litre vode po kvadratnom metru. Ako uspijete skupiti kišnicu za te potrebe vrta, već ste uštedjeli dobar dio vode kojeg biste izgubili da niste skupili kišnicu. Kišnica je također dobra jer ne sadrži toliko kamenca.

Ako imate prskalice za navodnjavanje koje navodnjavaju vrt u određeno vrijeme, a pada kiša isključite prskalicu i uštedjet ćete vodu potrebnu za zalijevanje.

U jednom dijelu vrta posadite biljke koje su tolerantne na sušu. Takvo bilje je primjerice mediteransko bilje. Izdvojit ćemo: lavandu, ružmarin, majčinu dušicu i kadulju.

Grupirajte biljke u vrtu po njihovim potrebama za vodom. Sve biljke koje trebaju vrlo malo vode posadite  na jednu stranu vrta, a one koje trebaju puno vode posadite u vrt na stranu dalje od bilja koje je tolerantno na sušu. Tako će se voda kvalitetnije iskoristiti.

U tlo dodajte kompost. Kompost će povećati apsorpciju vode. Uz kompost dodajte tlu i glinu. Glina će omogućiti da voda lakše prodre u tlo. U pjeskovitom tlu, organski materijali povećavaju zadržavanje vode. Uz pravilno zalijevanje i vaše će biljke rasti bolje te trpjeti manje oštećenja.

Ne zaboravite dodati malč. Malč je materijal koji će uštedjeti vodu. Uz to čuva nižu temperaturu tijekom toplog vremena u tlu. Malč ne smije biti previše blizu korijena kako korijen ne bi trulio. Postavite ga 5 cm dalje od korijena.

Najveća potrošnja vode u vrtu bit će tijekom ljetnih mjeseci pa ako tek postavljate vrt bilo bi dobro da pazite na to da podnevno sunce kad su UV zrake najjače ne pada na stranu dvorišta gdje se nalazi vrt. Time ćete uštedjeti vodu, ali i očuvati biljke.

POPULARNO

To Top