Edukacija

Kako je počela proizvodnja piva?

kako-je-pocela-proizvodnja-piva

Proizvodnja pive je jedan od najstarijih čovje­kovih zanata.Glinene pločice, sačuvane iz raz­doblja starog Babilona, izrađene još prije 8.000…

Proizvodnja pive je jedan od najstarijih čovje­kovih zanata. Glinene pločice, sačuvane iz raz­doblja starog Babilona, izrađene još prije 8.000… Proizvodnja pive je jedan od najstarijih čovje­kovih zanata.Glinene pločice, sačuvane iz raz­doblja starog Babilona, izrađene još prije 8.000 godina (a to su ujedno i najstarije glinene pločice), opisuju postupak pravljenja piva.

Pi­varstvo se u Babilonu usavršilo do te mjere da su Babilonci, još prije 4.000 godina prije naše ere, pripremali 16 vrsta piva. Pivo se pravi od prevrelog ječmena sladora kojem se dodaje hmelj. Na raznim stranama svijeta proizvodile su se različite vrste piva, ili pića slična pivu. U Kini se, 2.300 godine prije naše ere, pravilo piće slično pivu, koje se zvalo kljun. Starosjedioci Južne Amerike, narod Inka, pripremali su pića zvana cikla i sora od prevrela žita još davno prije nego što su Europljani otkrili taj kontinent.

U starom Egiptu pivo je bilo značajan sastav­ni dio svakodnevne prehrane. Oko 3.000 godina prije naše ere Egipćani su već pravili tri vrste piva. Nadnica što ju je faraon plaćao seljaku i radniku iznosila je četiri velika kruha i dva vrča piva. Postoje stari zapisi iz kojih se vidi da su majke u starom Egiptu imale običaj svojim sinovima donositi pivo u školu. Jedan egipatski vladar, Ramzes IH, tvrdio je da je bogovima namijenio 466.303 vrča piva.

Iz zapisa što su se do danas sačuvali možemo pouzdano tvrditi da su svi stari narodi, koji su živjeli u podnebljima u kojima su se mogle uzgajati žitarice, znali za neku vrstu piva. I stari Grci i Rimljani su također znali za pivo.

U srednjem vijeku se pivo pravilo gotovo u svakom trećem domaćinstvu. Umijeće pripreme piva uskoro se razvilo u značajnu aktivnost na svakom samostanskom posjedu. Neki su samo­stani imali i po nekoliko pivara. Domoroci Sjeverne Amerike su znali praviti pivo još prije nego što je bijelac stupio na tlo njihova kontinenta.

POPULARNO

To Top