Edukacija

Kako naoštriti olovke ?

Svima je dobro poznato da je za naoštriti olovke dovoljno imati klasnično šiljilo. Šiljilo za olovke je malo i može se prenositi bilo gdje. Najpraktičnije je ako ima zatvoreni dio gdje otpada šiljevina. No zaoštravanje koje se postiže šiljilom za olovke neće uvijek dati precizne rezultate.

Naoštriti olovke, a dobiti savršene rezultate moguće je na sljedeće načine: uz pomoć električnog šiljila za olovke, pomoću skalpela te s brusnim papirom.

ELEKTRIČNO ŠILJILO

Električno šiljilo stvorit će olovku koja čini vrlo uredne linije. Olovku stavite u rupu električnog šiljila. Šiljilo će proizvesti zvuk zujanja te će tako naoštriti olovku. Koristite staru krpu kako bi obrisali talog od šiljenja olovke.

SKALPEL

Naoštriti olovke možete i pomoću skalpela. Držite olovku prislonjenu na papir kao da ćete pisati, ali je ne smijete držati u blizini vrha, već na polovici dužine olovke. Ruka u kojoj držite olovku ne smije se micati. Drugom rukom uzmite skalpel. Skalpelom ćete uklanjati drvo olovke. Skalpel kojim ćete naoštriti olovke gurajte u smjeru prema kraju špice olovke i to palcem. Ostalim prstima držite skalpel. Kako će drveni dio postajati sve tanji, možete oblikovati i špicu olovke, no to čak nije niti potrebno jer bi oštrica olovke mogla puknuti.

BRUSNI PAPIR

Kad otupi grafit olovke, dobro je poslužiti se brusnim papirom. Mnogi umjetnici koji trebaju različite debljine linija, oštre olovke na ovaj način. Brusni papir trebate lagano presaviti i staviti ga u jednu ruku, a drugom rukom držite olovku čijom ćete oštricom ići lijevo – desno po brusnom papiru. A možete oštriti na način kako je prikazano na slici ispod. I to je to!

POPULARNO

To Top