Edukacija

Kako napraviti olovku ?

Olovke su uredski materijal koji se brzo troši. Kad naučite kako napraviti olovku kod kuće, nećete stati samo na jednoj.

Postoji više načina kako napraviti olovku, a Vi izaberite onaj koji vam se najviše sviđa.

Prvi način je olovka od papira. Potrebni su vam: olovo i papir. Papir treba biti duljine koliko je i olovo s kojim ćete izraditi olovku. Najbolji papir za napraviti olovku je origami papir. Olovo olovke neka bude HB. Papir namažite ljepilom te ga omotajte oko olovke. Nakon toga, olovka se treba osušiti. Kad se olovka osušila, koristite nož kako bi je naoštrili. Postepeno skidajte papir, ali samo pri vrh, kako bi naoštrili olovku. Pažljivo skidajte papir s olovke kako ne bi olovo puknulo i kad dobijete željenu oštrinu olovke, ona je spremna za pisanje.

Od grančice također možete napraviti olovku. Za početak, odaberite dobru grančicu. To znači da bi njezin promjer trebao biti oko 13 mm. Odrežite grančicu tako da bude 15 cm dužine. Vaša grančica ne smije imati oštećenja, ni rupa.

Stegom pričvrstite grančicu za stol. Uzmite čavao i bušilicom prođite čavlom kroz grančicu. Prije, nego što umetnete olovo u olovku, namažite ljepilom olovo kako se kasnije ne bi puno pomicalo u grančici. Umetnite olovo u grančicu i gledajte da vam unutar grančice ne ostane praznog djela jer ćete biti primorani oštriti taj dio grančice. Pustite ljepilo da se osuši nekoliko sati ili preko noći. Vrh olovke izoštrite uz pomoć nožića i olovka je gotova.

Napraviti olovku možete i uz pomoć gline i vode, samo što će to biti dugotrajni proces miješanja i sušenja. Smjesu treba staviti u metalnu šipkicu. Šipkica treba biti promjera koji bi odgovarao promjeru vaše olovke. Nako toga, šipkica se stavlja u peć zagrijanu na 1100°C. Sljdeći korak je izrezati drva na tanke letvice. Najpogodnije drvo bit će drvo cedrovine. Drvo trebate izrezati na dvije polovice unutar kojih ćete napraviti udubljenje u koje ćete umetnuti olovo. Izvadite olovo iz šipkice te ga umetnite u drvenu udubinu jedne polovice drva. Drugu polovicu premažite ljepilom te poklopite s prvom u kojoj je olovo. Novonastalu olovku pričvrstite stegom te pričekajte da se osuši. Kad se osuši, našiljite olovku i spremna je za pisanje.

POPULARNO

To Top