Edukacija

Kako pomoći prerano rođenoj djeci?

kako-pomoci-preuranje-rodjenoj-djeci

Prijevremeni porod je svaki porod, koji se dogodi između 22. i 37. tjedna trudnoće. Tada govorimo o vrlo ranom porodu, ako se dijete rodi prije 28. tjedna trudnoće to je ekstremno rani porod.

Prijevremeni porod je svaki porod, koji se dogodi između 22. i 37. tjedna trudnoće. Tada govorimo o vrlo ranom porodu, ako se dijete rodi prije 28. tjedna trudnoće to je ekstremno rani porod.

Koje su posljedice prijevremenog poroda i što uopće čeka roditelje prijevremeno rođenog djeteta pročitajte u nastavku.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Jednako tako, studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela.

Djeca koja su rađena prijevremeno mogu imati čitav niz problema i komplikacija:

  • Učenje – jedna je najčešća posljedica prijevremenog rođenja koja može biti vrlo blaga, ozbiljnija postaje kada dijete krene u školu i počinje se susretati s matematikom i sličnim predmetima, rjeđe imaju problema s čitanjem ili vokabularom.
  • Vid i sluh – imaju veliki rizik za probleme s vidom i sluhom. Njihov sluh i vid se provjerava odmah po rođenju, ako se utvrde takvi problemi bitno ih je otkriti vrlo rano kako bi se na vrijeme reagiralo.
  • Prehrana i probava – iako većina njih ne može sisati sama, hranu najčešće primaju pomoću infuzije. To može dovesti kasnije do problema kao što su odbijanje hrane, problemi s prelazom s tekuće na tvrdu hranu, slabost i sporiji rast.
  • Disanje – Astma i bronhitis su primjeri problema koji češće snađu djecu koja su rođena prijevremeno, nego kod onih rođenih na vrijeme.
  • Motorika – velika je vjerojatnost da će imati problema s motorikom, te je moguće pojavljivanje i oboljivanje od cerebralne paralize.

Postoji i naravno vrlo velika vjerojatnost da dijete koje je prijevremeno rođeno nema nikakvih problema u razvoju niti u kvaliteti života. Ako postoji određena vjerojatnost za probleme, uz odličnu i prijevremenu brigom možete ublažiti probleme ili ih se u potpuno riješiti.

POPULARNO

To Top