Edukacija

Kako prepoznati “opasnu” plastiku?

kako-prepoznati-opasnu-plastiku1

Danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvijek pitka, ali ipak ako iz nekog razloga ne pijete vodu iz slavine, nego kupujte ili točite onu iz plastične ambalaže, provjerite o kakvim se bocama radi.

Danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvijek pitka, ali ipak ako iz nekog razloga ne pijete vodu iz slavine, nego kupujte ili točite onu iz plastične ambalaže, provjerite o kakvim se bocama radi. Pitate se zašto? Radi kemijskog sastava plastike. Plastika je naziv za različite umjetne ili poluumjetne polimerske materijale, ali nisu sve plastične boce jednako opasne. Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini. On govori, koliko je opasna vaša plastika.

1 – PET ( često i PETE ) – Te su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.

2 – HDP ( nekad i HDPE ) – Radi se o „dobroj“ plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 – PVC ( nekad i 3V ) – Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 – LDPE – Plastika, koja ne ispušta kemikalije u vodu. Unatoč tome se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 – PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 – PS – Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 – PC ( ili bez oznake ) – To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju kemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj uporabi. Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama. Nije dovoljno pažnju samo posvećivati sastavu vode, nikako ne smijemo zanemariti sastav ambalaže u kojoj se nalazi. Bliska budućnost nam nagovještava da je pitke vode u svijetu sve manje i manje i samo je pitanje vremena , kada ćemo na žalost, vodu sve češće vodu piti iz plastičnih boca.

Najopasnije plastične ambalaže su one s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželjne bi bile staklenke, ali su nepraktične, zato preporućamo aluminijske boce ( ne plastične, jer su zbog cijene obično iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Izvor: kružni mail

POPULARNO

To Top