Edukacija

Kako se dobiva mlijeko?

kako-se-dobiva-mlijeko

Svi, naravno, znamo da djeca moraju piti mlijeko, i to što više, kako bi bila zdrava i kako bi narasla velika.

Svi, naravno, znamo da djeca moraju piti mlijeko, i to što više, kako bi bila zdrava i kako bi narasla velika. Mlijeko je neophodna namirnica za djecu, ali vrlo korisna hrana za odrasle. Hranjive tvari što ih sadrži mlijeko vrlo se lako koriste u našem organizmu.

Jeste li, dok pijete mlijeko, razmišljali o tomu kako se mlijeko dobiva? Drugim riječima, koje nam to životinje daju mlijeko? Ili moguće mislite, pogotovo ako živite u gradu i kupujete mlijeko u tetrapaku, da se mlijeko proizvodi u nekoj tvornici?! No, šalu na stranu. Zacijelo ste i vi vidjeli – ako ne u prirodi onda barem na televiziji – velike staje u kojima se uzgajaju krave muzare koje daju velike količine mlijeka.

Mlijeko se dobiva mužom krava ili drugih životinja i to ručno ili pomoću aparata za muženje. Budući da je put mlijeka od proizvođača do potrošača dug, a obično iznosi 36 do 40 sati, to se mlijeko podvrgava procesu konzerviranja postupkom pasterizacije ili sterilizacije.

Kad pomislimo na mlijeko, obično se sjetimo krave, ali se mlijeko u mnogim zemljama dobiva i od drugih domaćih životinja. U Španjolskoj i u balkanskim zemljama, na primjer, mnogo se mlijeka dobiva od ovaca, na Arapskom poluotoku od deva, a u Egiptu se upotrebljava i mlijeko bivolica.

U Laponiji ljudi piju mlijeko sjevernog jelena (soba, irvasa), a mongolski stočari piju mlijeko kobila. U Peruu je lama, američka tegleća brdska životinja, istodobno i životinja od koje se dobiva mlijeko, a u Tibetu je to jak, vrsta srednjoazijskog goveda. U nekim se drugim zemljama zbog mlijeka uzgajaju koze.

Mlijeko ovih životinja je po kakvoći i kvaliteti jednako kravljem, a po nekim sastojcima čak i bolje od njega. Tako, na primjer mlijeko irvasa sadrži tri puta više proteina od kravljeg mlijeka, dok ovčje mlijeko ima više proteina nego masti. Mlijeko kineske bivolice ima gotovo četiri puta više masnih tvari nego kravlje mlijeko.

Mnogi drže da je mlijeko gotovo savršena hrana. Tek kad se ocijene sve koristi što ih čovjek ima od mlijeka, vidi se zašto je tomu tako.Proteini, potrebni za stvaranje i jačanje mišića, nalaze se u mlijeku. Drugi važan sastojak mlijeka su masti – hrana koja stvara energiju. Kad se u mlijeku stvore sitna, okrugla zrnca masti, može se praviti maslac.

Mlijeko također sadrži šećer, koji je ugljikohidrat i daje energiju. Laktoza, šećer što se nalazi u mlijeku, manje je sladak od šećera proizvedena od šećerne trske ili šećerne repe i ljudsko ga tijelo lakše upotrebljava nego bilo koju drugu vrstu šećera.

Mlijeko nas opskrbljuje važnim mineralima, koji su potrebni za rast kostiju i stvaranje krvi. Kalcij i fosfor čine najveći dio minerala što se nalaze u mlijeku. U mlijeku ima više kalcija nego u bilo kojoj drugoj hrani.

Ostali minerali što se nalaze u mlijeku su: željezo, bakar, mangan, magnezij, natrij, kalij, klor, jod, kobalt i cink, ali ovim nabrajanjem još uvijek nismo okončali popis! Mlijeko nas opskrbljuje vitaminima, a u njemu najviše ima vitamina B2, A, Bi. Mlijeko također sadrži vitamine C i D. Naravno, u mlijeku se nalazi i voda. Ali, nevjerojatno je da u jednoj litri mlijeka ima više od 100 grama čvrste hrane!

POPULARNO

To Top