Edukacija

Kako koristiti puhalo vrućeg zraka ?

Puhalo vrućeg zraka alat je koji će vam pomoći prilikom obnove prostorija.

Puhalo vrućeg zraka zahtjeva pažljivo rukovanje jer može dostići temperaturu koja prelazi 600°C. Mnogi od njih imaju regulator temperature, ako radite na nekoj osjetljivoj površini.

TIJEKOM RADA S PUHALOM VRUĆEG ZRAKA

Za vrijeme rada s fenom, potrebna je prije svega sigurnost. Pazite da se u vašoj blizini ne nalaze djeca ili kućni ljubimci.

Tijekom rada s fenom koristite zaštitne rukavice od topline. Za sigurnost potrebno je nositi i masku, naročito ako nemate dobru ventilaciju u prostoriji gdje radite jer kemikalije iz boje koju skidate mogu imati negativan utjecaj na vaš dišni sustav.

Ovaj fen ne smije se koristiti pokraj kemikalija. Ne smije doći u dodir s razrjeđivačem boje, alkoholom ili acetonom.

Puhalo vrućeg zraka koristit ćete prilikom skidanja stare boje s određenih predmeta. Primjerice kad želite promijeniti boju na okviru prozora, vratima ili lajsnama.

Puhalo držite oko 8 cm udaljeno od područja s kojeg skidate boju. Dok skidate boju mičite pištolj uzduž predmeta. Ne držite pištolj toplog zraka samo na jednom mjestu jer drvo može pod dugim utjecajem topline popucati ili nabubriti.

Dok skidate boju, stavite na pod neku podlogu za boju koju skidate. Neku staru krpu ili karton. Uz skidanje boje s fenom, koristite i strugalicu kako bi skinuli boju. Fen će je samo zagrijati, a ostalo će napraviti strugalica. Ako radite oko prozora, a nemate prikladan nastavak za zagrijavanje stakla, potrebno je pripaziti jer staklo prilikom utjecaja visokih temperatura može popucati.

Puhalo vrućeg zraka nećete koristiti samo za skidanje boje. Tijekom zimskog vremena kad se zamrznu cijevi, uzet će te ovakvo puhalo te odmrznuti cijevi.

A ponekad i za sušenje boje. Važno je da puhalo vrućeg zraka koristite pomičući pištolj, a ne držeći ga na istom mjestu cijelo vrijeme tijekom rada.

POSPREMANJE GRIJAĆA TOPLOG ZRAKA

Ohladite fen nakon korištenja na nekom hladnijem mjestu. Dok fen radi ili dok je još vrući od korištenja ne ostavljajte prostoriju bez nadzora. Fen je potrebno ohladiti jer će se na taj način zaštiti od habanja i pucanja. Nakon toga, najbolje ga je spremiti u kutiju ne presavijajući previše kabel.

NASTAVCI ZA FEN

Puhalo vrućeg zraka primjenjuje se za više poslova te zbog toga ima i više različitih nastavaka.

Mlaznica sa štitnikom

To je nastavak koji se koristi prilikom skidanja boje s okvira prozora. Taj nastavak zaštitit će staklo od topline fena.

Ravna mlaznica

Koristi se za širu distribuciju struje zraka.

Mlaznica za lemljenje

Ovaj nastavak puhala vrućeg zraka koristi se za lemljenje plastičnih cijevi.

Mlaznica s kukom

Idealna je za savijanje plastičnih cijevi.

NAPOMENA

Ovakvo puhalo vrućeg zraka nije za sušenje kose jer je puno veće temperature, nego fen namijenjen sušenju kose.

 

 

 

 

POPULARNO

To Top