Povijest

Kako je izgledala civilizacija Asteka?

kako-je-izgledala-civilizacija-asteka

Asteci su bili jedno od indijanskih plemena koja su naseljavala Meksičku dolinu prije 1000 godina.

Asteci su bili jedno od indijanskih plemena koja su naseljavala Meksičku dolinu prije 1000 godina. Mnogo prije njih, svoju civilizaciju su u Meksičkome zaljevu razvili Olmeci, narod koji je bio vješt u izradi prelijepih skulptura i keramike. Olmeci su, vjeruje se, obožavali boga u liku jaguara.

Od 1. do kraja 4. stoljeća veliki grad po imenu Teotihuacan bio je najmoćnije središte Meksičke doline. Istodobno se na jugu razvijala civilizacija Maja. U središnjemu je Meksiku u 9. i 10. stoljeću narod Tolteka postao najutjecajniji.

Tolteška kultura nestala je i ustupila je mjesto Astecima. Ako je vjerovati legendi, oni su stotinama godina lutali dok nisu naišli na kaktus, na čijemu je vrhu orao proždirao zmiju. Njihovi su svećenici davno bili predvidjeli taj događaj govoreći im da na tome mjestu, na otoku u jezeru Texcoco, gdje se danas nalazi grad Meksiko, izgrade svoju prijestolnicu. Nazvali su je Tenochtitlan. To se sve dogodilo oko 1345. godine. Iako su ih neprijatelji stalno napadali, Asteci su se brzo prilagodili i počeli sami osvajati susjedne teritorije. Ubrzo su zavladali cijelim Meksikom.

Većina Asteka živjela je u malim kućama od posebne vrste opeke. Muškarci i dječaci radili su u polju, dok su se djevojke i žene brinule o kući, mljele kukuruz i prele pamuk od kojega su tkale odjeću. Plemići su nosili odjeću toplih boja, a uzorci na tkanim označivali su društveni položaj.

Tenochtitlan je bio golemi grad od kojih 350 000 stanovnika. Umjesto ulicama, bio je ispresijecan kanalima povezanim s jezerom. Gradske tržnice bile su pune proizvoda iz svih krajeva carstva. Asteci nisu imali novac, već su plaćali perjem, alatom i kakaom.

Asteci su štovali veliki broj bogova. Jedan od njih bio je Quetzalcoatl, pernata zmija. Za njega je legenda govorila da je otišao, ali da će se jednoga dana vratiti. Stoga, kada je Španjolac Cortes došao u Meksiko, Asteci su ga zamijenili za svojega nestaloga boga. Ratnim su zarobljenicima za kaznu vadili srce i žrtvovali ga bogovima, tražeći za uzvrat da on ne uništi njihov svijet. Car je bio svemoćan. Ispod njega su bih postavljeni vojnici visokih činova, svećenici i bogati trgovci. Običan svijet nije uživao neke posebne slobode niti je sudjelovao u vlasti. Ispod njih bili su samo robovi.

Umjetnost i tehnologija

Asteci su znali za kotač, ali ga nisu upotrebljavali kao sredstvo za prijevoz, već najčešće kao igračku ili ukras. Od zada, tirkiza i perja izrađivali su ukrase, maske i shke. Zlatari su bih vješti u izradi lijepoga nakita.Posuđe im je bilo izrađeno od prelijepo ukrašene keramike. Ogledala, noževi i ostali oštri predmeti bili su izrađeni od opsidijana, materijala vulkanskoga podrijetla. Ipak, Asteci su najpoznatiji po svojim veličanstvenim skulpturama i građevinama, posebno hramovima u obliku piramide. Asteci su se služili piktografskim pismom. Astečki jezik zove se nahuatl, a suvremena verzija toga jezika i danas se govori u Meksiku.

Osvojeni i uništeni

Španjolski je osvajač Hernán Cortés 1519. godi¬ne stigao u Tenochtitlan. Odmah je zarobio cara, Montezumu II. Montezuma je ostao na prijestolju, ali morao je raditi sve što mu Cortés naredi. Asteci su se pobunili protiv Cortesa, ali nikako se nisu mogli mjeriti s dobro naoružanim Španjolcima. Uslijedile su žestoke borbe u kojima je i sam Montezuma izgubio život. Za manje od dvije godine Španjolci su vladali cijelim Meksikom. Nakon što su sa zemljom sravnili grad Tenochtitlan i njegove hramove, na tome su mjestu podignuli novo naselje. Tijekom posljednjih 100 godina arheolozi su iskopali ostatke nekoliko astečkih zgrada i pokušali su ih rekonstruirati.

POPULARNO

To Top