Povijest

Kako je papar prije bio cijenjen?

kako-je-papar-bio-cijenjen

Papar je jedan od začina poznatih ljudima još iz davnine. Danas ga tako lako nabavljamo da i ne pomišljamo koliko je u povijesti bio važan.

Papar je jedan od začina poznatih ljudima još iz davnine. Danas ga tako lako nabavljamo da i ne pomišljamo koliko je u povijesti bio važan. Jedno vrijeme papar je predstavljao vrlo dra­gocjen artikl u trgovini između Indije i Europe, i uopće vrlo cijenjenu robu. Kad je Alarih, kralj Vizigota, osvojio i opustošio Rim, 408. godine naše ere, tražio je od Rimljana da mu na ime otkupa predaju i 1.500 kilograma papra!

I vi zacijelo znate da je istraživanje najkraćeg puta do Indije dovelo do otkrića Amerike. Zašto je kraći put do Indije bio toliko važan? Zato što su se začini, kao što je papar, dobivali u Indiji, a troškovi njihove nabavke i prijevoza postali su golemi. Papar je bio toliko cijenjen u srednjem vijeku, a pored papra i ostali začini, posebice zbog toga što se u medicini upotrebljavao i kao lijek!

Papra ima više vrsta, koje rastu na Javi, Sumatri, Borneu i na Malajskom arhipelagu, na Filipinima i u Indiji, ali sve te vrste papra imaju ljut miris i okus, a pripadaju trima različitim rodovima biljaka. Papar je toliko ljut zbog toga što sadrži smolu i lako hlapljivo ulje ljutog ukusa. Svjetska prijestolnica papra je Singapur. Iz njegove se luke izvozi najviše ovog dragocje­nog začina. Čitav svijet troši oko 65.000 tona papra godišnje

POPULARNO

To Top