Povijest

Kako je pronađena guma?

kako-je-pronaena-guma

Guma je stara koliko i priroda. Nađeni su fosili biljaka koje proizvode gumu, stari skoro 3 milijuna godina.

Guma je stara koliko i priroda. Nađeni su fosili biljaka koje proizvode gumu, stari skoro 3 milijuna godina. U ruševinama gradova što su ih sagradili Inke i Maje u Južnoj i Srednjoj Americi pronađene su grube gumene lopate, stare najmanje 900 godina.

Kada je Columbo prvi put kročio nogom na Novi svijet, vidio je domoroce Haitija kako igraju neku igru loptom načinjenom od “gume drveta”. Čak i prije toga, stanovnici jugoistočne Azije znali su za gumu načinjenu od „soka jednog drveta, i koristili za presvlačenje košara i posuda (da ne puštaju vodu), te za izradu baklji.

Godine 1520. car Montezuma pozvao je Cortesa i njegove vojnike na priredbu u gradu Meksiku, na kojoj se igrala igra s gumenom loptom.

Godine 1763. Francuz La Condamin poslao je u Pariz izvještaj zajedno s uzorcima gume na koje je naišla njegova ekspedicija po Južnoj Americi. Opisao je kako domoroci rade cipele, ratničke štitove i boce od gume, te kako upotrebljavaju gumu da bi izradili nepromočive tkanine. Prema tomu, izgleda da je guma jedan od najranijih čovjekovih pronalazaka.

Guma je pronađena u više od 400 raznih puzavaca, grmova i drveća. Ali, količina gume u njima je vrlo različita, te se guma ne isplati vaditi iz biljaka kao što su maslačak, mlječika ili gomoljika. Guma je ljepljiva, elastična tvar, koja se dobiva iz milječne tekućine, različite od biljnog soka; prevođenjem prirodnog ili sintetskog kaučuka u umreženu strukturu. Taj materijal može se vrlo brzo deformirati. Ta se tekućina nalazi u kori, korijenu, stablu, granama, lišću i plodovima biljaka i drveća. Ali, najviše je ima u unutarnjoj kori grana i stablu gumina drveta.

Samo trećina mliječne tekućine je guma, a ostatak je uglavnom voda. Gumino drvo najbolje uspijeva na prostoru između desetog stupnja južne i desetog stupnja sjeverne geografske širine. To područje, široko otprilike 2.200 kilometara oko ekvatora, poznato je kao „gumeni pojas. Najbolja guma dobiva se od drveta Havea brasiliensis. Kao što i samo ime kaže, drvo je prvi put pronađeno u Brazilu. Danas ono daje oko 98 % svjetske proizvodnje prirodne gume, ali se danas uzgaja i u mnogim dijelovima svijeta u području „gumenog pojasa.

POPULARNO

To Top