Povijest

Kako su nastale zastave?

kako-su-nastale-zastave

Zastava ili barjak je simbol neovisnosti neke zemlje i državne pripadnosti.

Zastava ili barjak je simbol neovisnosti neke zemlje i državne pripadnosti. Svaka država na svijetu ima svoju zastavu, ali ne i samo države, pojedine pokrajine, gradovi, vojne jedinice, organizacije, društva, ustanove i sl. mogu imati svoje zastave. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim znakovima. Pričvršćuje se na uspravan motku ili koplje. Zastava se može nositi i isticati, a njome se može i mahati.

Ljudi koji nose zastavu žele na taj način očitovati da pripadaju određenoj zemlji ili organizaciji. Ideja o zastavi vjerojatno je nastala prije mnogo tisuća godina, među prvobitnim lovcima i ratnicima. Oni su svakako željeli da ih prepoznaju i neprijatelji i saveznici, kako bi znali trebaju li se boriti ili im biti naklonjeni. Prve zastave najvjerojatnije bile izrađene od koža životinja i od ptičjeg perja.

U starom Egiptu vojnici su nosili motke sa figurom neke ptice napravljenom od kovine. Na vrhu te motke, osim ptice, znala bi se naći i životinja ili kakav drugi predmet. Prve zastave od tkanine upotrijebili su Kinezi i Indijci. Vjeruje se da su Kinezi imali zastave od tkanine već 1100. godine prije naše ere. U prvom razdoblju povijesti starog Rima vojnici su također nosili motke, na čijim su vrhovima bile figure raznih životinja. Tek kasnije su i oni počeli upotrebljavati zastave sašivene od platna.

Tijekom srednjeg vijeka u Europi se upotrebljavalo mnogo vrsta zastava. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U borbama i ratovima nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske. Tako su, na primjer, križari na svojim pohodima nosili zastave, a plemićke i kraljevske obitelji su na svojim zastavama imale posebne simbole ili obilježja, po kojima su se raspoznavale.

Jedina zastava na svijetu koja se sastoji od samo jednog polja i nema simbola jest libijska; ta zastava je cijela u zelenoj boji bez simbola, dok zastava koja ima najviše simbola je turkmenistanska, ima ih čak 12!.Najstarija zastava koja se još uvijek upotrebljava je Dannebrog koja je nastala u 13.stoljeća, inače to nacionalna zastava države Danske.

POPULARNO

To Top