Povijest

Kako se prije otupljivala bol?

kako-se-prije-otupljivala-bol

Zamislite da morate na vađenje zuba bez anestezije ili vađenje slijepog crijeva bez nekog lijeka koji će vam smanjiti bolove.

Zamislite da morate na vađenje zuba bez anestezije ili vađenje slijepog crijeva bez nekog lijeka koji će vam smanjiti bolove. A tek prijelomi, upale i druga oboljenja? A da ne počnemo s anputacijama, pomoć pri liječenju ili ublažavanju boli kod malignih bolesti…anestezija je jedan od najvažnijih izuma medicine.

Anestezija (od grčkih riječi an estos – figurativno, „bez osjećaja“ ili „izvan osjećaja“) medicinska je metoda anesteziologije koja uz primjenu anestetika i drugih madikamenata u organizmu čovjeka dovodi do isključenja boli i medikamentnima izazvanog sna.

Načini kako smanjiti boli tijekom operacija bili su poznati liječnicima još u starom Egiptu, koji su miješali vodu i ocat na memfiškom kamenu kako bi dobili ugljični dioksid. Taj je plin imao analgetičko djelovanje koje se nije osobito razlikovalo od današnje anestezije.

U 2. stoljeću rimski liječnik Galen savjetovao je da se upotrebljava napitak terijak koji je sadržavao više od stotinu sastojaka. Terijak se koristio još u 19. stoljeću, a njegovom je uspjehu možda pridonijela činjenica da je sadržavao opijum.

U 4. stoljeću Hilarije, biskup grada Poitiersa, prognan je na istok, gdje se susreo s opijumom. Napisao je medicinski udžbenik u kojem je savjetovao: Ako ikome treba odrezati, spaliti ili sašiti neki ud, može popiti pola unce s vinom, a dok spava ud mu može biti odrezan bez ikakve boli ili osjeta. Kasnija uporaba spužve za spavanje pokazuje da je udisanje opijuma bilo prihvaćeno kao dobrodošlo produljenje omamljenosti.

“Prave” anestezije nije bilo sve do devetnaestog stoljeća, kada su se započela provoditi prva istraživanja u ovom području. Alkohol je bio najpopularniji anestetik kada je u 19. stoljeću engleski komičar Humphry Davy udahnuo plin dušični oksid i otkrio da je otupio osjećaj boli, a uz to ga i doveo u stanje blage euforije. Predložio je da se upotrebljava pri manjim kirurškim zahvatima, tvrdeći da ne izaziva mamurluk kao alkohol. Njegovi su savjeti zanemareni, iako je dušični oksid postao popularan na društvenim zabavama. Kao plin sa zrakom upotrebljava se i u današnjim bolnicama za smanjivanje boli.

Danas smo usavršili tehniku anestezije tako da se možemo fokusirati samo na određeni dio tijela pa tako primiti lokalnu anesteziju ili opću koja obuhvaća cijelo tijelo, to je stanje slično dubokom snu.Vrlo vjerojatno će se ljudi u budućnosti čuditi i biti zaprepašteni anestezijom kojom se mi danas koristimo kao što smo mi u čudu onom anestezijom koja se koristila u prošlosti ili onom koja se nije koristila.

POPULARNO

To Top