Povijest

Kako su izgledale rimske kuće?

kako-su-izgledale-rimske-kue

Kao iznimno dobri arhitekti, Rimljani su znali pronaći izvorna i pametna rješenja za svoje kuće.

Kao iznimno dobri arhitekti, Rimljani su znali pronaći izvorna i pametna rješenja za svoje kuće. Međutim, izgled kuće ovisio je i o gospodarskim i društvenim prilikama. Domus je bio namijenjen povlaštenim staležima, dok je narod živio u insulama, kućama na nekoliko katova, sličnim današnjim stambenim zgradama. Nije bilo dobrostojeće kuće u Rimu, u kojoj nije bilo amfora, vrčeva, pehara, posuđa od srebra koje su bile lijepo ukrašenih.Kuće su bile osvijetljene uljenim svjetiljkama od terakote (pečene zemlje), bronce ili srebra. Bile su obješene o strop ili o posebno izrađene stalke.

Kako je izgledala domus romana?

Jedan njen dio nije pokriven krovom kako bismo bolje vidjeli raspored i uređenje prostorija. Odmah iza ulaza nalazi se atrij, velikim dijelom nepokriven (kompluvij) da bi bio izložen svjetlu, s pravokutnim bazenom (impluvij), u koji se skupljala kišnica. S jedne i druge strane atrija nalazile su se sobe za različite namjene: blagovaonica (triklinij), spavaće sobe i manje sobe, neke od njih za robove, druge korištene kao spremišta za sve potrebne stvari u kući. Na dnu atrija nalazio se tablinij, mjesto za učenje i okupljanje, koje gleda na unutrašnji vrt (peristil), obično s fontanom i kipovima. Oko peristila bio je portik, trijem sa stupovima, na koji su gledale ostale sobe i pomoćne prostorije. Rimska kuća je bila građena od kamena ili cigle a nije imala katova.

Uređenje kuća ovisilo je o gospodarskim prilikama građana, ali općenito govoreći, zidovi rimske kuće bili su goli, a prostorije poluprazne. Svi su predmeti bili smješteni u spremištima, a u sobama je bio samo najnužniji namještaj, kao kreveti, stolovi, stolci… da bi to nadoknadili, barem u bogataškim kućama, zidove najvažnijih soba umjetnički su oslikavali s otmjenim i profinjenim dekoracijama, koje se i danas mogu vidjeti u kući Villa dei Misteri u Pompejima. Namještaj je bio izrađen iz različitih, ponekad i plemenitih materijala: drva, mramora, bronce, slonovače, kornjačevine i srebra. U insulama je naravno rijetki namještaj bio izrađen od grubih dasaka.

POPULARNO

To Top