Povijest

Kako su nastale mumije?

kako-su-nastale-mumije

Mumija je preparirano i sačuvano tijelo mrtvaca.

Mumija je preparirano i sačuvano tijelo mrtvaca. Nastajala su slučajnim ili namjernim izlaganjem kemikalijama, velikoj hladnoći, vrlo maloj vlažnosti ili nedostatku zraka kada tijelo potone u blatište . Riječ mumija dolazi iz arapskog jezika i znači ,,tijelo sačuvano pomoću voska ili katrana. Ali, zbog čega su Egipćani željeli sačuvati tijelo mrtvaca?

Zbog toga što su vjerovali u život poslije smrti. Zamišljali su dušu kao pticu s ljudskim licem koja danju leti, a noću se mora vratiti u grob jer se boji zlih duhova. Stoga su Egipćani leševe ,,mumificirali da bi ih duše mogle prepoznati i da bi znale u koji se grob svaka od njih treba vratiti.

Otprilike 3000. godine prije naše ere Egipćani su sahranjivali svoje mrtve u sklupčanom položaju, u vrućem pustinjskom pijesku, koji je čuvao tijelo od raspadanja. Kasnije su ugledne osobe sahranjivane u grobnicama uklesanim u stijene. Ali piramide i kameni grobovi nisu bili onako suhi kao pustinjski pijesak, pa su Egipćani morali izmisliti neki postupak pomoću kojega će se leševi održati u tim grobnicama. Tako je nastalo umijeće „mumificiranja. Mumificiranje je bilo postupak kojim se tijelo konzerviralo, a njegov je cilj oslobađanje onih elemenata duše koji će preživjeti smrt tijela.

Postupak mumifikacije sastojao se u odstranjivanju lako razgradljivih unutarnjih organa i konzervaciji tijela koje bi tako bilo trajnije očuvano.Kad bi netko umro, izvadili bi mu mozak, organe za probavu, srce i pluća. To se čuvalo odvojeno u četiri posude. U kasnijim razdobljima ti su organi vraćani u tijelo.

Zatim su u mrtvo tijelo stavljane soli, koje su zajedno sa suhim pustinjskim zrakom izvlačile vlagu. Kad se leš osušio, okupali bi ga, istrljali borovom smolom i umotali u stotine metara platna. Sve je to trajalo sedamdeset dana.

Za to vrijeme stolari su radili kovčeg za mumiju. Slikari su te kovčege ukrašavali živim bojama. Zidovi grobnice ukrašavani su tekstovima i slikama koji su govorili o životu čovjeka koji tu počiva. Zatim su skupljeni svi predmeti što su pokojniku služili za života i stavljeni u grob. Tako je, po vjerovanju Egipćana, čovjek bio spreman za svoj budući zagrobni život.

POPULARNO

To Top