Hrana i piće

Kako napraviti Martini koktel?

kako-napraviti-martini-koktel

Pravi Martini se radi s džinom, ukrašava se običnom zelenom maslinom, bez ikakvih dodataka i naleta inspiracije.

Pravi Martini se radi s džinom, ukrašava se običnom zelenom maslinom, bez ikakvih dodataka i naleta inspiracije.

Mnogima je Martini poznat iz filmova o Jamesu Bondu i njegovoj poznatoj rečenici Shaken, not stirred. No, u Martiniju su također uživali i Winston Churchill, Ernest Hemmingway, Humphrey Bogart, Martin Dean, Frank Sinatra i mnogi drugi.

Martini koktel je postao toliko poznat da se vrlo često u barovima i restoranima vodi samo pod Martini. Postoji puno varijacija Martinija, različitih sastojaka koji se dodaju kako bi originalna verzija ovog koktela bila slađa, kako bi se okus ublažio ili kako bi dobio na gorčini.

Međutim, jedini pravi Martini je onaj s džinom; ne vodkom, bez triple seca, kruškinog soka i sličnih dodataka.

Za Martini koktel je potrebno:

  • 1,5 cl vermuta
  • 7,5 cl džina (preporuka Saphire Bombay ili Gordons)
  • 1 ili 2 obične masline.

Za pripremu se koristi hladan džin iz zamrzivača, dodaje mu se ohlađeni vermut i ukrašava običnom maslinom; bez punjenja.Osim toga, Martini je miješa (oko 15ak sekundi), ne protrese u shakeru što je upravo suprotno od onoga kako ga pije Bond.Francuski način pripreme Martinija je u shakeru.

Zašto se Martini ne bi smio protresti? Zato što uništava džin, odnosno miješa se sa vodom iz leda (koji ide u shaker) i mjehurićima zraka koji se stvaraju tresenjem zbog čega Martini dobiva oštriji okus.

Koja su vaša iskustva?
Pijete li promiješan ili protresen Martini koktel?

POPULARNO

To Top