Hrana i piće

Kako se poslužuje vino?

kako-se-posluzuje-vino

Različite vrste vina iziskuju i različite načine posluživanja. Hlađenjem vina smanjuje se količina sladora i s time se pojačava osjećaj kiselosti čime vino dobiva na svježini.

Različite vrste vina iziskuju i različite načine posluživanja. Hlađenjem vina smanjuje se količina sladora i s time se pojačava osjećaj kiselosti čime vino dobiva na svježini.

Ta kiselost daje oštar i osvježavajući povratni okus vina. Kod posluživanja vina, bitno je naglasiti i element čaše koja je različita od sorte do sorte vina.

Trebalo bi se izbjegavati obojene, ukrašene, mutne ili gravirane čaše kako bi se što kvalitetnije nazirala sama boja vina, ali i kako bi mogli vidjeti tragove alkohola koji ostaju na stijenkama čaše.

Bocu vina treba čuvati u prostorijama sa nepromjenjivom temperaturom, daleko od bilo kakvog izvora topline, boja, lakova ili kojeg drugog izvora jakog mirisa koje može uništiti vino. Tamniji prostor je pogodniji zato što svjetlost poboljšava oksidaciju koja također uništava vino.

CRVENA VINA
Crvena vina služe se na temperaturama između 16 i 18 stupnjeva. Iako ukoliko vino ima voćni bouquet(aroma, miris vina) može ga se služiti i na nižim temperaturama između 13 i 15 stupnjeva.Odgovarajuća temperatura služenja ističe stvarnu kvalitetu vina, njegovu boju, miris i okus!!!
Čaša u obliku tulipana, sa raširenim stijenkama na vrhu najbolja je za posluživanje crvenog vina.

BIJELA VINA
Bijela vina služe se na temperaturama između 11 i 14 stupnjeva. Što je vino kiselije služi se toplije, a što je vino slađe, služi se hladnije! Vino se ne smije ohladiti previše zato što gubi na svojstvu. Slatka vina postaju kiselija.

Čaša na dugom stalku kojoj su stijenke blago zatvorene na vrhu idealna je za posluživanje bijelog vina!!!
Služenje roze vina je isto služenju bijelih vina.

POPULARNO

To Top