Hrana i piće

Kako se proizvodi najskuplja kava na svijetu?

kako-se-proizvodi-najskuplja-kava-na-svijetu

KOPI LUWAK, najskuplja kava na svijetu, koja se dobiva posebnim probiranjem zrna kave koja prođu kroz probavni trakt cibete, male azijske životinjice slične mački.

KOPI LUWAK, najskuplja kava na svijetu, koja se dobiva posebnim probiranjem zrna kave koja prođu kroz probavni trakt cibete, male azijske životinjice slične mački.

Jedan od razloga zašto je ova kava toliko skupa (u Londonu, primjerice, za šalicu ove kave platili biste oko 550 kuna) jest poseban proces njezine proizvodnje, dok je drugi razlog epidemija SARS-a iz 2004. godine, zbog kojeg je većina azijskog cibeta istrijebljena, što je uvelike otežalo nabavku ovog egzotičnog napitka.

Proces proizvodnje: sirove i rijetke bobice ove sorte kave u indonezijskim džunglama pronalaze azijski cibeti. Cibeti nakon što pojedu plodove i probave njihov mesnati dio koji uvelike podsjeća na trešnje, koštice izbacuju u izmetu. Unutarnji dio zrnaca kave ne probavljaju se u potpunosti, a vjeruje se kako enzimi u želucu ovih životinja daju okus kavi, razbijajući bjelančevine koje inače jakoj kavi daju gorčinu. Posebno obučeni tragači zatim pronalaze te dragocjene bobice (izmet) i iz njega izdvajaju zrnca, isperu ih i kratko prže kako ne bi uništili kompleksnu aromu koja se dobije kroz ovaj proces. Cibete se ne ubijaju iako je i njihovo meso jako ukusno. Čini se kako su cibetke sposobne pronaći najzrelije i najbolje bobice, a izgleda kako i njihovi probavni sokovi pridonose jedinstvenom ukusu tako prerađenih zrna kave. Sve ovo događa se na otocima Sumatri, Javi i Sulawesi u indonežanskom arhipelagu i na Filipinima, gdje azijski cibet (luwak) živi i obitava.

Kopi Luwak toliko je omiljena među slavnima i bogatima pa joj i tako i sama Oprah Winfrey prije nekoliko godina posvetila jednu cijelu emisiju, dok ju je u filmu Bucket list Jack Nicholson također ispijao. Godišnje se proizvede tek oko 450 kilograma ove kave koja visoku cijenu doseže uglavnom u Japanu i SAD-u, iako je u posljednje vrijeme postala dostupna i u nekim europskim zemljama.

Kilogram Kopi Luwaka u Sjedinjenim Državama tako se prodaje po cijeni od oko šest tisuća kuna i više, a cijene kave kreću se od 250 do 500 kuna po šalici.

POPULARNO

To Top