Mitovi i legende

Kako je nastala grčka mitologija?

kako-je-nastala-grka-mitologija

Stari Grci zamišljali su kako je prije postanka svijeta posvuda vladao Kaos, odnosno ništavilo…

Stari Grci zamišljali su kako je prije postanka svijeta posvuda vladao Kaos, odnosno ništavilo…

Sve što jest nastalo je iz tamne magle, smjese pramaterije, koja je, međutim, već sadržavala temeljne elemente koji će sačiniti svijet: zemlju, vodu, vatru i zrak.

Iz Kaosa se konačno izdvaja Ereb (vječna tama) i Nikta (mrkla noć). Iz njihove veze rodiše se Eter (vječno svjetlo) i Himera (svijetli dan).Prva među svim bogovima za Grke bila je pramajka Geja. Sama od sebe, bez začeća, rodila je troje djece: Urana (nebo), Ponta (more) i Tartara (podzemni svijet). Sljubivši se s kasnije Uranom, Geja je na svijet donijela još potomstva – prvo Okeana i Tetisa, a kasnije još i prvi naraštaj Titana koji su bili obdareni silnom snagom. I oni su se dalje množili; tako su se Helij (Sunce), Selena (Mjesec) i Eos (zora) rodili iz veze Hiperiona i Tije.

Konačno čitavu Zemlju nastanio je rod bogova u najrazličitijim oblicima – Titani, jedno oki Kiklopi i storuki divovi. Ispod svih tih bića bio je Uran koji je ljubomorno pazio da nitko ne ospori njegovu moć. Osjećao se ugrožen čak i od strane svojih sinova, pa ih je protiv Gejine volje zatvorio u podzemlje. Priča ide da je Geja zato od rudače iskovala srp, koji je dala svom sinu Kronu i potaknula ga na borbu protiv oca. U toj borbi odsjekao je Kron Uranu genitalije i bacio ih u more, a iz pjene što se stvorila uokolo rodila se Afrodita, božica ljubavi. Iz Uranove krvi, koja je kapala na Geju, iskočile su božice osvete Erinije i moćni Giganti.

Kron je zauzeo Uranovo mjesto, oženio svoju sestru Reju i imao s njom petero djece: Hestiju, Demetru, Heru, Hada i Posejdona. Ali i Kron je bio zabrinut za svoju moć, pa je proždirao svoju djecu čim bi se rodila.
Zato Geja ode potajno na Kretu i tamo rodi šesto dijete, Zeusa. Kad je Zeus poodrastao, svladao je oca Krona nakon teške borbe i prisilio ga da ponovo ispljune njegovu braću. Oslobodio je okova i očevu braću Kikilope, koji su mu zauzvrat iskovali munje i gromove. Nakon što je vodio bogove u sukobu s Titanima, konačno postaje vrhovnim božanstvom, gospodarom nad smrtnim i besmrtnim. Zeus je vladao nebom, Posejdon morem, a Had podzemljem. Zemlja i Olimp također su mu pripadali. Zeus je bio štovan u cijeloj Grčkoj. Bio je  »oca bogova i ljudi« iako nije bio ni stvoritelj svijeta ni čovjek. Zeus je bio smatran i za boga savjesti – najvišeg zaštitnika pravde, isto tako za zaštitnika kuće i boga gostoprimstva.

Čudesna bića
Grčka mitologija obiluje bajkovitim likovima i čudovištima. Tako prema jednoj priči div Atlas nosi nebeski svod. Kentauri su bića s konjskim tijelom i ljudskom glavom. Gorgone, jedna od njih je Meduza, zle su sestre s krilima, kandžama i zmijama umjesto vlasi, a njihov pogled okamenjuje. Junački Heraklo, pojam nevjerojatne tjelesne snage, jedini je besmrtni čovjek.

POPULARNO

To Top