Običaji

Kako se slavi Towel Day?

kako-se-slavi-towel-day1

Pisac znanstveno fantastičnih knjiga , Douglas Adams napisao je: Nemojte nigdje ići bez svog ručnika.

Pisac znanstveno fantastičnih knjiga, Douglas Adams napisao je: Nemojte nigdje ići bez svog ručnika.

Znate li gdje je vaš ručnik? Ako znate svaka čast, ako ne znate brzo ga nađite jer se 25.05. slavi dan kada ponosno nosite svoj ručnik gdje god da išli.

Ako vam sve ovo zvuči pomalo blesavo, očito niste obožavatelj znanstvene fantastike. Dan ručnika je referenca iz Adamsovih knjiga Vodič kroz galaksiju za autostopere u kojima saznajemo da je ručnik najkorisnija stvar za stopiranje kroz galaksiju. Ručnik je jedna od najmasovnije korisnih stvari koje interstalarni stoper može imati. U prvome redu, ima praktičnu vrijednost. Možete se ogrnuti njime na ledenim mjesecima Jaglan Bete, ili leći na njega na plažama Santraginusa V, spavati pod njim gledajući zvijezde s pustinjskog svijeta Kakrafoona, koristiti ga umjesto jedra na rijeci Moth, namočiti ga i koristiti kao oružje u bliskoj borbi, zavezati si glavu da ne udišete otrovne pare ili da pobjegnete od pogleda Grabežljive Kukcobrbljajuće zvijeri Traala (tako neočekivano glupa životinja, misli da ju ne vidite, ne može ni ona vas vidjeti), možete mahati ručnikom da pošaljete signal za pomoć, te naravno, možete se njime obrisati ako izgleda dovoljno čist.

Što je najvažnije, ručnik ima ogromnu psihološku vrijednost. Iz nekog razloga, ako strag (netko tko ne stopira kroz galaksiju) vidi stopera kroz galaksiju kako nosi ručnik, automatski će povjerovati da još kod sebe ima pastu za zube, ubrus, sapun, kutiju biskvita, flosku, kompas, mapu, loptu konopa, sprej protiv kukaca, opremu za vlažne uvjete, svemirsko odjelo itd. K tome, strag će sretno posuditi stoperu bilo koji od ovih predmeta koje je ovaj možda izgubio. Naime, strag misli da prema osobi koja je prošla galaksiju uzduž i poprijeko a nije izgubila ručnik treba imati poštovanja.

Na žalost, ostali smo bez ovako maštovito smiješnih tekstova 11.05.2001. godine kada je Douglas Adams otišao u drugu dimenziju postojanja. Dva tjedna kasnije njegovi obožavatelji su počeli, njemu u čast, slaviti Dan ručnika koji se održao i do danas.

Za proslavu Dana ručnika ne treba vam puno, samo (po mogućnosti čisti) ručnik. Stavite ga ponosno oko vrata jer nikada ne znate kada vas život može odvesti do Restorana na kraju svemira. Zahvalite se na svim ribama i zapamtite: BEZ PANIKE!

Razne slike sa proslava Dana ručnika pogledajte na ovom linku!

POPULARNO

To Top