e-Kako | Homepage
Kako uzgajati lavandu ?

Kako uzgajati lavandu ?

0 Komentara 🕔01.pro. 2018

I poslovni ljudi s malo vremena mogu uzgajati lavandu. To je biljka tolerantna na sušu, a njezini mirisni cvjetovi mogu se iskoristiti na mnogo načina.

Lavanda je poznata po tome da raste na Mediteranu, no to nije imperativ. Uzgajati lavandu možete bilo gdje na nadmorskoj visini do 1200 metara.

Ova biljka voli puno sunca. Najmanje šest sati, a može i više. Tlo za uzgajati lavandu ne smije biti kiselo. Lavanda najbolje uspijeva na alkalnom tlu pH 7 do 8.  Ukoliko je tlo gdje planirate uzgajati lavandu kiselo, dodajte vapno.

Lavandu možete uzgajati u lončanicama, no kako će rasti, s vremenom će biti potrebno da ih premjestite u veće posude ili vrt.

Za sadnju, nabavite lavandu od 10 centimetara. Važno je da lavandu posadite u duboku posudu te da vlažnost zemlje bude mala. Iskopajte rupu za lavandu pomoću lopatice za sadnju. Te godine kad posadite lavandu, vjerojatno nećete primijetiti cvjetove, no iduće godine će se razviti.

Lavandini cvjetovi su jestivi, no nemaju svi isti okus. Za kulinarske svrhe najbolja je Engleska lavanda. Engleska lavanda najbolje uspijeva na sunčanoj i sušnoj klimi te prilično pjeskovitom tlu.

Obrežite grmove lavande vrtnim škarama u rano proljeće ili za vrijeme žetve. Dok radite s lavandom duboko dišite jer će vam to biti prirodna aromaterapija.

Lavandu nije potrebno zalijevati , osim kod presađivanja kao i druge biljke. Skoro pa ćete zaboraviti da je imate. Zato je dobra za ljude koji nemaju vremena jer je tu, a kao da nije.

Treba istaknuti da postoje dvije osnovne vrste lavande. To su: prava lavanda i lavandini.

Prava lavanda je lavanda nastala u prirodi. Pod ovu skupinu spada Engleska lavanda. S tom lavandom su križanjem nastale ostale vrste lavandi. Njezini grmovi su do 70 cm. Najviše se koristi u farmaceutskoj industriji i kulinarstvu.

Lavandini su intenzivnijeg mirisa. Osim ljubičaste boje, postoje u ružičastoj i bijeloj boji. Križanjem prave lavande te one širokolisne, nastali su lavandini.

Lavanda je biljka koja se koristi za različite proizvode: kozmetika, čaj, deserti i slično. Dakle, važno je pravilno pripremiti tlo lavandi, a dok će rasti neće zahtijevati mnogo brige.

Similar Articles

Kako se obnavlja površina stola ?

Kako se obnavlja površina stola ? 0

Površina stola koji je svakodnevno u uporabi s vremenom će izgubiti početni sjaj. A ono

Kako je Park Orsula dobio ime?

Kako je Park Orsula dobio ime? 0

Stari Dubrovčani uvijek su svoje crkve i kapele gradili na mjestima od osobita značaja i

O nama

O nama 0

Dobrodošli na stranice e-kako.hr portala!U ovom našem suvremenom, modernom i digitalnom dobu, u kojem

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera