Nekategorizirano

Kako se obnavlja površina stola ?

Površina stola koji je svakodnevno u uporabi s vremenom će izgubiti početni sjaj. A ono najgore, površina stola će poprimiti i određene nabore i udubine.

Prolijevanje tekućine po stolu uzrokuje napuhavanje drva pa tako i drvene površine stola.

Ovaj postupak obnavljanja površine stola, pogodan je za stolove od: jasena, kestena i hrasta. Ne preporučuje se primjenjivati na stolove od bora.

Površina stola obnavlja se pomoću sljedećih materijala:

  • drvo za punjenje i nož za punjenje
  • četka od bronce
  • vosak za izravnavanje
  • vosak od fine paste
  • završno ulje
  • krpa za poliranje
  • radne rukavice
  • stakleni papir

PRIJE OBNAVLJANJA POVRŠINE STOLA

Površina stola treba biti čista. Naročito ne smije biti masna. Drvenu površinu stola treba očistiti otopinom vruće vode i deterdženta. Nakon toga potrebno je površinu stola isprati vrućom vodom te kada se osuši, obrisati krpom.

OBNAVLJANJE POVRŠINE STOLA

Na početku potrebno je ispuniti i zakrčiti rupe koje su nastale primjerice od noktiju ili tupih i teških predmeta. Rupe nastale na površini stola ispunjavat ćete s drvom za punjenje uz pomoć noža za punjenje.

Nakon toga, pričekajte da se površina stola osuši, a nakon toga je izbrusite staklenim papirom.

Sljedeći korak je brisanje površine stola vlažnom krpom. Nakon što se osuši, površinu stola potrebno je trljati brončanom četkom prema smjeru vlakana drveta.

Neke četke su od čelika, a treba znati da neka drva imaju kemijsku reakciju sa čelikom, zbog toga radije koristite brončanu četku. Izaberite nešto skuplju četku koja radi precizne rezultate, dok povoljnije i nekvalitetne četke ostavljaju dublje rezove.

Nakon toga dolazi nanošenje voska za limiranje, za čišćenje drva. Nanesite vosak za izravnavanje po cijeloj drvenoj površini stola kako biste uklonili ostatke piljevine.

Nakon toga, potrebno je obrisati stol krpom kako ne bi bio ljepljiv od viška voska.

Kad se površina stola osušila od voska za izravnavanje, potrebno je pomoću krpice nanijet vosak od fine paste. Ovisno o vrsti drveta, ovaj vosak možete nanijeti kružnim pokretima ili prateći vlakna drveta. Višak voska uklonite krpom. Krpom kojom brišete ostatke voska, okrečite je na više strana tijekom uklanjanja viška voska jer se vosak brzo lovi na krpu te na taj način začepljuje vlakna krpe koja postaju masna.

* Vosak bi trebao pomoći kod zaštite završnog posla te pružiti otpornost na oznake koje nastaju od prstiju ili svakodnevnog trošenja i habanja.

* Ako se vaš drveni stol nalazi na otvorenom, vosak će također poslužiti kao zaštita od nekih insekata koji se inače drže na drvetu. A za drvene stolove unutar kuće ima antiseptička svojstva pa se koristi i iz higijenskih razloga.

Na kraju ćete dodati nešto vodonepropusno. To će biti ulje za završnu obradu, kako bi se dobio zaštitni sloj. Ulje možete nanijeti kistom. Nakon nanošenja, ostavite ga 20 minuta da se upije. Poslije ga uklonite krpom. Ako ostavite ulje predugo, stol će ostati ljepljiv te će privlačiti prljavštinu i prašinu.

NAKON OBNAVLJANJA POVRŠINE STOLA

Za redovitu njegu površine stola, pobrišite ga vlažnom krpom, a povremeno ga ispolirajte voskom, da biste mu vratili sjaj.

Ovi savjeti ne vrijede samo za površinu drvenih stolova, već i za drvene površine okvira prozora, namještaja i slično.

 

POPULARNO

To Top