Obrazovanje

Kako izabrati ploče za brusilicu ?

Uzalud vam i najbolja brusilica, ako ne znate kako izabrati ploče za brusilicu. Ploču ili list za brusilicu izabrat ćete ovisno o tome trebate li određeni materijal prerezati ili izbrusiti. Osim  brušenja i rezanja, uz posebne nastavke, brusilica može i polirati.

PLOČE ZA REZANJE

Tankog, ravnog, okruglog izgleda. Najviše se mogu priličiti s CD diskom. Lako se mijenjaju. Kod ploča za rezanje, važno je da budu što tanje jer će tada rezati brže i preciznije. Postoje različite debljine ploča : od 0,8 mm, od 1 mm, zatim od 2,5 mm itd.

Što su tanje ploče, troši se manje materijala onog predmeta koji se reže. Uz to, za vrijeme rezanja tanjom pločom, manje se iskri, a i metal se manje zagrijava. Važno je napomenuti i da tanje ploče rade brže od debljih. Prosječna brzina rezne ploče je 80 m / s. Reznim pločama režu se: cijevi, aluminijski profili i slično. Brusilica radi tako da brusi materijal, no uz reznu ploču te zbog njezinog velikog broja okretaja, ploča će prerezati materijal. Ta funkcija kod lista za rezanje slična je kao i kod pile, ali posao rezanja obavlja puno preciznije.

BRUSNI LISTOVI

Brusni listovi stavljaju se na bušilicu kad se obrađuje meko i tvrđe drvo, ploče od iverice, plastika i sličan materijal. Koriste se i za skidanje laka. Brusni listovi izrađeni su od mješavine smole i korunda. Brusni listovi obično se pričvršćuju čičak prihvatom.  Postoje brusni listovi s rupama koje omogućavaju usisavanje izbrušenog materijala te tako automatski čiste nered za sobom. Brusni listovi se koriste na bušilici kad se želi obraditi drvo, izbrusiti stara boja ili lak i slično.

DIJAMANTNE PLOČE                                                             

Dijamantne ploče u svojem sastavu imaju čestice dijamanta. Budući da je dijamant tvrđi materijal, dijamantnim se pločama režu predmeti od pečenog kamena, betona, opeke, prirodnog kamena i slično.

OSTALI NASTAVCI ZA BRUSILICU:

Četke

Četke se stavljaju na brusilicu u situacijama kad se želi ukloniti hrđa s nekog objekta, zatim kad se želi neki materijal učiniti hrapavijim ili se želi očistiti fasada. Žice tih četki napravljene su od različitih mješavina metala, najčešće čelika.

Spužvice i jastučići

Ovi najfiniji nastavci koriste se za poliranje. Najčešće je to poliranje automobila.

 

Ovi opisi osnovnih nastavaka za brusilicu prikazali su vam što vaša brusilica uz određeni nastavak može napraviti. Treba imati na umu da se pažljivo rukuje svim tim nastavcima, naročito reznim pločama.

POPULARNO

To Top