Obrazovanje

Kako rezati staklo ?

Rezanje stakla je posao koji je dosta osjetljiv, budući da je i sam materijal lomljiv. Preporučljivo je da se veće površine režu kod staklara. No ukoliko imate potrebu odrezati neki manji komad stakla, dalje u tekstu je opisano kako to možete napraviti kod kuće, najbolje u svojoj garaži.

Dok režete staklo, pripazite da vas nitko ne ometa prolazeći oko vas ili još gore- uzimajući predmete sa stola na kojem režete staklo.

Kod samog rezanja potrebno je imati sljedeće:

  • zaštitne naočale
  • rukavice (od što čvršćeg materijala)
  • nož za staklo / rezač stakla
  • komad stakla
  • ravnalo
  • čvrsta podloga (najbolje stol)
  • podloga na stolu na kojoj se staklo ne može pomicati

Za početak stavite zaštitne naočale te rukavice. Nakon toga uzmite ravnalo i prislonite ga na onom dijelu stakla kojeg želite odrezati. Nož za staklo držite na način da ga prislonite između kažiprsta i srednjeg prsta te ga pričvrstite kao da držite olovku.  Vrlo je važno kako ćete držati nož da biste dobili najbolji rezultat nakon samog rezanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukoliko na nepravilan način pridržavate nož za rezanje stakla dok režete, osim što ćete izrezati neželjenu površinu stakla, može doći i do lomljenja stakla.

Kod rezanja ravnine također je važno da se ne zareže cijela dužina stakla od jednog do drugog kraja površine stakla, već se preporučuje da se ostavi 2 do 3 cm nezarezano na rubovima.

Nakon što se staklo zareže, porezotina od noža za staklo zagrebe do jedne trećine debljine stakla. Po toj porezotini prelama se staklo te na taj način dobivate odrezani dio stakla kojeg ste željeli.

Staklo ne morate rezati samo horizontalno po ravnini. Ravnina stakla kojeg režete smije biti i blago zakrivljena, no nikako ne preekstremno zakrivljena jer će tada doći do lomljenja.

kako-rezati-staklo-1

Za lakše izrezivanje, staklari koriste posebno ulje kojeg premažu preko ravnine koju su povukli da bi prelomili tj. odrezali staklo. To ulje teško se nalazi na tržištu.

Postoji trik koji zamjenjuje ulje kojeg staklari koriste kod rezanja stakla. Deterđent za pranje suđa što gustije teksture, poslužit će vam umjesto ulja za rezanje stakla. Pomiješajte deterđent i vodu u omjeru 1:1 i s tom tekućinom lagano premažite dio koji ste zarezali na staklu te ga nakon toga odrežite, odnosno odlomite.

Uz sve ostalo pokraj sebe trebate imati kantu u koju ćete bacati smeće od stakla jer se sitne krhotine mogu zavući posvuda.

Kod rezanja stakla ne pokušavajte rezati staklo s ničime  osim s nožem za staklo. Pogotovo ne sa strojevima poput pile, brusilice i slično.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

To Top