Obrazovanje

Kako se koristi ubodna pila?

Ubodna pila je generalno alat za rezanje i oblikovanje raznih materijala. Za rezanje s ubodnom pilom trebati će vam i pribor – ubodne pilice, koje možete naći u raznim varijantama, zavisno o dubini reza ili materijala koji režete.

Ubodna pila savršen je izbor za rezanje krivina i kompleksnih oblika, oblina i rupa. Koristi se u stolarijama, limarijama, te raznim drugim radionicama, ali svoju upotrebu sve češće nalazi i u “uradi sam” majstorima koji kada steknu samopouzdanje u korištenju otkrivaju kakve sve mogućnosti pruža ovaj alat.

Sigurnost i korištenje ubodne pile navedene su u nastavku. Zapamtite, prije uporabe bilo kakvih električnih alata morate imati na umu da je vaša sigurnost najvažnija.

1. Uvijek nosite naočale kako bi zaštitili oči od prašine ili ivera te masku za lica kako bi spriječili udisanje prašine ili drugih opasnih čestica koje nastaju kao product rezanja i piljenja.

2. Uvijek vrlo pažljivo pročitajte upute proizvođača i slijedite ih. Ukoliko niste sigurni, traže savjet od odgovarajuće kvalificirane osobe, bilo da je to vaš trgovac ili serviser.

3. Prilikom rezanja pripazite gdje vam se nalazi kabel ubodne pile. Obratite pozornost kako ne bi prerezali kabel ili kako se ne bi spotaknuli preko njega

4. Probajte što bolje fiksirati površinu na kojoj radite. Ako se material koji obrađujete ne može pomicati, to vam daje slobodnije ruke i lakše ćete obaviti cijeli posao. Za fiksaciju najbolje je koristiti stege.

5. Koristite ubodne pilice koje su predviđene za posao koji radite. Ubodnih pilica ima raznih vrsta i dimenzija, s više ili manje zubi, te zavisno o materijalu koji obrađujete prilagodite odabir s kojima ćete rezati.

Kod tipične ubodne pile prekidač za pokretanje oštrice koja se kreće u smjeru gore-dolje najčešće se nalazi na ručki. Također dok držite pritisnuti prekidač možete pritisnuti i tipku “lock” koja služi za zaključavanje te opušta pritisak i ne morate držati prekidač uključen cijelo vrijeme dok koristite pilu.

Zavisno o modelu, ubodna pila, ona može imati i odabir brzine kretanja noža koji može jako dobro poslužiti opet zavisno o materijalu koji se obrađuje.

Ubodna pila može imati na sebi imati i laser zraku koja će vas navigirati po materijalu koji režete te vam na taj način olakšati i omogućiti preciznije rezanje. Laseri su opasni i nikako ih ne bi trebalo usmjeravati direktno u oči.

Razmislite o ovim stvarima prije kupovine:

1. Ubodne pilice

Vrlo je važno za odabir ubodne pile da ima mogućnost korištenja i jednostavnog mijenjanja ubodnih pilica zavisno o matrijalu koji režete. Na primjer, postoje drukčiji tipovi pilica za metal, drvo, laminat, staklo, plastiku; za grube i finije rezove, raznih veličina, zavisno o dubini reza koji vam je potreban ili debljini materijala koji režete.

2. Snaga ubodne pile

Najbolja pila je ona koja će vam najefikasnije obaviti posao. Ukoliko vašu pilu koristite za rezanje velikih i debelih površina, te ju pritom koristite i vrlo često, svakako je bolje uzeti veću snagu pa ne morate brinuti hoće li vaša pila moći obaviti posao.

3. Performanse

Zavisno o poslu koji namjeravate raditi sa svojom pilom, provjerite njene mogućnosti. Sve ubodne pile su u principu svoga rada dosta slične, no postoje pile koje vam mogu omogućiti rezanje pod određenim kutevima, pile s dodatnim drškama ili laserskom navigacijom pri rezu. Takve značajke mogu vam dodatno olakšati posao s vašom pilom. Ponudu ubodnih pila sa njihovim specifikacijama možete provjeriti OVDJE.

Postoje akumulatorske ubodne pile koje su vrlo lagane i nemaju kabel te je lako s njima baratati posebno ako je vaše radno mjesto krovište ili neko drugo mjesto koje nema pristup struji. One su također i cjenovno puno skuplje. Ponudu akumulatorskih ubodnih pila možete vidjeti OVDJE.

4. Garancija – jamstvo

Svakako provjerite ima li ubodna pila koju kupujete bilo kakvu garanciju. Jeftini stojevi najčešće imaju jednogodišnju ili nikakvu, dok kod profesionalnih strojeva ta garancija je najčešće 3 godine.

5. Servisni centri

Ljudi ponekad kupuju jeftine strojeve nadajući se da će na taj način uspjeti uštedjeti novac, no međutim, takva kupovina se najčešće pokaže kao i najskuplja jer, jer ako želite imati kvalitetan alat i želite biti sigurni da ćete ako započnete neki posao taj posao moći i obaviti, onda je za njega dobro izdvojiti nešto više novaca. Profesionalni proizvođači ubodnih pila najčešće nude trogodišnje jamstvo koje osigurava da će vaš stroj uz bilo koji problem ukoliko se desi biti repariran. Ukoliko kupite jeftini stroj, takav stroj se najčešće neće isplatiti popravljati nego ćete ponovno morati uložiti novac u nabavku novog.

VermaLogo

Savjeti:

  • Postavite oštricu 5 mm od ruba rezne površine, uključite ju i polagano krenite rezati. Na ovaj način će vaša pila imati brzinu prije nego dodirne površinu koju režete te će samo rezanje biti lakše.
  • Nemojte previše pritiskati ili gurati pilu. Njen motor i pilica će odraditi cijeli posao bez dodatne vaše snage.
  • Ako želite izrezati rupu u nekoj površini, najbolje je tu površinu prvo probušiti borerom tj. bušilicom pa nakon što napravite dovoljno veliku rupu, gurnite ubodnu pilicu i nastavite rezati pilom.
  • Nakon što završite s rezanje, isključite pilu iz strujnog kruga te nemojte odmah dirati pilicu jer bi ona mogla biti jako vruća od trenja.
    Pokušajte uvijek koristiti novu i oštru pilicu jer ćete na taj način smanjiti mogućnost da rezanjem oštetite površinu koju režete. Te pilice su relativno jeftine.

POPULARNO

To Top