Proizvodnja

Kako se koristi glodalica?

Za ljude koji se prvi put susretnu s glodalicom, ona im izgleda kao prilično jednostavan stroj – elektromotor s profilnim bitom, prekidač i dvije ručke koje se prime s obje ruke. No, kada se motor uključi, počinju mijenjati svoje mišljenje. Počinje se osjećati snaga centrifugalne sile kako se motor počinje sve brže i brže vrtjeti. To iskustvo također postaje još intenzivnije kada se samu glodalicu prisloni na drvenu površinu koju se obrađuje. U tom kontaktu se vidi prava snaga glodalice koja na prvi pogled može djelovati zastrašujuće.

Nakon nekog vremena nestaje prvotni strah i počinjete shvaćati sve nevjerojatne mogućnosti i svestranosti koji ovaj stroj može napraviti.

Glodalica može raditi krivine, kosine, utore, usklađene rezove, klinaste rezove, spiralne rezove, oluke i ostale druge rubne detalje i profile.

Možete ju koristiti za panele na vratima ili izradu cijelih štokova i okvira prozora. U stolarijama je njezina upotreba vrlo raširena, a mnoge stolarije je koriste za izradu osnovnih predloška te im uveliko smanjuje obujam posla i praktički zamjenjuje radnika.

Najčešće iz nedostatka znanja ljudi ne koriste glodalice za svoje “uradi sam” poslove nego se njihova primjena nalazi samo kod profesionalnih stolara. Profesionalne glodalice zajedno s njihovom cijenom možete pogledati ovdje – GLODALICE

Pravila za korištenje glodalice:

1. Uvijek nosite zaštitu za oči i uši

Glodalice koriste standardne elektromotore, a mnogi znaju biti glasni. Zaštita sluga se preporučuje kada zvuk prelazi 85 decibela. Neke glodalice mogu prelaziti i 100 decibela, zavisno o jačini motora koji se u njima nalazi, tako da uvijek nosite zaštitu čak i ako koristite neke od najtiših glodalicu na tržištu.

Glodanjem drveta glodalicom izbacuje se velika količina piljevine i ivera, a pošto često morate gledati što radite preporučljivo je imati zaštitne naočale.

2. Isključite glodalicu prilikom mijenjanja glodala; provjerite je li prekidač isključen prije priključivanja u struju

Isključite vašu glodalicu iz struje svaki put kad mijenjate glodalo. A kada završite s poslom, provjerite je li prekidač isključen prije spajanja. Ukoliko vam prekidač ostane uključen, a spojite je na struju moglo bi vam zarotirati glodalicu i najčešće ju baciti sa stola i oštetiti ju ili još gore da sami sebi nanesete ozljedu.

3. Čvrsto zategnite glodalo i očistite stezne čahure

Kada instalirate glodalo, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost. Prvo, očistite sve nečistoće iz čahuru. Drugo, ne smijete glodalo postaviti preduboko. Povucite najniže do jedne osmine dužine glodala kako vam prilikom rotacije ne bi izletjelo van. Treće, pokušajte ga još jednom stegnuti iako mislite da je čvrsto stegnut radi vaše sigurnosti.

4. Držite ruke i kabel glodalice što dalje od glodala

Ovaj dio za ruke vam je jasan, pazite na prste, ali kabel se lako zaboravlja tijekom rada. Uvijek znajte gdje vam se nalazi kabel u svakom trenutku. Ako kabel leži na putu, vaša pažnja može biti preusmjeren na njega dok ga premještate, to traje samo sekundu, ali je dovoljno za napraviti pogrešku.

5. Uvijek napravite testni rez

Uvijek budite sigurni da ste je dobio postaviti glodalicu i ispravno podesili glodalo radeći probni rez. Ne isplati se zabrljati cijeli komad materijala na kojem radite radi brzopletosti.

6. Ne dodirujte glodalo dok se nije skroz zaustavio i ohladilo

Lako je zaboraviti da se jako puno topline generira na glodalu dok reže kroz profil. Iako ova pogreška nije opasna po život, sigurno nije ni previše ugodna.

7. Obje ruke na glodalici

Nemojte koristiti jednu ruku držeći glodalicu, a drugom namještati material na kojem radite. Najbolje je glodalicu držati čvrsto s obje ruke, a material koji obrađujete pričvrstite sa stegama. Ili ga nekako drukčije fiksirajte.

8. Ne uključite glodalicu, ukoliko je glodalo u kontaktu s drugim materijalom

Iako neke glodalice imaju spori start i postupno ubrzavanje, većina počinje u punoj brzini. Ako je glodalo u kontaktu s drvetom vrlo vjerojatno će ga odbaciti, ili će vam glodalicu izbaciti iz ruke. Razmotrite opciju polaganog starta prilikom odabira glodalice.

9. Glodanje u smjeru rotacijskog zuba

Kod protusmjernog obodnog plošnog glodanja rotacija alata (glavno gibanje) je u obrnutom smjeru od smjera posmaka. Strugotina se stvara od malog prema većem presjeku.

Kod istosmjernog obodnog plošnog glodanja rotacija alata (glavno gibanje) je u istom smjeru od smjera posmaka. Strugotina se stvara od većem prema manjem presjeku.

10. Koristite pravilno glodalo za glodalicu i prilagodite brzinu (min) za vrsti posla

Imajte na umu da manja glodala najbolje rade pri većim brzinama, veća glodala najbolje rade na smanjenom broju okretaja.

VermaLogo

Napomena!

OBRATITE POZORNOST

Opasnost od loma glodala

Potencijalna opasnost od loma glodala raste linearno s povećanjem brzine posmaka alata i dubinom obrade. Dvostruko povećanje brzine posmaka alata znači odmah i dvostruko veću opasnost od loma glodala. Ako se uz to još i dvostruko poveća dubina obrade dolazi se automatski do 8-strukog povećanja opasnosti od loma.

Preporuka: najbolje je obradu vršiti u više prolaza s manjom dubinom obrade te istodobno većom brzinom posmaka. Koristite uvijek glodalo sa što je moguće kraćim reznim djelom(stablom). Postavite ga u obradnu glavu što je moguće dublje. Ovdje vrijedi iskustvena preporuka da minimalno jedna trećina glodala bude unutar obradne glave.

POPULARNO

To Top