Mobiteli

Kako je nastao Android?

kako-je-nastao-android

Android je prvi otvoreni operacijski sustav za mobilne uređaje.

Android je prvi otvoreni operacijski sustav za mobilne uređaje.

Kompaniju Android Inc. osnovala su četiri entuzijasta iz Californije. Kompanija je osnovana u listopadu 2003.godine, a cilj im je bio „razvijanje pametnijih mobilnih telefona koji će više voditi računa o korisničkim zahtjevima“. Razvoj je tekao u tišini, bez previše obraćanja javnosti. Taj projekat nije baš glatko tekao sve dok u pomoć nisu pristigli sponzori i počeli ga financirati.

Google 17. kolovoza 2005. kupuje ovu kompaniju u kojoj ostaju njegova tri osnivatelja i tvrtka nastavlja s razvojem ovog operativnog sustava. Ne dugo zatim počinju nagađanja da se google sprema izaći na tržište mobilnih telefona, pogotovo nakon što su se 2007. pojavili Google-ovi patenti.

Ime Android počinje se češće spominjati u javnosti od studenog 2007 godine kada Open Hendset Alliance, konzorcijum nekoliko velikih proizvođač, objavljuje početak razvoja otvorenih standarda za mobilne uređaje – tada je predstavljen Android beta, platforma zasnovana na jezgru Linux-a.

Krajem 2008. Konzorciju pristupa još 14 kompanija među kojima su i proizvođači telefona , ali i proizvođač procesora ARM. Naravno, razvojem rukovodi google.

Prva komercijalna verzija 1.0 predstavljena je u 9 mjesecu 2008. a prvi uređaj je bio HTC Dream. Verzija 1.1 došla je tek nekoliko mjeseci kasnije, a početak masovne upotrebe Androida-a počinje s verzijom 1.5 (Cupcake).

Krajem 2010. Android je postao vodeća platforma za mobilne telefone. U prvom tromjesečju udio Androida na svjetskom tržištu iznosi 59% s više od 330 milijuna uređaja.

POPULARNO

To Top