Internet

Kako je nastao internet?

kako-je-nastao-internet

Internet, globalna mreža, nastala je 1968. godine, tada zvana ARPANET i korištena je kao vojna mreža američkog Ministarstva obrane.

Život bez korištenja interneta danas je skoro pa nezamisliv, ali znate li kako i kada je nastao Internet?

Internet, globalna mreža, nastala je 1968. godine, tada zvana ARPANET i korištena je kao vojna mreža američkog Ministarstva obrane.

Cilj nastanka ARPANET-a (Advanced Research Project Agency Network) bio je povezivanje određenog broja računala u SAD-u.

Sam razvoj te mreže napredovao je tokom Hladnog rata. Početkom 70-ih mnoge akademske institucije su vidjele svoju šansu za razmjenu informacija, rad na zajedničkim projektima bez potrebe fizičkog okupljanja znanstvenika na jednom mjestu, sinkronizaciju podataka itd. Broj umreženih računala je rastao; ispočetka UNIX računala, kasnije sve više i osobna računala.

Rastom broja računala uvidjela se nužnost stvaranja jedinstvenog protokola koji će omogućiti prenos podataka među računalima – nastaje Transmission Control Protocol Internet Protocol (TCP/IP). Nastankom ovog protokola stvoren je preduvjet za razvoj “mreže nad mrežama”.

Godine 1989. Britanac Tim Barners-Lee u Švicarskoj osmislio je World Wide Web servis kakvog i mi danas koristimo. Razvio je grafički orijentirane dijelove NET-a i protokola, te opisni jezik interneta, HTML.

Sa ulaskom Microsofta u globalnu priču, počela je era komercijalizacije.Naime, već je tada bilo jasno kako će Internet biti velika mreža sastavljena od velikog broja manjih mreža.

Broj računala na Internetu vrtoglavo je rastao:
1984. premašio je 1000 računala
1987. 10 000 računala
1989. 100 000 računala
1992. 1 milijun računala
1996. 10 milijuna računala
1998. ima više od 30 milijuna računala
2000. ima više od 100 milijuna računala
.
.
.
2011. blizu 2 milijarde računala !

Danas je priključenje na Internet postao jednostavnije nego ikada. Cijene računalne opreme koja je potrebna su toliko pale da su postale prihvatljive gotovo svakome, čak i u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi. Osim opreme potrebno je odabrati i svog davatelja Internet usluga (ISP – Internet Service Provider).

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh