Elektrotehnika

Kako se rade neonske reklame?

kako-se-rade-neonske-reklame

Možete li zamisliti suvremeni grad bez neonskog osvjetljenja? Način osvjetljavanja i reklamiranja neonom postao je toliko popularan da je osvojio čitav svijet.

Možete li zamisliti suvremeni grad bez neonskog osvjetljenja? Način osvjetljavanja i reklamiranja neonom postao je toliko popularan da je osvojio čitav svijet.

Što je neonsko osvjetljenje?
Neon je plin. U 65.000 dijelova zraka nalazi se jedan dio neona. Međutim, premda se javlja u tako malim količinama, neon se dobiva iz zraka i koristi se za osvjetljenje električnih reklama.

Godine 1898. Villiam Remsy i M. B. Travers, engleski kemičari, destilirali su tekući zrak i tom prilikom otkrili da preostaje jedna mala količina zraka. Oni su ga nazvali „neon”, što znači „nov”.Neon je plin bez boje, okusa i mirisa. Pripada tzv. „internim plinovima”. Kao helij i ostali teži plinovi, neon se ne spaja ni s jednim drugim elementom i nalazimo ga samo u slobodnom obliku. Neon nije toksičan. Bezopasan je plin, iako može izazvati gušenje ako istisne kisik iz pluća.

Neonska žarulja sadrži taj plin, kroz koji prolazi električna struja. Kad struja, koju čine elektroni u pokretu, prođe kroz neon, elektroni se sudaraju s atomima plina i jedan dio svoje energije prenose na njih.

U normalnom stanju, elektroni kruže oko atomske jezgre. Međutim, kad dođe do sudara, neki od tih elektrona bivaju izbačeni iz svojih uobičajenih putanja. Za atome koji imaju takve poremećene elektrone kažemo da su u „probuđenom stanju”.

Poslije kraćeg vremena probuđeni atomi gube višak energije i vraćaju se u normalno stanje. Kad god se to dogodi, stvara se malena količina svjetlosti. Ta svjetlost je crvenkasto-narančasta. Kao i sve ostale crvene zrake, ona prodire kroz gustu maglu i atmosferu mnogo lakše nego sve ostale boje. Dodamo li vrlo malu količinu žive, dobivamo svijetloplavu boju. Kad s neonom kombiniramo vrlo rijetke plinove, kao što su helij i argon, dobivamo svijetleće reklame u svim mogućim bojama.

Pored navedene primjene za punjenje svijetlećih reklama, neonom se pune neki laseri. Smjesa He-Ne bila je upotrijebljena u prvom laseru, a i danas ima relativno veliku primjenu. Koristi se za visokonaponske indikatore, a katkad i kao rashladno sredstvo umjesto skupog helija.

POPULARNO

To Top