Audio video

Kako se snima na magnetsku vrpcu?

kako-se-snima-na-magnetsku-vrpcu

Od 1877. godine, kada je Thomas Alva Edison prvi put snimio zvuk, došlo je do brojnih usavršavanja na tom području da ih je gotovo nemoguće sve i nabrojiti.

Od 1877. godine, kada je Thomas Alva Edison prvi put snimio zvuk, došlo je do brojnih usavršavanja na tom području da ih je gotovo nemoguće sve i nabrojiti. Tehnika snimanja zvuka i njegove reprodukcije posebno danas napreduje vrlo brzo, i svi mi uživamo korist od toga.

Snimanje na magnetsku vrpcu, međutim, predstavlja jedan od najvećih uspjeha na tom polju. Mnogi ne znaju, ipak, da ta vrsta snimanja igra važnu ulogu i prilikom snimanja gramofonske ploče. Kada se proizvode gramofonske ploče, naime, izvorni zvuk se prima pomoću jednog ili više mikrofona. Zvuk se potom snima na posebnu vrstu vrpce koja se zove magnetska vrpca.

U tom postupku se zvuk mijenja u električne signale koji na poseban način izazivaju magnetiziranje djelića u vrpci. Kada se kasnije traka pusti u rad, ti namagnetizirani djelići stvaraju odgovarajuće električne signale koji se onda pretvaraju u zvuk.

Magnetska vrpca se upotrebljava u proizvodnji gramofonskih ploča zbog toga što se ona može sjeći i iznova sastavljati i kombinirati, tako da se određeni njezini dijelovi mogu izbacivati, a novi stavljati i umetati umjesto starih.Zvuk sa vrpce šalje se na uređaj koji ugravira ili ureže urez u jedan gladak kotur. Pomoću toga kotura prave se matične ploče, koje kasnije služe za izradu, tj. za prešu ploča. U postupku urezivanja ureza u neki materijal od kojega se prave ploče primjenjuju se tlak i toplina vodene pare. Tako se vrpca upotrebljava u izradi ploča. Ali, kao što znate, vrpca se može koristiti i kao konačni proizvod snimljena zvuka.

S vrpce možemo neposredno slušati glazbu. Usavršavanje magnetske vrpce vrlo je dugačak proces. U početku su u tu svrhu upotrebljavani kalemovi žice, a kasnije je vrpca izrađivana od čvrste kovine, ali rezultati nisu bili najbolji.Kada su saveznici oslobodili Njemačku, na kraju Drugog svjetskog rata, pronašli su u tamošnjim radio stanicama magnetofone vrlo dobre kvalitete, čije su vrpce bile izrađene od plastičnog materijala. Daljnji brzi napredak na ovom području time je bio osiguran.

Uslijed toga što se zvuk bilježi na vrpcu magnetiziranjem djelića na površini vrpce, on se može reproducirati na tisuće puta a da se pri tomu ne povećaju šumovi niti da se pogorša kvaliteta zvuka. Jednako tako, zvuk se može izbrisati s vrpce razmagnetiziranjem, a potom se na tu istu vrpcu može ponovo snimati!

POPULARNO

To Top