ZABAVA

Kako besplatno razgledati Amsterdam?

Nije teško potrošiti bogatstvo u Nizozemskom glavnom gradu, no grad pruža i pregršt besplatnih atrakcija, muzeja, koncerata i događaja koja ne smijete propustiti.

1. Galerija Civic garde
U arkadi na ulazu u muzej besplatno možete vidjeti izvjesena djela Zlatnog doba portreta koje oduzimaju dah. (Kalverstraat 92; www.amsterdammuseum.nl)

2. Sandeman New Amsterdam Tours
Mladi vodiči koji rade za napojnicu pokazati će vam Četvrt crvenih svjetiljki, kću Anne Frank i druge vrhunske znamenitosti na tri sata (www.newamsterdamtours.com). Polazak je u 11:15 i 13:15 iz Nationaal spomenika na Trgu Dam.

3. Besplatan izlet brodom u NDSM-„kreativni grad“
Uskočite na besplatni trajekt iza glavnog kolodvora (Central Station) i uplovite na NDSM- nekad najveće Amsterdamsko brodogradilište, a sada se razvija u kreativni grad na sjevernoj obali rijeke IJ. U zapuštenom brodogradilištu, pretvorenom u zajednicu avangardne umjetnosti pronaći ćete reciklirane skulpture od otpada, grafitere radeći svoja remek djela i drvene a sve to „nadgledaju“ ogromne Tiki glave.

Radno vrijeme: Trajekti djeluju između 06:30 i 18-21 sati, no provjerite vozni red trajekta kako bi bolje mogli isplanirati vaše vrijeme. (www.ndsm.nl)

4. Concertgebouw srijedom
U čuvenu klasičnu dvoranu Concertgebouw moguće je besplatno ući srijedom popodne od 12:30 do 13 sati kada su probe glazbenika koji sviraju kasnije te večeri. Koncerti se održavaju od sredine rujna do lipnja (Concertgebouwplein 2-6; www.concertgebouw.nl).

5. Muziektheater  utorkom
Ljubitelji opere mogu uživati u besplatnom nastupu Nizozemske filharmonije i opernih pjevača utorkom od 12:30 do 13 sati od rujna do svibnja (Waterlooplein 22; www.hetmuziektheater.nl).

6. Jazz utorkom
Za ljubitelje jazz- a preporučamo Bimhuis (Piet Heinkade 3; www.bimhuis.nl) – jezgra amsterdamske utjecajne jazz scene svaki utorak u 22:00 od rujna do lipnja. Pridružite se bendu, ili samo uživajte u live svirci.

7. Amsterdam Architecture Foundation
ARCAM sadrži eksponate urbanog dizajna a osoblje će Vas uputiti na besplatne digitalne vodiče duž tramvajske rute. (Prins Hendrikkade 600; www.arcam.nl)

8. Nieuwe Kerk (Nova crkva)
Povijesna pozornica za kraljevske krunidbe, ova ogromna zgrada iz 1408. g. danas se koristi za velike likovne izložbe. Ulazak se naplaćuje ali možete proći kroz suvenirnicu i popesti se na besplatan pogled na crkvenu povijest. (Dam Square, www.nieuwekerk.nl)

9. Besplatna tura tvornicom dijamanata Gassan
Amsterdam je svjetski poznat kao “Grad Dijamanata ‘ više od 425 godina. Brilijant, koji je nastao u Amsterdamu, također je poznat kao “Amsterdamski rez ‘. Ako želite saznati sve o karatu, boji, rezu dijamanta, te upoznati dio povijesti ovog Amsterdamskog obrta u isto vrijeme, pridružite se jednoj od besplatnih tura koje se održavaju sedam dana u tjednu u Gassan Diamonds tvornici. Dnevni izleti su od 09:00 do17:00 sati na više od 27 jezika. Rezervirajte svoju turu na http://www.gassan.com/en/tours/free-guided-tour

10. Cannabis College
Ovaj neprofitni centar educira o amsterdamskoj omiljenoj biljci. Razgovarajte s osobljem, saznajte koji su sve proizvodi od konoplje, a možete probati i njezine produkte. (Oudezijds Achterburgwal 124; www.cannabiscollege.com)

11. Šetnjom ili vožnjom bicikla
Obiđite amsterdamske tržnice, kanale, parkove i kvartove. Naići ćete na mnogo tržnica u Amsterdamu, no ove svakako posjetite:

Bloemenmarkt – tržnica cvijeća, nekad je bila plutajuća štala na kanalu, a danas možete hodati duž kanala uživajući u prizorima i mirisima ove popularne Amsterdamske tržnice.
Radno vrijeme: Pon – sub: 9:00-17:30, ned: 11:00-17:30

Albert Cuypstraat Markt Ako ste u potrazi za odjećom ili suvenirima posjetite najveću gradsku tržnicu. Marokanski, indonezijski i nizozemski stanovnici cjenkaju se nad svjetlucavim tkaninama, sirevima, biciklima, haringa sendvičima…
Radno vrijeme: Pon – Sub: 09:30 – 17h

12. Amsterdam je pun gradskih parkova:
Najpopularniji gradski park je slikovit Vondelpark . Možete uživati u šetnji do jezera, na pikniku na travi ili u kafićima oko parka. Museumplein , park uz Rijksmuseum i Van Goghov muzej gdje možete uživati prije ili nakon posjeta muzejima . Ovo područje je idealno mjesto za uživanje uz neku hranu od lokalnih distributera. Prostor se često koristi za festivale i proslave a u zimi se ribnjak može pretvoriti u umjetno klizalište. Na trgu Museumplein ispred Rijksmuseuma pronaći ćete „I Amsterdam“ znak, kultni simbol grada gdje nitko nije propustio fotografiranje.

Još jedan veliki gradski park je Beatrixpark . U ovom slikovitom parku u četvrti Zuider Amstel ima manje gužve pa je idealan izbor za obiteljski piknik, sunčanje i šetnju po zasjenjenim stazama .

13. Centrale Bibliotheek (Openbare Bibliotheek)
Na vrhu Nacionalne knjižnice nalazi se restoran gdje preporučamo doručak ili kavu na terasi s koje se pruža prekrasan pogled na grad. (Oosterdokskade 143; www.oba.nl)

14. Susjedstva koje ne želite propustite :

Jordaan
Jordaan je jedan od Amsterdamskih najpopularnijih susjedstva koje je danas dom mnogih studenata, umjetnika i mladih profesionalaca. Taj savršen ambijent posjetite i danju i noću. Jordaan je dom za odlične kafiće i restorane, ali i alternativni noćni život .

9 Streets ‘, ili De Negen Straatjes, cijenjen je kvart od strane mještana kao Soho u Amsterdamu. Ovo susjedstvo poznato je po svojim neovisnim, specifičnim trgovinama. Bilo da je to sir, lutka ili odjeća, ovdje ćete zasigurno pronaći nešto i za sebe.

15. Istražite ‘Begijnhof’
Često opisan kao tajni vrt, Begijnhof je idealno mjesto za bijeg od buke grada. To skriveno dvorište je okruženo vikendicama, od kojih je jedna od najstarijih kuća u Amsterdamu, u kojem samo neudane žene smiju živjeti. U Begijnhofu ćete naći lijepe uređene travnjake i vrtove i lijepu staru crkvu.
(www.begijnhofamsterdam.nl)

POPULARNO

To Top