ZABAVA

Kako napraviti sklonište?

kako-napraviti-skloniste

Nije bitno ako ste se izgubili u pustinji, ozlijeđen, nemate opremu za kampiranje ili jednostavno volite koristiti ono što će vam ponuditi Majka Priroda.

Nije bitno ako ste se izgubili u pustinji, ozlijeđen, nemate opremu za kampiranje ili jednostavno volite koristiti ono što će vam ponuditi Majka Priroda.

Ovaj tip skloništa će vam pomoči u vašem pothvatu. Čak i za vrijeme zimske sezone možete koristiti ovu vrstu skloništa da vas održi suhim. Naravno, vatra također pomaže, osim ako ne ugrožava udobnost, ali ova vrsta skloništa može napraviti ogromnu razliku kad je potrebna zaštita od elemenata prirode.

  • Pronađite odgovarajući položaj! Potražite mjesto koje je ispod jednog ili dva visoka stabla, po mogućnosti zimzelena stabla jele ili bora. Bilo bi najbolje ako bi mogli graditi u blizini vode jer voda je izvor života. Ona bi mogla ugasiti vašu žeđ, čistiti rane, održavati nižu temperaturu, pomoć pri kuhanju, za pranje tijela i odjeće. Ako je zima, snijeg će osigurati iste beneficije kada se rastopi uz pomoć vatre. Također trebate obratiti pozornost da sklonište bude na višoj razini nego voda jer bi u slučaju jakih kiša moglo doći do poplave.
  • Vezice su korisne! Bez luksuza vezice, špage ili flaksa, morat ćete iskoristiti prirodne sastojke kao što su korijeni, visoke trave ili tanke fleksibilne grane. Njihovim motanjem dobit čete špagu koja će vam poslužiti prilikom izgradnje vašeg skloništa. Predlažem vam da nađete što više tih prirodnih špagica jer će vam biti potrebne.
  • Vrh skloništa! Privežite špage koje ste napravili za neke od jačih grana drveta ispod kojeg ste se smjestili i od ostalih obližnjih stabala. U nedostatku drugih stabala, od postojećeg otrgnite dvije jače grane i nabite ih duboko u zemlju. Mogu poslužiti i panjevi ili veliko kamenje. Pazite da vam vrh skloništa bude pod kutem od 45 stupnjeva ili manje kako bi se izbjegla nakupina snijega i kiše koja bi mogla pasti u sklonište. Natkrite sve sa glavnom granom (debljom) zimzelena i nadopunite manjim granama. Trebalo bi staviti najmanje dva sloja.
  • Strane skloništa! Obložiti svaku stranu skloništa sa barem dva sloja zimzelenih grana. Baš kao i vrh skloništa, te se pobrinite da bočne grane stavljate okomito tako da vam vrh grane bude na tlu da kiša i snijeg lakše klize niz igle grana. Strane skloništa također će vas zaštititi od vjetra. U zimi koristite snijeg kao izolaciju strana tako da vam svaku bočnu stranu pokriva snijeg, koji je najbolji izolator.
  • Dno skloništa! Dno skloništa pokrijte sa granama zimzelena. Te grane će tlo zadržati dreniranim, suhim i ono će vas grijati. Također sa granama možete prekriti i samoga sebe, kako vas grijalo. Što više grana stavite na tlo biti će vam i ugodnije za ležati ili sjediti.
  • Ispred skloništa! I oko skloništa je poželjno staviti što više grana, pogotovo ako su vremenske neprilike stvarno loše.
  • Kopati rov! Koristite veliku granu, kamen ili štap i iskopajte rov oko skloništa, kako bi napravili kanal za odvod kiše i snijega daleko od skloništa kako vam se ne bi slijevalo unutar skloništa. Kopati rov na udaljenosti od otprilike jedne stope od skloništa. Neka bude dubok i širok ako je moguće.

Savjeti za sigurnost!

  • Nikad ne ostavljaj hranu u svojem zaklonu, ono može privući uljeza. Stavite ga u neki paket ili slično i objesite na visoku granu i to dalje od vašeg skloništa.
  • Nikada ne radite vatru blizu vašeg skloništa, pogotovo ne za vjetrovitog dana, jer možete zapaliti sklonište i samoga sebe ako unutra spavate.
  • Zimi pripazite da vam se na krovu skloništa ne nakupi velika količina snijega jer bi moglo doći do urušavanja.

Ako će vam biti potrebno koristiti takva skloništa ili imate želju da ga iskušate, biti ćete iznenađeni kad vidite kako dobro štiti. Za izgradnju skloništa potrebno je neko vrijeme i energija, ali na kraju, biti će vam vjeran partner u nevolji. Zapamtite da malo rada i snalažljivosti može spasiti život!!

POPULARNO

To Top