ZABAVA

Kako napraviti ukrasnu trakicu za jaje?

kako-traka-uskrs1

Pomoću ovog vrlo detaljnog tutorijala svatko može naučiti heklati ukrasnu trakicu za jaje!

Pomoću ovog vrlo detaljnog tutorijala svatko može naučiti heklati ukrasnu trakicu za jaje! Materijal:

  • Konac Mirabela bijeli, zeleni i narančasti.
  • Igla za heklanje br. 2.
  • Igla za šivanje.
  • Perlice po želji.
  • Puuuuuno dobre volje.

kako-traka-uskrs2

Terminologija: Početna petlja, namotaj, lančić, očica, polustupić (pst), niski stupić (nst), niski stupić s namotajem (nstsn), stupić (st) , dvostruki stupić(dst).

Potrebno predznanje šivnja gumba, gumba.

POČNIMO!

Izradit ćemo najprije početnu petlju. Namjestite konac kao na slici (sl.1.). Konac koji ste namotali (u daljnjem tekstu namotaj) provucite kroz krug koji ste napravili od konca kao što je to na slici 2., a zatim umjereno zategnite (da ne bude prečvrsto niti prelabavo). I imamo početnu petlju! Na igli imamo jednu očicu.

kako-traka-uskrs3

 

Slijedi izrada lančića. Opet napravimo namotaj(sl.3.). Zatim provučemo kroz očicu koja nam je na igli. Opet imamo jednu očicu na igli, a napravili smo prvi lančić (sl.4.). Umjereno zategnuti.

kako-traka-uskrs4

Ovu radnju ćemo ponoviti ukupno 42 puta jer nam je potrebno 42 lančića. Spojit ćemo početak i kraj niza lančića koristeći polustupić (dalje u tekstu pst) koji se radi na sljedeći način: iglu ćemo zabosti u prvi lančić koji smo napravili, napraviti namotaj (sl.5.) te ga provuć kroz ubodnu rupu i očicu koja nam je bila na igli tako da nam opet ostane samo jedna očica .

Zatim napravimo 2 lančića (slika 3. i 4.) da bi se izdigli u prvi red (sl. 6.) i radili niske stupiće s namotajem (dalje u tekstu nstsn).

kako-traka-uskrs5

Napravimo namotaj (sl.7.) i iglu zabodemo u prvi lančić te opet napravimo namotaj koji provučemo kroz ubodnu rupu u lančiću i tad na igli imamo 3 očice. Opet napravimo namotaj (sl.8.) i njega provučemo kroz sve 3 očice tako da nam na igli ostane samo jedna očica.

kako-traka-uskrs6

I tako smo napravili naš prvi nstsn! Ponovimo namotaj i krećemo u izradu sljedećeg nstsn i tako sve dok ne napravimo cijeli krug (zajedno sa stupićem koji smo napravili od 2 lančića treba biti ukupno 42 stupića). Krug zatvaramo s pst (sl.10.) i s 2 lančića se izdignemo u novi red (sl.11.). Bez namotaja iglu zabodemo u vrh stupića koji smo izradili od lančića, napravimo namotaj (sl.10.), vratimo kroz ubodnu rupu i provučemo kroz očicu koja nam je na igli. Opet napravimo 2 lančića kako bi se izdigli u novi red (sl.11.).

kako-traka-uskrs7

U novom redu radimo iste nstsn samo na malo drugačiji način kako bi dobili rebrasti izgled. Napravimo namotaj i iglom krenemo s vanjske strane između našeg prvog stupića od lančića i prvog nstsn te ga obgrlimo iglom koja izađe između tog prvog i sljedećeg nstsn. To bi trebalo izgledati kao na sl.12. Napravimo namotaj koji provučemo s iglom natrag između stupića. Na igli sad imamo 3 očice, napravimo namotaj i provučemo ga kroz sve tri očice da bi opet imali samo jednu očicu na igli.

Sljedeći nstsn radimo na obrnut način od ovoga. Napravimo namotaj i iglu provučemo s unutarnje strane između drugog te nam igla izađe vani i s njom nastavimo između trećeg nstsn i izađemo s njom s unutrašnje strane obgrlivši drugi nstsn (sl.13). Opet napravimo namotaj koji provlačimo natrag dok vraćamo iglu. Na igli sad imamo 3 očice, opet namotaj i provučemo kroz 3 očice.

kako-traka-uskrs8

Sljedeći nstsn radimo kao onaj prvi s vanjske strane (sl. 14.) i tako naizmjenično dok ne napravimo cijeli krug. Prebrojimo da li nam krug čine 42 nstsn. Krug opet završavamo s pst (sl.15.).

kako-traka-uskrs9

Opet se izdižemo u novi red s 2 lančića, Sad već imamo orijentir koji ćemo nstsn raditi s vanjske, a koji s unutarnje strane jer slijedimo prethodni red. Opet krug završavamo s pst. Ovu radnju ćemo ponoviti još 2 puta tako da ukupno imamo 5 redova i prebrojimo nstsn na kraju svakog reda (42 nstsn). Kad završimo zadnji red prerežemo konac nekih 20-ak cm od pletiva i izvučemo očicu da nam se ne bi vrzalo. Končiće s iglom za šivanje uvučemo ali pazimo da nam se ne vidi i da previše ne zategnemo.

kako-traka-uskrs10

S tim smo završili trakicu! Slijedi izrada ušjiu.

Uzmemo bijeli konac i opet započinjemo s početnom petljom (sl. 1. i 2.) i radimo 11 lančića (sl.3.)

kako-traka-uskrs11

Zatim radimo niski stupić (u daljnjem tekstu nst) koji se radi na sljedeći način: ubodemo iglu u 10-ti lančić, napravimo namotaj ( sl.19), provučemo natrag i na igli sad imamo 2 očice (sl. 20.). Opet napravimo namotaj i provučemo ga kroz te dvije očice da bi ostala samo jedna očica na igli. Isti postupak ponovimo još 2 puta (ukupno 3 nst) ubadajući pri tom u svaki sljedeći lančić.

Zatim radimo 3 nstsn u sljedeća 3 lančića. Slijede 3 stupića ( u daljnjem tekstu st) koja radimo slično kao i nstsn sve do dijela koji je prikazan na slici 21.

kako-traka-uskrs12

Namotaj vraćamo kroz ubodnu rupu i provlačimo kroz najbliže dvije očice tako da nam ostanu dvije očice (sl. 22.). Opet radimo namotaj i provlačimo kroz zadnje dvije očice da bi u konačnici ostala jedna očica na igli. Napravimo 2 namotaja (sl.23.) i ubodemo iglu u isti lančić gdje smo napravili i prethodna 3 st i napravimo namotaj (sl. 24.).

kako-traka-uskrs13

Namotaj provučemo kroz ubodnu rupu i provučemo kroz dvije najbliže očice tako da na igli ostanu 3 očice. Opet napravimo namotaj ( sl. 25. ) i provučemo kroz dvije najbliže očice, ostane s 2 očice na igli (sl. 26). Ponovimo namotaj i provučemo kroz preostale dvije očice i opet na igli imamo samo jednu očicu (sl. 27.).

kako-traka-uskrs14

Tako smo napravili naš prvi dst! Napravimo 2 lančića i zabodemo iglu u vrh prethodnog dst, napravimo namotaj (sl. 28.), provučemo kroz ubodnu rupu i očicu na igli (sl.39.).

Nastavimo niz s još jednim dst, zatim 3 st i sve to radimo u onom istom posljednjem lančiću (sl. 30.).

kako-traka-uskrs15

Sad smo već prešli na drugu stranu i vraćamo se obrnutim redosljedom. U sljedeća 3 lančića radimo 3 st, zatim 3 nstsn i naposljetku 3 ns. I napravili smo jedno uho koje bi trebalo izgledati kao ovo na slici 31. Napravimo još jedno uho i možemo ih prišiti na trakicu (sl. 32.).

kako-traka-uskrs16

Po želji možete od narančastog konca i perlice napraviti mašnicu. I vaš novi ukras je gotov. Čestitamo!

kako-traka-uskrs17

A sad trk u hladnjak isprobati ukras!

kako-traka-uskrs18

Nadam se da ste nešto novo naučili i pritom se zabavili. I zapamtite da će svaki novi ukras biti još i bolji! Za e-kako.hr, srdačno vas pozdravlja:

Kanarita-rukotvorine-handmade

POPULARNO

To Top